Toplantıda görüşürüz

Güncelleme Tarihi:

Toplantıda görüşürüz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 00:59

İlk gezisini KKTC’ye yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in çözüm sürecine ilişkin “Yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz” açıklaması için, “Biz bunları Genelkurmay Başkanımızla haftalık olağan toplantımızda görüşürüz” dedi. Ercan Havalimanı’na eşi Emine Erdoğan’la inen Erdoğan’ı KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi karşıladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğanve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, baş başa görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda Erdoğan şunları söyledi:
“Geçmişi çok çok uzun ama o günden bugüne gerçekten sabırla bekleyen ve bunun karşılığını göremeyen bir Kuzey Kıbrıs Türk halkı var. Temenni ederim ki sabrın sonu selamettir sözü gerçekleşir. Kararlılığımız devam ediyor. Adil bir çözüm istiyoruz. Adil olmayan projelerle gelenler bilsinler ki kabul etmemiz mümkün değil. Uzlaşmadan yana yaklaşımımız ortada. Hedefimiz halen devam eden müzakere sürecinin bir an önce referandumla sonuçlanmasıdır. BM sürecini zamana yayıp Türk tarafını oyalamaya kimsenin hakkı yoktur. Kıbrıslı Türklerin uzlaşı ve ortaklık yönündeki iradesinin yok kabul edilip, yeni planlar sunulmasını asla kabul etmeyiz. Türkiye, Kıbrıslı Türklerin Rum devletinde azınlık hale getirilmesine asla izin vermeyecek.

VER AĞACINDA DOĞDUNUZ

Haberin Devamı

(Yunan gazetecinin, ‘Ruhban Okulu ne zaman açılacak?’ sorusuna) Gayrimenkuller noktasında Rum vakıflarının Türkiye’de ne kadar gayrimenkulü varsa aynı şekilde Musevi vakıflarının hepsini ödedik. Şu ana kadar 2.5 milyar doları buldu. Bazılarının gayrimenkullerini teslim ediyoruz. Tabii ki Ruhban Okulu meselesine gelince, yetimhaneyi verdik. Bizim için önemli değil. 2 şey istiyoruz. Atina’da iki tane yıkılmış cami var. İzin verin dedim, söz dediler. O günden bugüne hâlâ adım atılmadı. Sen Sinod Meclisi’nde Sen Sinod üyelerinin TC vatandaşı olması lazım. Fakat şu anda Bartholomeos’dan başka yok. Dışarıdan getir. Vatandaş yapalım, şu ana kadar 20’ye yakını TC vatandaşlığı aldı. Batı Trakya’da baş müftümüzü Yunanistan hükümeti olarak hâlâ atamayla getirmek istiyorlar. Oradaki Türklerin de müftülerini seçmesi lazım. Hıristiyan dünyası bu sözlerimin karşısında cevap veremiyorlar. Hâlâ da yerine getirmiyorlar. Ruhban Okulu’nu açmak öyle çok da zor değil. Bir de siz sözünüzde durunuz. Ver ağacının altında doğdunuz. Sizde bir de al yok bir de al deyin yahu.”

‘Çözüm’ haritasını bilmiyorum

Haberin Devamı

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Çankaya Köşkü’nde verdiği resepsiyonda gazetecilerin çözüm süreci ile ilgili sorularını yanıtlamış ve şöyle demişti: “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay çalışmanın kamu kuruluşlarına gönderileceğini söylemişti, henüz bir şey gönderilmedi. Görürsek biz de görüşlerimizi söyleriz. Kırmızı çizgiler aşılırsa gereğini yapacağımızı söyledik, gereğini de söyleriz. 30 yıldır bu mücadeleyi biz yürütüyoruz. 10 yıl öncesine göre terörle mücadelede bazı nüanslar var. Hükümet çözüm süreciyle sorunu çözmek istiyor. Şehit anaları, analar ağlamasın diyorlar. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Bölünmemek, bütünlük önemli, bu kırmızı çizgi. Bununla ilgili bütün görüşlerimizi her ortamda hükümete iletiyoruz.”

BİLGİLERİ BİZDEN FAZLA

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Orgeneral Necdet Özel’in sözleri üzerine, “Detaylı cevabı yeri ve zamanı geldiğinde Sayın Başbakanımız verirler. Ama ben Sayın Genelkurmay Başkanımızın ve komuta kademesindeki subayların kendi görev alanları içerisinde adeta bir devlet projesi halinde yürütülen ve çözüm süreci olarak nitelenen bu olayın içerisinde görevlerini bihakkın yerine getirdiklerini; ne yapıldığı, ne yapılması gerektiği konusunda da hepimizden daha çok bilgiye sahip olduklarını biliyorum” dedi.

Saygıyla anıyoruz

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın kabrini ziyaret etti. Anıt mezara çelenk bırakan Erdoğan deftere şunları yazdı: “Tüm hayatınızı var oluş mücadelesine adadığınız kahraman Kıbrıs Türk halkı, dirayetli liderliğinizde gerçekleştirdiği onurlu mücadelesinin en anlamlı eseri olan KKTC'de geleceğe güvenle bakmakta ve kararlı bir şekilde aydınlık yarınlara yürümektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin, bu eşsiz mücadelesinde Kıbrıs Türk Halkı'na karşı ahdi ve tarihi sorumluluğunu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirme kararlılığını manevi huzurunuzda bir kez daha teyit ederek, aziz hatıranızı şükran ve saygıyla anıyoruz.” Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının milli kahramanlarından Dr. Fazıl Küçük’ün de kabrini ziyaret etti. Bu arada Öğretmenler Sendikası’na mensup 100 kadar eylemci Erdoğan’ı protesto etmek amacıyla Türkiye Büyükelçiliği’ne yürümek istedi, ancak polis engeline takıldı. Fahir ARIKAN/LEFKOŞA

Haberin Devamı

Açık, net konuşacağım

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, KKTC’ye hareketinden önce, Almanya’nın Türkiye’yi dinleme iddialarının ardından ABD ve İngiliz istihbaratının da dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin de şunları söyledi: “Bundan önce Amerika, Almanya’yı dinlemişti. Bu Almanya’da ciddi bir hesaplaşma, adeta bundan dolayı halkın veya etkin çevrelerin bu konuda değerlendirmeleri oldu. Aynı şey tabi Amerika için de zaman zaman olmuştu. Şu anda Türkiye ile ilgili bu süreci liderlerle bir araya geldiğimizde kendileriyle çok açık, net konuşacağım. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin, farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla bu konuda neyi, nasıl yaptı, nasıl deşifre ettikleri, bunlar çok çok önemli. Önümüzde NATO Zirvesi var, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Buralarda yapacağımız görüşmelerde bunları tabi liderler olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları, herhalde bundan sonra daha kontrol altına alma gibi bir durumları olabilir.” Sefa ÖZKAYA - İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!