Ekonomi programı ve para politikası eskisi gibi

AHMET Davutoğlu Başkanlığında kurulan yeni AKP hükümetinin ekonomik programı, eskisinin devamı niteliğinde.

Haberin Devamı

Sadece veriler güncellenirken, ekonomik anlayış konusunda Erdoğan hükümetlerininkinden önemli bir fark görünmedi.
Bir başka deyişle yeni hükümet gibi programı da eskinin devamı niteliğinde.
Dün bir gazetede yeralan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hazırlanan Hükümet programının ekonomi bölümünde “dalgalı kur devam edecektir” ibaresini çıkardığı haberi piyasaları heyecanlandırdı. Bu ibarenin çıkarılması ile birlikte “güdümlü bir ekonomi politikasına mı dönülüyor” tedirginliği oluştu. Ancak, hem de Ali Babacan’ın ekonomik sorumluluğunun korunduğu bir hükümetin, böyle riskli bir yola gideceğine de pek ihtimal verilmedi. Hükümet programının açıklanmasıyla, kur sistemi için de “dalgalı kur devam edecektir” sözünün yer almasıyla piyasaların, küçük de olsa varolan kuşkuları giderildi.
Bununla birlikte yeni programda da Merkez Bankası’nın bağımsızlığına güçlü vurgu yapılması, önceliğin fiyat istikrarında olacağı ama büyümeyi gözeterek bir bir para politikası güdüleceği sözleri de yine piyasaları rahatlatan sözlerdi.
Cari açığı düşürmek için alınan tedbirlerin sonuç verdiği belirtilerek, “bu eğilimin 62. Hükümet döneminde de devam etmesi yönünde gerekli yapısal tedbirler alınmaya devam edilecektir” denildi. 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine rağmen kamu maliyesine yük getirecek herhangi bir popülist politika devreye sokulmadığı belirtilerek 2015 yılındaki genel seçimlerde de bu anlayışın süreceğinin altı çizildi.
2014 yılında da ekonominin istikrarlı büyüdüğü belirtilerek ilk çeyrekteki yüzde 4,3’lük büyüme referans verildi. Yurtiçi ve yurtdışı talebin 2014 yılında büyümeye pozitif yönde katkı vermesinin beklendiği, bu yıl oluşacak söz konusu dengeli yapının bundan sonraki süreçte de aynı şekilde sürdürülmesinin ekonomi politikasının esası olacağının altı çizildi.
Hükümet programının ekonomi bölümünde, özellikle piyasaların duyarlılığı olan piyasa ekonomisinin devamı niteliğindeki hususlarda güvence verilmeye çalışıldığı, hassas konular için özel vurguların yapıldığı dikkat çekiyor.
Hükümetin ekonomi programında, para politikaları dışındaki bölümlerde de kayda değer bir farklılık gözlenmiyor. Daha önceki hükümet programlarında ve sonradan hazırlanan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararlarında yeralan unsurlar yeni Hükümet programına da aynen alınmış gözüküyor.
10. Kalkınma Planında 25 Öncelikli Dönüşüm Programı belirlendiği, öncelikli dönüşüm programlarının kapsamının temel yapısal sorunlara çözüm olacak, üretim yapısının dönüşüm sürecine katkıda bulunacak, uygulamayı yönlendirecek, kurumlar arası etkin koordinasyon ve sorumluluk gerektiren kritik reform alanları şeklinde tasarlandığının altı çizildi. Öncelikli dönüşüm programlarına ait eylem planlarının 2014 yılı içinde Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak yayımlanacağının da altı çizildi.
Bu arada Hükümet programının çeşitli bölümlerinde yolsuzlukla mücadeleye atıfta bulunması dikkat çekti. ”Yeni Hükümetin de varlık nedeni” olarak belirtilen yolsuzlukla mücadelenin etkin biçimde yapılıp sonuç alındığı, bundan sonra da mücadelenin devam edileceği vurgularının sık sık yapılması dikkat çekti. Ancak yolsuzlukla mücadele için kulislerde çıkacağı söylenen özel bir düzenleme ise programda yer almadı.

Yazarın Tüm Yazıları