Türkmen kasabası Amerli kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkmen kasabası Amerli kurtarıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2014 01:10

Irak ordusu, Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Amerli kasabasında iki aydır devam eden IŞİD kuşatmasını kırmayı başardı.

Haberin Devamı

Şii milisler, Peşmerge ve ABD savaş uçaklarının katıldığı haziran ayından beri düzenlenen en büyük operasyonla IŞİD’in yeni bir katliam yapması engellenmiş oldu. IŞİD’e, açlık ve susuzluğa direnen halk, kutlama yaptı.

Irak ordusu dün öğle saatlerinde ‘İslam Devleti’ (İD) adını alan terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kuşatması altındaki yaklaşık 20 bin Şii Türkmen’in yaşadığı Amerli kasabasına girmeyi başardı. IŞİD’in Musul’u ele geçirdiği haziran ayından beri düzenlenen en büyük askeri operasyona, Irak ordusunun dışında Şii milisleri ve IKBY’ye bağlı Peşmerge güçleri de katıldı.

ABD, hava saldırılarıyla operasyona destek verdi. Irak ordusu sözcüsü General Kassam Atta, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Güçlerimiz Amerli’ye girdi ve kuşatmayı kırdı. Çok önemli bir başarı” dedi.

Haberin Devamı

Amerli halkı askeri helikopterlerle tahliye edilmeye başlandı. Irak “Ulusal İttifak” üyesi Türkmen milletvekili Niyazi Mimaroğlu, Amerli için acil yardım çağrısında bulunurken, kuşatmaya direnen kasaba sakini Mehdi Taki, “Amerli kurtarıldı. Sokaklarda halk kutlama yapıyor” dedi. Operasyonda iki cepheden saldırıya uğrayan IŞİD ise bölgeden çekilmek zorunda kaldı, 56 militan teslim olmak zorunda kaldı. Ayrıca Amerikan savaş uçakları Amerli’nin korunmasından sorumlu Irak güvenlik güçleriyle koordinasyon halinde üç hava saldırısı düzenleyerek önceki gece IŞİD’e ait beş zırhlı aracı ve bir kontrol noktasını da vurmuştu. ABD, daha önce IŞİD’den kaçıp Sincar Dağı’na sığınan Ezidilere de hava yardımı yapmıştı.

KATLİAM RİSKİ VARDI

Haberin Devamı

IŞİD haziran başında Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Amerli (Emirli) kasabasını dört koldan kuşatmıştı. Büyük çoğunluğu Şii Türkmen yaklaşık 20 bin kişi, IŞİD’in kuşatması nedeniyle kasabada mahsur kalırken açlık ve susuzluk baş göstermişti. Birleşmiş Milletler ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içerisinde kalan Amerli kasabasının savunmasının kırılması halinde bir katliam yaşanmasından endişe ettiklerini açıklamıştı.

Türkmen kasabası Amerli kurtarıldı
KATLİAMIN EŞİĞİNDE BİR TÜRKMEN KASABASI

Türkmen kasabası Amerli kurtarıldı
IŞİD, TÜRKMEN İLÇESİNE 1 KM MESAFEDE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!