Sonuna kadar incelenir

Güncelleme Tarihi:

Sonuna kadar incelenir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2014 01:33

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 25 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı için “Varsa bir şey sonuna kadar incelenir” dedi. Önceki akşam TBMM’deki Adli Yıl açılış resepsiyonunda bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Kılıç, şu değerlendirmeleri yaptı:

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZE GELEBİLİR

(25 Aralık’a takipsizlik) Bu konular önümüze gelebilir, değerlendirme yapmak istemem. Ama eğer bir yolsuzluk varsa ‘Bu yolsuzluğu araştırmayalım, yargıya intikal ettirmeyelim’ şeklinde bir düşünce asla kabul edilemez. Varsa bir şey sonuna kadar incelemesi yapılır.
(11’inci Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘Kayıp Trilyon’ davasında ifade vermeye gideceği sözleri için) Sayın Cumhurbaşkanımızın bu davranışını takdirle karşılıyorum. ‘Gideceğim, bu konuda gerekli ifadeleri vereceğim’ demesi bence hukuka ve hukukun üstünlüğüne olan saygısının çok büyük bir işaretidir. Çünkü cumhurbaşkanı olduğu süreçte de yargıyla ilgili çok iyi şeyler söyledi, yaptı. Biz o yaptıklarını unutamayız.

GÖNÜLLERDE BARIŞ SÜRECİ

(Cumhurbaşkanı ve hükümetin açılışa katılmaması) Bunlar geçmişte de çok yaşandı. Bunları aşmalıyız, bunlar yok olmalı. Gönüllerde artık bir barış süreci başlatmalıyız.

AYM YENİ FİLTRE SİSTEMİ

Haberin Devamı

Bireysel başvuru konusunda patlama yaşanıyor. Temyiz mahkemesine döndük. Bu yüzden yeni bir filtreleme sistemi kurduk. Bireysel başvuruları görüşürken, tutuklu dosyalara öncelik verdik. Bir kişinin haksız yere 1 saat bile özgürlüğünden mahrum edilmesi kabul edilemez.

MİT YASASI CHP’NİN BAŞVURUSU

CHP’nin, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilme süreciyle ilgili AYM’ye yaptığı bireysel başvuru, AK Parti Kongresi’nden bir gün önce yapıldı. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar. (MİT Yasası’nın iptali istemine ilişkin soru üzerine) Oldukça büyük bir dava. Raportör arkadaşımız hassas bir çalışma yürütüyor. (Çocuğuyla cezaevine girecek Arzu Ceylan Oral’ın yeniden yargılama başvurusu) Onu da kısa bir süre içinde sonuca bağlarız.

25 PARALEL YAPI BAŞVURUSU

İstanbul’daki paralel yapı operasyonlarıyla ilgili 25’e yakın başvuru var. Yeni geldiler ve bu başvurular usul açısından değerlendiriliyor. Mahkemede, kırmızı dosyalı işler ve onun dışındaki işler olarak ayrım yapıyoruz. Kırmızı dosyalı işler genellikle tutukluluk, yaşam hakkı, sınır dışı kararları gibi acil konuları kapsıyor. Bulara öncelik veriyoruz. Askeri Casusluk davasında Adalet Bakanlığı’na görüş sorduk. 1 aylık süreç var. Daha sonra bakanlık 1 ay daha süre istiyor, vermek zorunda kalıyoruz. Kısa bir süre içerisinde karara bağlanır.

HSYK SONUCUNU BEKLİYORUZ

Haberin Devamı

Ekim ayında yapılacak seçimin sonuçlarını bekliyoruz. Umut ediyorum ki bu yolla çoğulcu yapıya kavuşmuş bir HSYK ile karşı karşıya kalırız. Aksi halde sorunlarımızı bitiremeyeceğiz, bitiremeyiz. Eğer bu olursa bundan çok mutlu olacağım. Hükümetin daha önceki düzenlemesinde tek oy sistemi öngörülmüştü. AYM onu iptal etti. Daha sonraki HSYK yasasında tek oy sisteminin özellikle Yargıtay ve Danıştay’da yapılacak seçimlerdeki tek oy sistemine dokunmadık. Ama diğer 13 bin 500 hâkimin seçildiği HSYK üyelerimiz için çarşaf liste öngörmüşlerdi. Aynı kurul bir taraftan çarşaf liste, bir taraftan tek oy sistemi. Bunun eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ettik.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!