Kritik toplantıda Rusya yanlıları özerklik istedi

Güncelleme Tarihi:

Kritik toplantıda Rusya yanlıları özerklik istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 01:01

Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te yapılan Ukrayna, Rusya, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Donetsk ile Lugansk’taki ayrılıkçıların katıldığı temas grubu toplantısında Rusya yanlıları özerklik istedi.

Haberin Devamı

“Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin “Başbakan Yardımcısı” Andrey Purgin, “Biz savaşın başladığı günden bu yana verebileceğimiz en büyük tavizi bugün verdik. Ukrayna temsilcisine Donetsk ve Lugansk bölgelerine geniş özerklik tanınması garantisi karşılığında Ukrayna sınırları içinde kalacağımızı söyledik. Önerilerimiz 9 maddelik paketten oluşuyor. Bu maddeler Ukrayna yönetimi tarafından görüşülmeye devam edildiği için içeriklerini şimdilik sıralamanın anlamı yok. Bir tek en önemli iki maddeyi duyurabilirim. Donetsk ile Lugansk özyönetimleri olmalı ve güvenliklerini sağlamak için kendi silahlı birimleri olmalı. Bu iki temel şartın Ukrayna meclisi tarafından onaylanması ve AB ile Rusya’nın garantör olması durumunda tırmanan savaşı kademeli olarak bitirme çabası göstereceğimizi ilan ediyorum” dedi.

AB: RUSYA’NIN STRATEJİK ORTAK STATÜSÜ BİTTİ

Minsk’te bir ilerleme kaydedilmemesi durumunda hafta sonu Batı’nın yeni yaptırımları devreye giriyor. Bu arada AB, hafta sonunu beklemeden daha şimdiden “Avrupa Birliği açısından Rusya stratejik ortak statüsünü artık yitirmiştir. Uluslararası ilişkilerde kaba kuvvete başvuran bir ülke bizim ortağımız olamaz” sert açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!