Jeopolitik riskleri Avrupa ihracatı telafi etti

Güncelleme Tarihi:

Jeopolitik riskleri Avrupa ihracatı telafi etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 13:37

İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, jeopolitik risklere rağmen, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın arttığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu ‘nun (TÜİK) Temmuz 2014 dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Önel, "TİM verilerine göre Ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolarak yükselerek yeni bir rekor kırdı. İlk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi" dedi.

İthalat rakamlarının düşmesinde kurların 2.15-2.20 seviyesinde olması ve iç talepteki daralma ile birlikte Merkez Bankası sıkılaştırma politikasının etkili olduğuna değinen Önel, “Jeopolitik olarak komşularımızdaki siyasi risklerin artmasına rağmen, durgunlukla boğuşan Avrupa Birliği ülklerine, özellikle de İngiltere ve Almanya’ya ihracatımızın artması sevindirici bir gelişme. Bu bize, ekonomimizin temel taşı olan ihracatçılarımızın yoğun çabası ve alternatif bulma arayışının meyvelerini vermiş olduğunu gösteriyor. Sadece dün açıklanan İngiltere ve Almanya PMI imalat endeksinin 11 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, önümüzdeki süreci iyi okumamız gerektiğinin sinyallerini veriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!