YSK'ya başvuru: YBP’nin devlet olanaklarını kullanmasını engelleyin

Güncelleme Tarihi:

YSKya başvuru: YBP’nin devlet olanaklarını kullanmasını engelleyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 14:50

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası, 12 Ekim’deki Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçiminin serbestlik ve eşitliği bozmayacak şekilde yürütülmesi ve Yargıda Birlik Platforumu’na (YBP) “devlet olanaklarının kullandırılmasının engellenmesi” talebiyle bugün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Haberin Devamı

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın belirlediği ortak listedeki 3'ü idari 11'i adli yargıdan 14 hakim-savcı YSK’ya bu sabah resmen adaylık başvurusu da yaptılar.

YSKya başvuru: YBP’nin devlet olanaklarını kullanmasını engelleyin
YARSAV AVRUPA’DAN GÖZLEMCİ ÇAĞIRDI

HSYK seçim takvimi işlerken YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’ndaki adaylar bu sabah 11.00’de YSK’ya giderek, topluca adaylık başvurusunda bulundular. Başvuru sonrasında YARSAV Başkanı Murat Arslan Hürriyet Dünyası’na yaptığı açıklamada, HSYK seçim sürecini izlemek için Avrupa Yargıçlar Birliği’nden Başkan ve iki gözlemci çağırdıklarını ve üç gözlemcinin Eylül’ün ikinci haftası Türkiye'ye geleceğini belirterek, “HSYK seçimlerinin adil ve dürüst bir şekilde yürümediğini ve serbest seçim ortamı oluşturulmadığını gözlemlediğimiz için Avrupa'dan gözlemci çağırdık. Gözlemciler adaylarla, seçmenlerle gerekirse YSK ile görüşecekler” dedi.

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası olarak seçim sürecini bugün resmen başlattıklarını vurgulayan Arslan, şunları söyledi:
“Adaylarımız toplu olarak başvurularını yaptılar. Bu süreçte anket çalışmaları yaptık, temayül yoklamaları yaptık, bölgesel toplantılar yaptık, süreci mümkün olduğunca adil, dürüst ve şeffaf bir biçimde yürütmeye çalıştık. Her aşamasını kamuoyunun göz önünde yürüttük. Maalesef bizin dışımızda gelişen olaylarla yürümenin ciddi müdahaleleri oldu. Hala daha devam ediyor. Çok ciddi bir biçimde HSYK seçim sürecine müdahale olmuş durumda. Bu sebepten ötürü aday mürracaatları ile beraber bizim şikâyetlerimiz oldu, bundan akabinde suç duyurularımız da olacak.”

YBP’YE DEVLET OLANAĞI SEÇİMLERİN EŞİTLİĞİ İLKESİNE AYKIRI

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Adalet Bakanlığı olanaklarını kullandığını savunduğu YBP’yi eleştirdi. Eminağaoğlu, “Ne cemaat ne hükümet” sloganı ve hiçbir grubun etkisi olmadan, bağımsız şekilde meslektaşlarının destekleri ile seçim sürecini yürüttüklerini vurgulayarak, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Çeşitli yerler mülkü makamlar, çeşitli yerler başsavcılıklar değişik organizasyonlar adı altında bir takım kamu kaynaklarını ‘Yargıda Birlik Platformu’ olarak bilenen grubun yararlanmasına açmakta. Bu bizlerin desteklediği adaylarla onlar arasında çok fazla açık bir eşitsizlik yaratmakta. Aynı şeyler bizlerin desteklediği adaylar için söz konusu değil. Tam aksine adaylarıma her yerde her türlü engeller çıkartılmakta. Doğu Beyazıt’ta aday arkadaşlarımızı adliyeye sokmak istemediler.

2 BİN KİŞİLİK BRİFİNG OLMAZ

Bu seçimde meslektaşlarımızın desteği ile bizim listemiz kazanırsa kazanan hukuk ve adalet olacaktır. Aday olan meslektaşlarımızı yıpratmaya dönük saldırıları da kınıyoruz. Biz kendi çabamızla ve meslektaşlarımızın desteği ile bu süreci yürütüyoruz. Ama YBP’na devlet olanakları kullandırılıyor. 2 bin kişilik brifing nerede görülmüştür. Bunun adı brifing olur mu? Bunların hepsi seçimlerin eşitliği ilkesine aykırıdır.

YSK’YA BAŞVURDUK

Adaylarımız ise her türlü özeleştiriye açık. Şayet somut hiçbir şey ortaya koymadan gercekleşen saldırıları da seçimlerin serbestliği ve eşitliği içerisinde yürütülmesine aykırı olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda kamu kaynakları, kamu gücü de seçimlerin serbestlik ve eşitlik içinde yürütülmesine aykırı bir şekilde kullanıldığı için bu mevzuda ihtiyaç YARSAV ihtiyaç Yargıçlar Sendikası olarak YSK’ya seçimlerin serbestlik ve eşitliğini bozmayacak bir yer içinde yürütülmesi için başvurumuz yapılmıştır.

KİM KİME OY VERDİ ORTAYA ÇIKAR

Ayrıca YSK aldığı kararda 150 kişinin bir sandıkta oy kullanmasını karar altında bağladı için 8, 10, İkinci oy kullanılacak sandıklar var ve burada kim, kime oy kullandığı çok fazla açık bir şekilde ortaya çıkacağı için bu sayının değiştirilmesi ya da Bölge Yönetim Mahkemeleri’nin olduğu yere sandıkların taşınarak, orada sandıkların gizli oy kuralının ihlal edilmemesi bu kapsamda seçim kuruluna başvuru yaptık. Seçimler yeter ki serbest koşullarda, yeter ki eşit koşullarda yapılsın bu seçimlerden galip çıkacak hukukun üstünlüğü galip çıkacak adalet dolaysıyla galip çıkan bizler olacağız, ülke olacak Türkiye olacak, hukukun üstünlüğü olacak.”

ADAYLAR NE DEDİ

Leyla Köksal: Kadın meslektaşlarımız erkek arkadaşlarımızdan daha üstün mesleki performans gösterseler bile unvanlı görevlere getirilmiyorlar. Önleri kesiliyor. Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü yanında kadın hakim ve savcı meslektaşlarımızın haklarını da savunacağız.

Ayşe Sarısu Pehlivan: Biz bu yarışa yargı bağımsızlığı adına kimseci olmadan ve herkesi temsil etmek için çıktık. Sırtımızı da kimseye dayamadık.

Berrin Lale Şenoymak: Ben bir hakim kızıyım ve 33 yıllık hakimim. 3 bin 300 kadın hakim ve savcının hakları başta tüm meslektaşlarımızın haklarını ve adaleti savunmak için HSYK üyeliğine aday olduk.

Bülent Yücetürk: Yargı bağımsızlığı bir ayrıcalık değildir, herkes için gereklidir. Yargıçların korkmaya başladığı devlet hukuk devleti değildir. Tiranlık değil demokratik hukuk devleti olmak için biz bu yarışa girdik.

Nuh Hüseyin Köse: Cesur değil güvenceli yargıçlara ihtiyaç var. Adalet için hukuk için yargı bağımsızlığı için tüm meslektaşlarımızın haklarını savunmak için aday olduk.

Mustafa Bağarkası: Bu ülke halkını şucu-bucu diye ayrıma tabi tutmak insanlık dışıdır. Biz herkesi temsilen HSYK'da olacağız.

Süleyman Demirel: Biz hakimiz HSYK üyesi olduğumuzda da önümüze gelen dosyaya hakim gibi bakarız. Kim ne yaptıysa deliline göre değerlendirir kararını veririz.

Mustafa Karadağ: Adalet Bakanlığı’nın güdümündeki bir HSYK’dan bağımsızlık çıkmaz. Bağımsız olmayan bir HSYK’dan da güvence olması beklenemez.

Murat Aydın: Bağımsız, tarafsız, hesap verebilir, insan odaklı bir yargı, hukukun üstünlüğü herkes için adalet için aday olduk. Bağımsız ve tarafsız bir HSYK için yola çıktık. Adil, dürüst ve tarafsız her türlü etkiden uzak görev yapmaya talibiz.

SEÇİM NASIL YAPILACAK

HSYK’da görevleri sona eren 10 asıl, 6 yedek üyelik için 12 Ekim 2014 Pazar günü seçim yapılacak. Anayasa değişikliğinin ardından 17 Ekim 2010 yılında yapılan seçimle gelen üyelerin 4 yıllık görev süreleri 25 Ekim 2014’te doluyordu. Bu nedenle adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasında, 22 üyeli HSYK’nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için seçime gidilecek. Seçilen üyeler 4 yıl boyunca HSYK üyesi olarak görev yapacaklar.

Haberin Devamı

Bakanlık 2013 yılı verilerine göre, 4 bin 689 savcı, 10 bin 643 hakim görev yapıyor.

Seçim takvimini açıklayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), HSYK’dan adli ve idari yargıda halen görev yapan hakim ve savcı listelerini isteyecek. Gelecek listelerden seçimde oy kullanacak hakim ve savcıların sayısı da belirlenecek. Hakim ve savcıların tamamı oy kullanma hakkına sahip olacak. Adli yargı hakim ve savcıları adli yargıdan, idari yargı hakim ve savcıları idari yargıdan aday olanlara oy verebilecek.

Haberin Devamı

Birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektirir nitelikleri yitirmemiş her hakim ve savcı, Kurul asıl ve yedek üyeliğine seçilme hakkına sahip olacak. Seçimlerde o ilde görev yapan hakim ve savcılar adli ve idari yargı için oluşturulan ayrı sandıklarda oylarını kullanacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!