Ankara ‘hasar tespiti’ yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara ‘hasar tespiti’ yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 00:59

KENDİ içinde ‘telekulak’ soruşturmalarını sürdürürken, Almanya, ABD ve İngiltere tarafından da dinlendiği ortaya çıkan Türkiye, bir yandan ‘hasar tespiti’ yapıyor, diğer yandan ‘dinlenilme’ nedenlerini tespit ediyor.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan tablo, Türkiye’nin ‘müttefiklik ilişkisi çerçevesinde açılan kapılar’, ‘sinyal istihbaratı konusundaki yapısal sorunlar’ ve ‘teknik kapasite’ nedeniyle rahat hedef olduğunu ortaya koydu. Son dönemde ‘en zayıf halkası’ olan sinyal istihbarat kapasitesini artırmaya çalışan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ‘dinleme’ ve ‘dinlemeye karşı koyma’ alanlarına yoğunlaştı. GES Komutanlığı’nın MİT’e geçmesinden, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın daha koordineli çalışması ve MİT Yasası’nın çalışmasının ardından ‘dinleme’ faaliyetlerinde gözle görülür bir kapasite artışı sağlandı. Ancak, gerek ‘paralel yapı ile mücadele’, gerek yabancı servislerin casusluk faaliyetlerine karşı koyma konusunda elle tutulur bir ilerleme sağlanamadı. Teşkilat, özellikle kimlerin hangi sürelerle dinlendiğini, söz konusu dönemde hangi ‘gizli’ bilgilerin başkalarının eline geçtiğini tespit etmeye yoğunlaştı. Üst düzey bir yetkili, bu dönemi ‘paralel yapılanmalara’ ya da başka istihbarat kuruluşlarına hangi bilgilerin kaptırıldığının araştırıldığı ‘hasar tespiti dönemi’ olarak niteledi.

SORUNUN 3 KAYNAĞI

Haberin Devamı

İstihbarat uzmanlarının verdiği bilgiye göre, Almanya’nın, ABD’nin ve İngiltere’nin Türkiye’de yoğun bir sinyal istihbaratı çalışması yapabilmesinin altında 3 neden var:
1) Müttefiklik ilişkisi: Türkiye söz konusu ülkelerle NATO müttefiki olarak başta terörle mücadele olmak üzere birçok alanda işbirliği yapılıyor. Bunun sonucu olarak Türkiye’de, bu ülkelerin istihbarat örgütlerine güvene dayalı bir şekilde bazı olanaklar sağlanıyor. İstihbarat kuruluşları da boşluk bulduklarında güveni suistimal etmekten geri kalmıyorlar.
2) Yapısal sorunlar: Türkiye’de sinyal istihbaratı konusunda kurumlar arası koordinasyon yok denecek kadar azdı. MİT’teki yeni yapılanma ve yeni MİT Yasası sayesinde bu alanda bir tekliğe gidilmeye çalışılıyor. Haliyle geride kalan dönemde sadece dinleme değil, dinlemeye karşı koyma alanında da ciddi yapısal sorunlar vardı. Sorumluluklar belirsizdi. Yeni dönemde ABD’nin NSA, İngiltere’nin ‘Government Communications Headquarters’ (GCHQ) kuruluşları gibi Türkiye’nin de özel bir sinyal istihbaratı yapılanmasına gitmesi hedefleniyor.
3) Teknik altyapı: Türk istihbaratı, milli yazılımları geliştirmek için yoğun çaba harcasa da ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin bu alandaki teknik altyapısı ile baş etmekte zorlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!