İlaç kalıntısı ihracatı vurdu iç piyasayı tedirgin etti

Güncelleme Tarihi:

İlaç kalıntısı ihracatı vurdu iç piyasayı tedirgin etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2014 01:05

AVRUPA Birliği (AB), asma yaprağında belirlediği ilaç kalıntısı oranı salamura yaprak ve zeytinyağlı sarma ihracatını vurdu.

Haberin Devamı

Bundan en çok etkilenen il ise Manisa oldu. 2013’te 1 milyon 264 bin 73 kilogram salamura asma yaprağı ihracatı gerçekleştiren Manisa, bu yıl 80 bin 240 kilogramda kaldı. Akıllara, şimdi de AB’nin ilaç kalıntısı nedeniyle tüketmediği asma yaprağına ne olduğunu getirdi.

Türkiye’nin asma yaprağı ihracatından geliri 13,5 milyon dolar iken, yaprak sarmasında ise bu 135 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. İhraç edilen salamura yaprak ve sarma yapraklarının büyük bölümü de üzümün başkenti olarak kabul edilen Manisa’dan temin ediliyor. Manisa’da toplanan asma yaprağının yüzde 95’lik bölümünü ise Alaşehir ilçesi karşılıyor. Burada toplanan yapraklar başta Almanya ve Yunanistan olmak üzere Fransa, İsviçre, Hollanda,

Danimarka, Belçika, Kuveyt, Lübnan ve diğer AB ile Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Ancak, AB’nin bir kilogram asma yaprağı için belirlediği 0.05 miligramlık ilaç kalıntısı (pestisit) ihracatta sıkıntı yaratıyor.

Haberin Devamı

İç piyasa tercih ediliyor

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, bu düşüşün nedenini salamura asma yaprağı ve zeytinyağlı sarma ihracatı yapan firma sayısının az olmasına bağladı. Bu nedenle yurt dışına çok az yaprak gitttiğini belirten Türk, “Yaprakta kalıntı olmasından dolayı üretici iç piyası tercih ediyor. Ancak, ilaç kalıntısı, artık iç piyasada da sorun olmaya başladı. Ziraat Odası olarak sürekli uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

450 AYRI ANALİZ

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi de AB ülkelerine ihraç edilen salamuralık asma yaprağının yüzde 100 ziraat ilaç kalıntı analizine tabi tutulduğunu belirterek, çiftçinin ihracatta mağdur olmaması için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmeleri için gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi. İhraç edilen asma yaprakları, 450 ayrı ilaç kalıntısı analizinden geçiriliyor.

HAYVANLAR BİLE YEMEK

“Ülke olarak insan sağlığını ikinci plana ittik” diyen Alaşehirli salamura yaprak ihracatçısı Tamer Çağlayan ise “Hayvanların bile yemeyeceği yaprakları satmaya kalkıyoruz. Asmalara atılan ilaçlar böcekleri öldürüyor. Ancak kalıntı kaldığı için insanları da yavaş yavaş öldürüyor. Eskiden köylere eğitmenler gider konserve, salamura, turşu gibi kışlık ürünlerin yapımını köylülere öğretirlerdi. Şimdi insanlar bilinçsiz olarak ilaç kullanıyor ve insan sağlığını tehlikeye sokuyor. İnsanlar topladıkları yaprakları önce kendileri yemeli. Kendisinin yemediği yaprağı pazara sürmemeli. İhraç ettiğimiz ürünlerde de kalıntı oranı yüksek çıktığı için dünya çapında Türk ürünü salamura yaprak pazarını kaybediyoruz” uyarısında bulundu. Çözümün üreticinin bilinçlendirilmesinden geçtiğini vurgulayan Çağlayan, ilgili kurumların
acilen gerekli önlemleri alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!