Prensesin rüyası

Haberin Devamı

ÜNLÜ yazar Victor Hugo, “İzmir bir prensestir” demiş. Üzerinden 40’tan fazla medeniyet geçen, 8 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın en eski kentlerinden biri olan İzmir’in büyük bir rüyası var: Dünyanın en önemli sağlık başkentlerinden biri olabilmek.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne verilen tıp fakültesi kurma iznini prensesin rüyasının gerçekleşmesinde yeni bir adım olarak düşündüm. Aslında İzmir ve çevresi uzun yıllardan beri Ege, Dokuz Eylül, Celal Bayar, Pamukkale gibi üniversite hastaneleri, son dönemde özel üniversite hastaneleri ve çok sayıda uzman kuruluşuyla sağlık sektöründe önemli altyapıya sahip. Yapılan her yeni yatırım bu temeli daha da güçlendirecek.
Halen Türkiye’ye sağlık turizmi için 150 bine yakın hasta gelip 2 milyar dolar döviz bırakıyor. Bu rakamın 2023’te 20 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Görüldüğü gibi pasta çok büyük.
İzmir, eğitim kurumlarında yetişen uzman personeliyle sağlık turizminin birinci şartı olan nitelikli insan kaynağını karşılayacak potansiyele sahip.
Üçüncü yaş turizminin rağbet gösterdiği jeotermal kaynaklar ise Balçova’dan Çeşme’ye, Seferihisar’dan Bergama’ya fazlasıyla mevcut. İnciraltı’nın EXPO 2020 kapsamında sağlık bölgesi olarak planlandığı projeler eninde sonunda bir gün hayata geçtiğinde potansiyel çok daha artacak. Sözünü ettiğimiz bu yerler tedavi için gelen hasta yakınları için de cazip birer turizm merkezi olduğundan her zaman ilgi çekecek.

Haberin Devamı


Nükleer kaza hastaları İzmir’de

ASLINDA sağlık turizmi İzmir’de uzun zamandan beri başlamış durumda. Göz ameliyatları için Almanya’dan turlar düzenlenirken son yıllarda özellikle Ukrayna’dan kanser tedavisi için gelen turist sayısında ciddi artış var. Örneğin, kanser hastalıklarında uzmanlaşan Tınaztepe Hastanesi en çok rağbet gören yerlerden biri. Çernobil nükleer faciasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen etkisi hala sürüyor, kanserli hastalar şifa için İzmir’e geliyor.
Bütün bunlara rağmen deprem kuşağı üzerindeki Türkiye’nin hala nükleer santral yapımındaki ısrarı ise büyük bir soru işareti.

Yazarın Tüm Yazıları