Deniz Harp Okulu'nda diploma Töreni

Güncelleme Tarihi:

Deniz Harp Okulunda diploma Töreni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 17:28

Deniz Harp Okulu Komutanlığının 241. Dönem Diploma ve Sancak Devir-Teslim Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in katılımıyla yapıldı.

Haberin Devamı

Tuzla'daki Deniz Harp Okulu Komutanlığındaki tören, alay sancağının tören alanında yerini almasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tören alanına gelmesiyle başladı.


Erdoğan, tören alanındaki öğrencileri, "Merhaba Deniz Harp Okulu" diyerek selamladı.


İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, Deniz Harp Okulunun görevinin, dünya denizlerinde ulusun vazgeçilmez hak ve menfaatlerini koruyan Türk Deniz Kuvvetlerine, her zaman ve her şartta liderlik yapabilecek, Türk ulusunun güvenine layık deniz subayları yetiştirmek olduğunu söyledi.


Özel, konuşmasında şunları kaydetti:


"1773 yılından bugüne kadar mazisi şanlı zaferlerle dolu Türk bahriyesine kahraman denizciler yetiştiren okulumuz, bu yıl da geçmişinden aldığı bu güçle, geleceğin komutanları olarak 104'ü Türk, 4'ü Azerbaycan, 2'si Arnavutluk, 2'si Kazakistan, 1'i Türkmenistan ve 1'i Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere toplam 114 deniz teğmenini donanma saflarına yolcu etmenin haklı gururunu yaşamaktadır.

Haberin Devamı


Okulumuzda bu yıl geçmişten alınan güçle geleceğe güven ile bakmanın tezahürü olarak uygulamaya başlanan yeni liderlik eğitimi programında yetiştirilecek bahriye liderinin, 'personelin aidiyeti ve vazifeye bağlılığı ile takım sinerjisini ateşleyebilmek için ihtiyaç duyulan bilişsel, duyuşsal ve fiziki kabiliyetlerin yanı sıra gelecek odaklı subay karakteriyle bütünleşen bahriye ruhuna sahip' olması hedeflenmektedir. Çağdaş eğitim sistemi ve imkanlarıyla dünyanın önemli askeri eğitim kurumlarından biri haline gelmiş olan okulumuzda denizcilikle ilgili konularda en yetkin eğitim verilmekte, öğrencilerimizin denizciliği yaşam biçimi olarak içselleştirmeleri sağlanmaktadır."


Özel, bunlara ilave olarak genç bahriyelilerin, denize olan ünsiyetlerinin artırılması ve denizcilik melekelerinin gelişimine katkı sağlanması maksadıyla eğitim gemileri, botları ve yatlarla eğitimler süresince 1200 saati bulan "temel ve ileri denizcilik eğitimleri" aldıklarını ve vardiya subayı adayı niteliklerine sahip olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı


Tümamiral Mesut Özel, "Yürekleri vatan ve deniz sevgisiyle dolu genç teğmenlerimizin, vatanımızın ve milletimizin bölünmezliğini ve bekası için verilecek her göreve her zaman ve her şartta hazır olduklarını gururla ifade etmek isterim" diye konuştu.


Dönem birincisinin konuşması


Mezun teğmenler adına konuşan dönem birincisi deniz teğmen Mert İdacı da Deniz Harp Okulundan mezun olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.


İdacı, Deniz Kuvvetleri'nin geleceğinin teminatı olduklarını, bilgi ve becerilerini durmaksızın geliştirmeyi ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerini kalplerinin derinliklerinde yaşatarak başarılı olmayı hedefleri olarak kabul ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

Haberin Devamı


"Atatürk ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve teknolojinin gerektirdiği anlama, izleme, araştırma ve çözme yeteneklerimizi, akademik, fiziki, askeri ve denizcilik ünsiyetlerimizi sizlerin büyük emeklerinizle kazandık. Onurumuz, cesaretimiz ve sadakatimizle de bu niteliklerimizi geliştirdik. Büyük Atatürk'ün 'Denizciliği Türk'ün büyük milli ülkesi olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' direktifi ve 'Anavatanda güvende olmak için denizde güçlü olmak, dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmak' parolası doğrultusunda üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazır olacağız."


Konuşmaların ardından Deniz Harp Okulu 241. dönem mezunu teğmenler hep birlikte, "Ant içeriz ki, laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller, karşısında bizleri bulacak, kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz" diye ant içti.

Haberin Devamı


241. Dönem Baklası


Törende, 241. yıl baklasının dönem birincisi Teğmen Mert İdacı tarafından denize indirilmesinin ardından dereceyle okulunu bitirenlere diplomaları verildi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan okul birincisi teğmen Mert İdacı'ya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek okul ikincisi teğmen Ahmet Kirez'e, Başbakan Ahmet Davutoğlu okul üçüncüsü teğmen Eren Tüfekçi'ye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel de okul dördüncüsü Buğrahan Ceylan'a diplomalarını verdi.


Öte yandan okul beşincisi Muhittin Hakan Mazak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, okul altıncısı Yunus Çanak İçişleri Bakanı Efkan Ala, okul yedincisi Murat Hüdavendigar Bozik de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın elinden diplomalarını aldı.

Haberin Devamı


Dereceye giren diğer mezunlara da diplomalarını kuvvet komutanları verdi.


Mezuniyetlerinin 50. yılını kutlayan emekli subaylar da mezun olan bir kısım teğmene diplomalarını takdim etti.


Sancak devir teslim töreninin yapılmasından sonra sancaktar ve sancak muhafızı teğmenlerin diplomalarını, okul komutanı tümamiral Özel verdi.


Tören, Deniz Harp Okulu Marşı'nın okunması ve geçiş töreniyle sona erdi. Törenin sonunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçak ve helikopterler gösteri uçuşu yaptı. Bu arada denizde de çeşitli gösteriler yapıldı.


Törende, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok ile mezunların aileleri de hazır bulundu.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, törene Bahriyeli üniformasıyla katıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!