Festivalde 'baton'lar çekildi

Güncelleme Tarihi:

Festivalde batonlar çekildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 00:59

Borusan Sanat, Fazıl Say ile Gürer Aykal arasındaki anlaşmazlığı gerekçe gösterek BİFO&Fazıl Say Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu. Fazıl Say “Hançer yedim” derken, orkestra şefi Gürer Aykal kararı “Onur duydum” sözeriyle değerlendirdi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Antalya Piyano Festivali ile başlayan piyanist-besteci Fazıl Say ile orkestra şefi Gürer Aykal arasındaki gerilim, Borusan’ın iki yılda bir düzenlediği ve bu yıl aralık ayında üçüncüsü yapılması beklenen BİFO&Fazıl Say Festivali ile doruk noktasına ulaştı. Borusan Sanat, festivalin iptal edildiğini duyurdu.

İŞBİRLİĞİ BOZULDU

Duyuruda, “Festivalin iptalini üzülerek duyuruyoruz. BİFO ile Fazıl Say’ın bir işbirliği olan ve orkestramızın Onursal Şefi Gürer Aykal’ın da başından bu yana ayrılmaz bir parçası olduğu etkinliğimizi, sanatçıların artık birlikte çalışmama kararına duyduğumuz saygının bir sonucu olarak aldık” denildi.

‘YALNIZ BIRAKILDIM’

Say da bu karara Facebook hesabından “Borusan’a veda” başlıklı yazısı ve diğer mesajlarında şöyle tepki gösterdi: “Artık Türkiye’den iyi bir haber almam pek de mümkün değil.. Artık iyice yalnız bırakıldım. Memleketimde benimle uğraşılmasından, ertelemelerden iptallerden sıkıldım, çünkü yılda 5 kıtada 120 konsere koşturan benim konum bu değil. Tüm festival niye iptal edildi. Benim tüm haklarım çiğnendi. Yaptığınız açıklamadan çıkarılan tek sonuç, benim hançeri yediğim, sanatseverlerin de festivalden mahrum bırakılması oldu.”

Haberin Devamı

‘SAYGI DUYUYORUM’

Yaşananlarla ilgili görüşünü sorduğumuz Aykal ise, “Kurumum Borusan, iptal kararını açıkça yazdı. Kurumumun aldığı karara saygı duyuyorum. Yalnızca bir şey söyleyebilirim. Kurumumun aldığı karardan onur duyuyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Aralarındaki gerilim Antalya’da başladı

SAY ile Aykal arasındaki gerilim, Uluslararası Antalya Piyano Festivali organizasyonunda başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, başkan seçildikten sonra yaptığı basın toplantısında bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan festivalin, genel sanat yönetmenliğini yapan Fazıl Say olmadan da yoluna devam edebileceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Say’ın ayrılmasından sonra festivalin genel sanat yönetmenliğini yapması için orkestra şefi Aykal ile anlaştığını açıkladı. Bu anlaşmaya Say, “Orkestra elemanlarında Atatürk rozeti olmadığı için zılgıt çeken Hoca Gürer Aykal ve Antalya’da AKP ile ‘çok güzel şeyler’ yapmak!” diye tepki göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!