Yenilenen kabine

Güncelleme Tarihi:

Yenilenen kabine
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 01:27

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 62’nci Hükümet, yeni değil, ‘yenilenen’ kabine oldu. Erdoğan’ın kabinesinde sadece rötuş yapıldı. Davutoğlu’nun Başbakan olarak kabinede kaldığı hesaba katıldığında, 3 isim dışında değişiklik olmadı. Beşir Atalay, Hayati Yazıcı ve Emrullah İşler görevden alınırken, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Volkan Bozkır ve Nurettin Canikli kabineye girdi.

Haberin Devamı

Kabineyle ilgili yaşanan gelişmeler ve analizler şöyle:

GİDENE TELEFON

- Görevden alınacağı iddia edilen Bülent Arınç, denge unsuru olarak yerini korurken, kabinede ‘ak saçlılar ile gençler’ dengesi de gözetildi. Kabinede görev alan bakanların, isimlerini televizyondan öğrendiği, görevden alınan bakanlara ise Davutoğlu tarafından telefon açıldığı belirtildi. Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki tek müzakerenin ise Numan Kurtulmuş’un görev yeri konusunda olduğu iddia edildi.
- Hızlı bir takvimle önceki gece kendisine hükümeti kurma görevi verilen Davutoğlu, dün sabah son hazırlıklarını yaptıktan sonra Çankaya Köşkü’ne çıktı. Yarım saat süren görüşmenin ardından Davutoğlu, 62’nci Hükümet üyelerini Başbakanlık’ta açıkladı. Davutoğlu, açıklamasının ardından “Allah milletimize güzel hizmetler etmemizi nasip eylesin” dedi. Davutoğlu, sadece kabine listesini okudu ve hemen cuma namazı için Başbakanlık’tan ayrıldı.

Haberin Devamı

EMRULLAH İŞLER ŞAŞIRDI

- Kabinede göreve veda eden isimler, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son dönemlerde çözüm süreciyle ilgili rolü artan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile sadece 8 ay bakanlık yapan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler oldu. İşler’in görevden alınması, göreve gelenlerden daha büyük sürpriz oldu. Paralel yapıyla mücadele konusunda rol üstlenen ve açıklamalar yapan İşler’in görev değişikliğine şaşırdığı öğrenildi. İşler’in Bozkır’ın yerine Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevine getirileceği belirtiliyor.

3 DÖNEMLİKLER

- Erdoğan kabinesinin revize edilmesiyle oluşan Davutoğlu kabinesinde, 3 dönemlik bakanların ağırlığı halen sürüyor. Göreve getirilen ve görev yerleri değiştirilmeyen bakanların büyük bölümü, 3 dönem siyaset yasağı kaldırılmazsa 10 ay sonra görevleri bitecek. Kabinede Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Bülent Arınç, Mehdi Eker, Nurettin Canikli, Ömer Çelik ve Mevlüt Çavuşoğlu, 3 dönemden beri siyaset yapıyorlar ve 2015 seçimlerinde listeye konulmayacaklar.
- Kabinede revizyon yapılırken, bölgesel dengeler de hesaba katıldı. Her kabine değişikliğinde adı değiştirilecek isimler arasında yer alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu kez de yerini korudu. Eker’in Diyarbakır ve çevresini temsil etmesi ve bu bölgede daha etkin bir ismin olmaması nedeniyle görevine devam ettiği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

GÜVENOYU TAKVİMİ

- Yeni hükümetin güvenoylamasıyla ilgili prosedür önümüzdeki hafta tamamlanacak. AK Parti’nin takvimine göre, 62’nci Hükümet’in programı, 1 Eylül Pazartesi günü Meclis’te okunacak. Anayasa hükmü gereği, hükümet programı üzerindaki görüşmeler 4 Eylül’de, güvenoylaması da 6 Eylül’de yapılacak. 6 Eylül, CHP’nin kongresinin 2’nci günü olmasına rağmen TBMM’ye program konuldu. AK Parti yöneticileri, sadece oylama yapılacağı için CHP’lilerin katılabileceğini savunuyorlar. AK Parti yönetimi, son 25 maddesi kalan torba tasarıyı da 7 Eylül’de yasalaştırmayı planlıyor.

1 YAŞ GENÇLEŞTİRDİ

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 62’nci Hükümet’in yaş ortalaması 53.4 olurken, ortalama çocuk sayısı ise bir önceki kabinedeki gibi 2.8’de kaldı. 67 yaşındaki Beşir Atalay’ın yeni kabinede yer almaması nedeniyle ‘kabinenin ağabeyi’ pozisyonuna Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç geldi. 25 Mayıs 1948 doğumlu olan Arınç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yla aynı yıl doğumlu. Ancak ay farkıyla Arınç, Eroğlu’ndan daha büyük. Kabinenin en genç ismi ise 38 yaşındaki Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç. Sınırlı sayıda ismin değişimiyle kurulan 62’nci Hükümet’in Başbakanı Ahmet Davutoğlu 55 yaşında. Cumhurbaşkanlığına seçilen Tayyip Erdoğan ise 60 yaşında başbakanlık görevini bırakmış oldu. Kabineye ilk kez giren isimler arasında yer alan Yalçın Akdoğan, 45 yaşında. Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Akdoğan, bu görevi 67 yaşındaki Beşir Atalay’dan devraldı. Kabinenin bir diğer yeni ismi olan Numan Kurtulmuş ise 1959 doğumlu. 55 yaşındaki Kurtulmuş’un selefi olan Emrullah İşler ise 54 yaşında. Avrupa Birliği Bakanlığı’na getirilen Volkan Bozkır 64 yaşında. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevini 62 yaşındaki Hayati Yazıcı’dan devralacak olan Nurettin Canikli ise 54 yaşında. Yeni açıklanan isimlerle birlikte kabinenin yaş ortalaması 54.3’ten 53.4’e indi. - Hacer BOYACIOĞLU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!