Zaralı ‘Kaplan’ın Herry harekâtı

Güncelleme Tarihi:

Zaralı ‘Kaplan’ın Herry harekâtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2014 01:37

SULTANHAMAM’ın meşhur tekstil geleneğinde yetişen Adnan Kaplan, kadın giyim markası Herry’nin önce yüzde 40’ını sonra tamamını aldı. Tekstile 13 yaşında başladığını söyleyen Sivas Zara doğumlu Kaplan, “Zara’yı 1989’da tescil ettiriyordum ‘köylülük’ olmasın diye son anda vazgeçtim. Şimdi Herry ile dünyaya yayılacağım” diyor.

Haberin Devamı

TÜRK tekstilcilerinin ticaret ve meslek okulu olarak bilinen Sultanhamam’da 13 yaşında bir gömlek atölyesinde çalışmaya başladı ve 1983’te Kaplan Tekstil’i kurdu. Osmanbey’de büyümeyi seçerek kadın giyimi üretiminde sektörün önemli oyuncularından biri haline gelen Adnan Kaplan, yaklaşık 1 yıllık zorlu bir süreçten sonra kadın giyim markası Herry’nin tamamını Selami Sarı’dan satın aldı. Sivas’ın Zara ilçesi doğumlu olan Adnan Kaplan, küresel giyim markası Zara ile aynı isme sahip ilçesinin adını 1989’da sektör iş kolunda tescil ettirmek istediğini ancak arkadaşlarının ‘yine köylülük yapma’ diye takılması üzerine bu tescilden vazgeçtiğini belirtiyor ve şimdi, kadın giyim markası Herry ile dünyaya yayılacağını söylüyor. Adnan Kaplan şöyle konuşuyor:


Zaralı ‘Kaplan’ın Herry harekâtı

Haberin Devamı

13’ÜNDE ATÖLYE ŞEFİ

Sivas Zaralıyım. Ailemizden birçok kişi Sultanhamam’da tekstilde çalışıyordu. 1950’lerden itibaren rahmetli babam Tahir Bey gelmiş. Ben de 1978’de 13 yaşımdayken ilk kez bir hemşehrimizin gömlek atölyesinde işe adım attım. Daha ilk gün ‘ben buraya 6 ay sonra şef olmazsam yazıklar olsun’ demiştim. Öyle bir performans gösterdim ki iki hafta sonra atölyenin anahtarını bana teslim ettiler. Sabahları 45 dakika önce geliyordum. Öğlenleri de yemeğimi makine başında yiyordum. 6 ay sonra da atölyeye şef oldum. Bu atöyle haftada 450 gömlek dikiyordu. Ben üretimi aynı kadro ile iş akışını değiştirerek haftada 850 gömleğe çıkardım. 6 yıl kadar orada çalıştım ve sonra askere gittim.

OSMANBEY’DE YENİDEN

Askerden döndükten sonra Hasan ağabeyim de iş kurmak istiyordu. 1983’te Sultanhamam’da, manto, kaban, döpiyes yapmaya başladık. 1989’a kadar ağabeyimle devam ettik. Bir Renault steyşın otomobil almıştık ve ben onunla Anadolu’yu karış karış gezip modellerimizi göstererek ürün pazarladım. İşimizi büyüttük. 1989’da ağabeyimle ayrılma kararı aldım. Osmanbey Kodaman Sokak’ta yer tuttum ve başladım. Basamakları tek tek yeniden çıktım. Sonra da Hacı Mansur’a daha büyük bir yere geçtim. Kadın giyimde çok öne çıktım. Genelde Anadolu’ya ürün verdim. Kaliteden de fiyattan da taviz vermedim. 2000 yılına kadar iç piyasada büyüdük. Sonra yurt dışı ağırlıklı ürün yapmaya başladık. İhracat önce Laleli piyasası ile başladı. Şu anda Kaplan giyimin modellerini 68 firma korsan üretiyor ve birçoğu ile davalık oldum.
Kaplan giyimde süreç oturdu. Herry gibi iyi bir markaya da ihtiyacımız vardı. İyi bir noktaya gelmiş ve biz onu daha iyi yerlere taşıyabiliriz. Ancak satınalma süreci biraz uzun sürdü. Önce yüzde 40’ını aldık. Sonra tamamını. Kendi stratejimizle yürüyoruz. Herry’de mağazalarda ve merkezinde 170 civarı çalışan vardı. Trabzon’da da Herry’ye üretim yapan bir üretim tesis var ki orada da 190 kişi çalışıyor.

Haberin Devamı

İtalyan tasarımcılarla birlikte çalışacağız

ADNAN Kaplan, şu bilgileri aktarıyor: “Herry’yi aldımızda 45 milyon lira cirosu vardı. Şu anda 65 mağazamız var. Yurt içinde 15 tane cadde mağazası açacağız. Hedef cadde ve avm yeni mağazalarla 100 mağaza olmak. Ardından ihracata odaklanacağız. Yüzde 60 iç piyasa yüzde 40 ihracat olan bir ciro yapısı oluşturağız. Birçok yabancı müşterilerimiz var. İtalyan tasarımcılarla çalışacağız ve onların yeteneklerini kendi tecrübemizle birleştirerek rekabet edeceğiz.”

Hayvancılık ve inşaat yatırımları da yaptım

ADNAN Kaplan, tekstilden kazandıklarıyla sektör dışında fırsat gördüğü alanlara da yatırımlar yaptığını söylüyor. Kaplan, “Birçak yıl önce bir küçükbaş hayvancılık (kuzu) yatırımı yapmıştım. Orada, 2.800 baş hayvanımız var. Bir de inovatif bir ürüne yatırım yaptık. Bu ürün bir bina yalıtım ürün. İzmir’de üretiliyor ve biz yatırımcı olduk. Önümüzdeki yıllarda kullanımı hızla yaygınlaşacak. Çünkü enerji yalıtımında çok başarılı ve değerli bir ürün olarak öne çıkıyor. Bir de Basın Ekspres Yolu’nda bir inşaatımız olacak” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!