Ateşkes görüşmesi öncesi AB’den ‘öldürücü olmayan’ söz

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes görüşmesi öncesi AB’den ‘öldürücü olmayan’ söz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 01:34

AB devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere Brüksel’e giden Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko dün AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştü.

Haberin Devamı

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Poroşenko, yarın Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin Belarus’un başkenti Minsk’te yapacağı görüşmeden ateşkes kararı çıkabileceğini, yabancı bir askeri müdahalenin peşinde olmadığını söyledi. Ortak basın toplantısı sonrası başka bir açıklama daha yapan Poroşenko, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya ‘öldürücü olmayan askeri teçhizat’ vereceğini, bunu ikili anlaşmalarla yapacaklarını açıkladı. Poroşenko, 4-5 Eylül’de Galler’de yapılacak NATO Zirvesi’nde de Ukrayna’daki durumun gündeme geleceğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde Kanada hükümeti, Kiev’e öldürücü olmayan askeri teçhizat göndermişti. Poroşenko, AB’nin kendilerine 1 milyar euro kredi vereceğini de ifade etti.

Haberin Devamı

‘DÖNÜŞÜ OLMAYAN NOKTA’

Rusya’nın yaklaşımını eleştiren Jose Manuel Barroso ise “Bu, 21’inci yüzyılda sorumlu ve gururlu ulusların takınacağı bir tavır değil” dedi. Poroşenko’dan da krizin çözülmesi için yetkisi dahilindeki her şeyi yapmasını isteyen Barroso, “Durum çok ciddi ve dramatik. Gerginliğin sürmesi halinde dönüşü olmayan bir noktaya gelinebilir” diye konuştu. Bu sözler üzerine Poroşenko da “Sanırım dönüşü olmayan noktaya çok yakınız. Bu nokta tam ölçekli bir savaştır ve bu da ayrılıkçıların kontrolündeki yerlerde zaten oldu” ifadelerini kullandı. Öte yandan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, Ukrayna topraklarında askeri bir operasyon yürütmediklerini savundu.

Kiev: Harekatı Rus birlikleri yürütüyor

Ukrayna Ulusal Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Andrey Lisenko dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’da Rus birlikleri konusuna değindi. Lisenko, “Donetsk şehri çevresindeki yerleşim birimlerini ele geçiren, Ukrayna ile Rusya arasındaki sınır şeridini kontrol eden, güneyde Novoazovsk şehrini ele geçiren ve Mariopol şehrini kuşatmaya çalışanlar Donetsk ayrılıkçıları değil. Bu kuvvetler Rusya Savunma Bakanlığı’nın kadrolu askerleri” dedi. Lisenko aynı basın toplantısında Rusya ile de savaşmayı göze aldıklarını söyleyerek, “Cumartesi sabahı Ukrayna birlikleri Lugansk istikametinde karşı harekât başlattı. Orada kime karşı savaştığımız ve operasyonunu gidişatı hakkında daha fazla bilgi veremem” şeklinde konuştu.

Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!