Ateş bir türlü düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Ateş bir türlü düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07

İHRACATTA ağustosta 11 milyar 73 milyon dolar ile Cumhuriyet tarihinin ağustos ayı rekoru kırılsa da sınır komşularımızdan gelen haberler hâlâ kötü. Irak’a ihracat yüzde 27, büyük umutlar beslediğimiz Rusya’ya ihracat yüzde 14 azaldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ihracatındaki kan kaybı sürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ağustosta ihracat yüzde 5.2 arttı ve 11 milyar 73 milyon dolara yükseldi. Bu rakam cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatı. Ancak sınırlardaki sorunlar ihracatın hızını kesmeye devam ediyor. Irak’a ihracat ağustosta yüzde 27 azaldı. Üç aydır ihracattaki düşüş sürüyor ama beşincilikten üçüncülüğe yükseldi. Avrupa Birliği’ne uyguladığı ambargo nedeniyle büyük umutlar beslediğimiz Rusya pazarında da sıkıntı var. İhracat kaybı sadece ağustosta yüzde 14. Rusya’ya 8 aylık kayıp ise yüzde 12.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat verilerini Doğubayazıt’ta açıkladı. Irak’a alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı ihracat yapılabildiğini belirten Büyükekşi ihracattaki düşüşün de yüzde 27’ye gerilemesinin sevindirici olduğunu kaydetti. Büyükekşi’nin verdiği bilgilere göre Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 12, birkaç aydır sıkıntı yaşanan Orta Doğu ülkelerine ise ihracat yüzde 8 artış görüldü. Bunda ise Suudi Arabistan, İran ve Suriye’ye ihracattaki artışların etkisi var.

Ateş bir türlü düşmüyor

Haberin Devamı

RUSYA’DA SORUN

Rusya’nın Avrupa Birliği’ne uyguladığı gıda ambargosu nedeniyle Türkiye’nin artış beklediği Rusya pazarından gelen olumsuz veriler can sıkıcı. Ukrayna krizinin etkisindeki Rusya pazarında ağustosta yüzde 14, 8 ayda yüzde 12’lik düşüş var. Ağustosta en büyük kayıp yüzde 52 ile otomotiv ihracatında. Onu yüzde 17 ile tekstil takip ediyor. Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 41, su ürünleri ve hayvancılık ihracatında ise yüzde 284 artış var. Bunlar olumlu. Ancak 8 aylık 520 milyon doları bulan kaybın 200 milyon doları otomotiv, 200 milyon doları tekstil, 60 milyon doları deri, 60 milyon doları da mücevher sektöründen yaşandı.TİM Başkanı Büyükekşi de Almanya, Fransa ve İtalya’da ivme kayıpları gözlendiğine dikkat çekerek “Ukrayna Krizi ve bölge ekonomisindeki düşük seviyeli enflasyon da Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın kırılganlığını artırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rekabetçi kurun etkisi asıl şimdi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yılsonu için dolarda 2.13, Euro’da ise 2.86 TL tahminleri olduğunu belirterek şöyle devam etti: “İhracatçılarımızın rekabetçi kur seviyesi tahmini ise dolarda 2.10 Euro’da ise 2.85.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!