Üretim düştü pazar küçüldü

Güncelleme Tarihi:

Üretim düştü pazar küçüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 22:46

Otomobil ve konut satışlarındaki düşüş sigortacıları da vurdu. Sigorta şirketleri 2014’ün Ocak-Temmuz döneminde toplam 17.2 milyar TL prim üreterek, geçen seneye oranla yüzde 3.68 küçüldü. Oto sigorta pazarındaki daralma ise yüzde 16’yı geçti.

Haberin Devamı

SON dönemde otomobil ve konut satışlarındaki düşüş, sanayi üretimdeki yavaşlama sigortacıları da etkiledi, sektör daralma sürecine girdi. Sigorta şirketleri, bu yılın 7 aylık döneminde toplam 17.2 milyar TL sigorta primi üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla nominal bazda yüzde 5.30 büyüme göstermelerine karşın, enflasyonla mukayese edildiğinde sigorta pazarı reel olarak yüzde 3.68 küçüldü. Toplam üretimin 13.4 milyar TL’si hayat dışı sigorta branşlarından, 1.8 milyar TL’si ise hayat sigortalarından kaynaklandı. 7 aylık dönemde sigortacılar, hayat dışı sigortalarda ise reel bazda yüzde 0.63 küçüldüler.
2014’ün ilk yarısında ise toplam 13,2 milyar TL prim üretimi gerçekleşmiş ancak geçen yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5.75 üretim artışı sağlansa bile enflasyona oranlandığından sigorta pazarı reel olarak yüzde 3.13 daralmıştı.

Haberin Devamı

OTODA KAN KAYBI

Sigorta sektörünün lokomotif branşları olan kasko ve trafik sigortalarında, geçen sene toparlanma yaşanırken, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde ise otomotiv satışlarındaki düşüşten sigorta şirketleri de nasibini aldı ve oto sigortaları pazarı rekor seviyede daraldı. Hemen hemen her yıl kasko ve trafik sigortalarında prim üretim artışı yaşanırken bu yıl üretim eksiye döndü. Sigorta şirketleri 7 aylık dönemde kasko sigortalarında 2.9 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla reel olarak yüzde 10.75 küçüldüler. Trafik sigortasında ise 2.8 milyar TL prim üreten şirketler, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5.48 üretim kaybı yaşadılar. Böylece bu yılın 7 aylık döneminde oto sigortaları pazarı yüzde 16.23 gibi ciddi bir küçülme yaşadı.

40 MİLYON POLİÇE

Yine sektörün lokomotifi sayılan branşlarından ticari, sanayi ve konut sigortalarını da kapsayan yangın sigortalarında ise geçtiğimiz yılların aksine sigorta şirketlerinin toparlanmaya başladığı görüldü. Yangın sigortalarında bu yılın 7 aylık döneminde 2.2 milyar TL prim üreten şirketler, geçen yılın aynı dönemine oranla reel olarak üretimlerini yüzde 7.5 artırdılar. Şirketler aynı şekilde sağlık sigortalarında da az da olsa üretim artışı gerçekleştirdiler. 2014’ün Ocak-Temmuz döneminde 1.7 milyar TL sağlık primi üreten sigorta şirketleri, reel olarak yüzde 5’e yakın bir büyüme gösterdiler. 2014’ün Ocak-Temmuz döneminde toplam 39.6 milyon adete yakın sigorta poliçesi satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise poliçe sayısı 6 milyon adet olmuştu. Böylece, bu yıl poliçe sayısı yüzde 9’ün üzerinde arttı, ancak bu artış prim üretimine yansımadı.

Haberin Devamı

Hayat sigortasında yüzde 21.57 ile rekor küçülme

2014’ün Ocak-Temmuz döneminde en çok kan kaybı hayat sigortalarında oldu. Özellikle hükümetin geçen yılın sonundan itibaren tasarrufu artırıcı tedbirler alarak, başta banka kredilerine sınırlama getirmesi, hayat sigortasını da olumsuz etkiledi. Son yıllarda özellikle otomotiv ve konut olmak üzere tüm kredilerdeki artışa paralel hayat sigortası pazarı da ciddi büyüme göstermiş, kredi ile bağlantılı hayat sigortaları adeta patlama yapmış ve sigorta şirketlerinin de önemli gelir kalemi haline gelmişti. Ancak bu durum 2014’ün başından itibaren değişmeye başladı. 7 aylık dönemde ise hayat sigortası satan sigorta şirketleri, 1.8 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla nominal bazda yüzde 14.26 küçülme yaşadılar. Enflasyona oranlandığında ise hayat sigortaları pazarında reel küçülme yüzde 21.57 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!