El Nusra Barış Gücü'ne saldırdı

Güncelleme Tarihi:

El Nusra Barış Gücüne saldırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 01:34

El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, Golan Tepeleri’nin Suriye tarafında kuşattığı Filipinli BM Barış Gücü kuvvetlerine saldırdı. İki ayrı kamptaki askerlerden bir kısmı kurtarıldı. 40 barış gücü askeri ise halen saldırı altında. Nusra Cephesi, Fijili 45 BM askerini de rehin tutmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, Golan Tepeleri’nde 2 gündür kuşatma altında tuttuğu BM Barış Gücü askerlerine dün saldırdı. El Nusra örgütü, geçen çarşamba günü Golan Tepeleri’ndeki Kuneytra geçiş noktasını ele geçirerek İsrail’le sınır komşusu olmuştu. Bir gün sonra da UNDOF’a bağlı 44 Fijili Barış Gücü askerini esir almış, iki ayrı BM kampındaki 72 Filipinli askerin de silahlarını teslim etmelerini istemişti. 44 Fijili askerin serbest bırakılması için müzakere yürüten BM heyetinin başkanıyla görüşmesinin ardından medya mensuplarına konuşan Fiji ordusundan Tuğgeneral Mosese Tikoitoga, “Müzakerecilerin bize verdiği bilgiye göre durumları iyi ve güvendeler. Çatışma alanının dışına çıkartılmışlar” dedi. Dün Golan Tepeleri’ndeki Er-Revihine BM kampından çatışma haberleri geldi.

32 ASKER KURTARILDI

Haberin Devamı

BM basın ofisinden yapılan açıklamada kamptaki 42 askerin havan topu ve otomatik silah saldırısı altında olduğu, barış gücü kuvvetlerinin saldırganlara ateşle karşılık vererek kampa girişlerini önledikleri ifade edildi. BM askerlerinden herhangi bir can kaybı haberi gelmezken, Suriyeli muhaliflerden en az bir kişinin öldüğü ifade edildi. Öte yandan, kuşatma altındaki Breyka kampında 32 Filipinli barış gücü üyesinin, İrlandalı askerlerin yardımıyla kamptan güvenlik şekilde çıkarıldığı açıklandı. Saldırı nedeniyle birçok BM askerinin de sınırın İsrail tarafına geçtiği ifade edildi. İsrail radyosundan “İsrail Ordusu, Golan Tepeleri’nin Suriye tarafında El-Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi’nin saldırılarından kaçan onlarca BM Barış Gücü askerinin, İsrail topraklarına girmesine izin verdi” açıklaması yapıldı.

Lübnan’a da tehdit

Öte yandan terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Lübnanlı bir askerin kafasını kesti. Bu ayın başında Lübnan’ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasında ordu birlikleri ve Suriye’den gelen silahlı gruplar arasında çatışmalar çıkmış, IŞİD 19 Lübnanlı askeri kaçırmıştı. Dün yayınlanan bir videoda Ali El Seyyid isimli Lübnanlı askerin kafasının kesilerek infaz edildiği görüldü. 5 dakika 4 saniyelik başka bir videoda ise Lübnan askerlerinden 9’u, 3 gün içinde Rumiyye Cezaevi’ndeki tutuklularla takas yapılarak serbest bırakılmazlarsa, IŞİD tarafından başları kesilerek öldürüleceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kerry’den küresel koalisyon çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, New York Times gazetesi için yazdığı makalede adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD’e karşı mücadelede küresel bir koalisyon çağrısı yaptı. “Terörü yenmek için dünyanın yardımına ihtiyacımız var” başlıklı yazıda “Sadece hava saldırısı bu düşmanı yok etmeye yetmez. Dünyadan gelecek çok daha güçlü bir karşılık gerekiyor. Eğer önü alınmaz ise bu radikallerin Suriye ve Irak’ta kalmak ile tatmin olmayacağının kanıtı var. IŞİD’e karşı ABD ve ülkelerin katılacağı geniş bir koalisyonun birleşerek karşı koyması IŞİD kanserinin diğer ülkelere de yayılmasına izin vermez...Koalisyon inşaa etmek çok iş, fakat ortak düşmanı yenmenin en iyi yolu” dedi.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’deki Arap-İsrail (Altı Gün) Savaşı’nda işgal etmiş, bölgede 1974’te Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlemci Gücü (UNDOF) oluşturulmuştu. UNDOF’ta altı ülkeden Fiji, Hindistan, İrlanda, Nepal, Hollanda ve Filipinler’den 1223 asker görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!