Almanya yol vergisini tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya yol vergisini tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 01:08

Almanya son günlerde yabancı plakalı araçlara yol vergisi getirmeyi planlayan tasarıyı tartışıyor. Eğer tasarı yasalaşırsa Almanya’dan her yıl transit geçiş yapan 170 milyon yabancı araçtan toplam 625 milyon euro gelir elde edilecek. Böylece Avrupa'nın en sağlam ekonomisi, kasasını doldurmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Yol vergisinin mucidi Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’e son destek Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi.

Berlin’de CDU toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Merkel, partisinden gelen itirazlara rağmen Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in açıkladığı yol vergisinin uygulanacağı mesajını verdi. Medyada Maliye Bakanı'nın yol vergisine alternatif hazırladığı yönündeki haberleri dolaylı yönden yalanlayan Merkel, Bakan Dobrindt’e yasa konusunda katkı vereceğini söyledi. Bakan Dobrindt ile görüştüğünü belirten Merkel, Almanya’nın altyapı yatırımları için daha fazla özel sermaye seçeneğinin de ele alındığını vurguladı.

Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, yol vergisi konusunda tasarı açıklamış ve bunun 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

ALMANYA 16.1 MİLYTAR EURO FAZLA VERDİ

Öte yandan Federal İstatistik Dairesi`nin açıklamasına göre, yılın ilk yarısında Almanya’da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, önceki yılın aynı dönemine oranla reel rakamlarla yüzde 1.1 oranında arttı. Trend devam ederse, Alman ekonomisi üst üste üçüncü yılda da fazla vermiş olacak. Almanya 2013’te 0.3, 2012 yılında ise 0.1 oranında fazla vermişti.

Bu yılın ilk 6 ayında devletin gelirleri yüzde 3.4 oranında artarak 636.9 milyar Euro’ya ulaştı. Giderler ise 2.5’lik yükselişle 620.8 milyar Euro oldu. Devlet gelirlerindeki artışın yaklaşık yarısı (329.5 milyar) vergi gelirlerinden kaynaklanıyor.

Federal devletin vergi gelirlerinin artışında ücretlerden alınan vergi ile sosyal sigortalardaki pozitif durum etkili oldu. Alman ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 0.2 oranında küçülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!