Denetimsiz lunaparklar tehlike saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Denetimsiz lunaparklar tehlike saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2014 15:38

Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da yaşanan 11 yaşındaki Kerem Kutlu'nun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan lunapark faciasının ardından gözler lunapark misafirlerinin güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusuna çevrilmiş durumda. İş güvenliği uzmanları konuyu yasadaki boşluklar nedeniyle “denetimsizlik” olarak yorumluyor.

Haberin Devamı

Yaşanan kazayı, “denetim mekanizmalarının yetersizliği” olarak değerlendiren Güvenbir OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) Genel Müdürü Dr. Ali Çolak konuya dair "yasaya göre bu olay iş kazası olarak değerlendirilemiyor. Çünkü yasa gereği bu tür bir olayın iş kazası sayılabilmesi için işletmede sigortalı olarak çalışmakta olan bir görevlinin kaza geçirmesi gerekiyor. Oysa her tehlike misafirler için de tehdit” açıklamalarında bulundu. Lunaparklar iş güvenliği mevzuatı gereğince tehlikeli işletme sınıfında değerlendiriliyor.

DAVET ÇIKARIYOR

Bu nedenle iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunlu ancak, İşi Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı yalnızca çalışanların sağlığı ve güvenliği üzerine kurulu. Makine bakımları ve teknik kontroller ise tam olarak gerçekleştiriliyor mu? Bu alanda etkili bir denetim mekanizması olmaması kazalara davet çıkarıyor. Misafirlerin güvenliği için yapılması gerekenlere de değinen Çolak “bu tür işletme sahipleri; çalışanlarının yanında, müşteri ve ziyaretçilerinin de sağlık ve güvenliğini düşünerek, İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerinden her daim destek almalı. Lunaparklara ek olarak, okullar, yüzme havuzları, AVM’ler, hastaneler gibi ziyaretçilerin, özellikle de çocukların yoğun olduğu alanlarda da uygulamalar bu kapsamda genişletilmeli.” değerlendirmelerinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!