'Ödediğimiz faturaların yarısı kaçak parası'

Güncelleme Tarihi:

Ödediğimiz faturaların yarısı kaçak parası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 11:55

Hürriyet Dünyası yazarı Yalçın Bayer, bugünkü yazısında; Suda vahim veriler başlığıyla İstanbul'da hafta sonu düzenlenen bir forumda açıklanan önemli verilere yer verdi. İşte Bayer'in köşesindeki o bölüm

Haberin Devamı

SUDA VAHİM VERİLER

SU Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle, İstanbul’da hafta sonu yapılan, Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) tarafından düzenlenen “Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu”nda Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, ilginç veriler ortaya koydu.

Ödediğimiz faturaların yarısı kaçak parası

- Türkiye’de yılda 2 milyar metreküp su kaybı yaşanıyor. “Şu anda ödediğimiz faturaların yaklaşık yarısı kaçak parası. 10 lira ödüyorsak, bunun 5 liraya yakın bölümü kullanmadığımız suyun parası. Suyun verimli kullanılması için yapılacak çalışmalara toplumun her kesiminin destek vermesi gerekiyor. Yeni bir su kaynağı araştırmak değil, öncelikle mevcut su potansiyelimizi verimli şekilde kullanmakla mükellefiz. Bu konuda yerel yönetimlere her türlü desteği vermeye hazırız.

Haberin Devamı

- Dünya nüfusunun 2000'li yıllarda önceki yüzyıla göre 2,5 kat, su tüketiminin ise 10 kat arttığına dikkati çekti, suyun verimli kullanılmaması halinde hem maliyetinin artacağını hem de su kıtlığının yaşanacağını söyledi.

- Türkiye’de gelir getirmeyen su kaybının resmi rakamlara göre yüzde 40 seviyesinde olduğunu ancak gerçek oranın daha da yüksek olabileceğini düşündüklerini anlatan Kınacı, resmi kayıtlara girmeyen su kayıplarının bulunduğunu ifade ett

- Önemli icraatlarından birinin İçme Suyu Şebekelerinde Su Kayıplarını Önleme Yönetmeliği’nin yayımlanmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Kınacı, Türkiye’de suyun en çok kullanıldığı sektör olan tarımda da mevzuat değişikliğini tamamlamak üzere oldukları bilgisini verdi.

Kınacı, bugüne kadar belediyelerden yeterli desteği alamadıklarını belirterek, “İçme Suyu Şebekelerinde Su Kayıplarının Önlenmesi Yönetmeliği’ne göre belediyelerin su kayıplarını Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne bildirmeleri gerekiyordu. Buna karşılık sadece Diyarbakır, Adana, Kocaeli, İstanbul, Samsun, Malatya ve Bursa ile Merzifon, Safranbolu, Göreme ilçelerinin su ve kanalizasyon idareleri gerekli bilgileri gönderdi. Bu da bu işe gereken önemi vermediğimizin göstergesi” diye konuştu.

Ödediğimiz faturaların yarısı kaçak parası
YALÇIN BAYER’İN BUGÜNKÜ YAZASI


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!