Öz ‘Katılım’

Güncelleme Tarihi:

Öz ‘Katılım’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 01:18

Bank Asya’yı almak için girişimde bulunan ancak sonuç alamayan Ziraat Bankası, BDDK’ya kendi katılım bankasını kurmak için başvurdu.

Haberin Devamı

KAMU bankalarına katılım bankası kurma izninin tamamlanmasının ardından ilk başvuru geldi. Bank Asya ile bir süre satın alma görüşmeleri yürüten ancak sonucun olumsuz olduğunu geçen hafta açıklayan Ziraat Bankası dün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) katılım bankası kurmak için başvurdu. Kamuyu Aydınlatma Platformu’da dün açıklama yapan Ziraat Bankası “Bankamız sermayedarlığında kurulacak olan katılım bankasına yönelik BDDK başvurusu itibariyle yapılmıştır” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da ağustos ayı başında yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası’nın yanı sıra, Vakıfbank ve Halkbank’ta da katılım bankası kurma çalışmalarının sürdüğünü ifade etmişti.

3 YENİ KATILIM BANKASI

Babacan, Vakıfbank’ın konuyla ilgili bir ekip oluşturduğunu, Halkbank’ın ise genel müdür değişikliğinden dolayı katılım bankası kurma çalışmalarında biraz daha geriden geldiğini söylemişti. Babacan, kamu bankalarının katılım bankası kurması konusunda birkaç maddelik yasal düzenlemenin gerekebileceğini belirterek, “Arkadaşlar bunun üzerinde çalışıyor. Hazine’nin de sermaye koyması gerekecek. Çünkü katılım bankacılığı konusunda bazı hassasiyetler var. Faizsiz bankayı kurarken, taze, sıfır bir Hazine sermayesiyle kurulması hassasiyetler açısından iyi olacaktır. Bu torba yasa ile yetişmezse dahi Ekim, Kasım’daki düzenlemelerle bunun önü açılabilir. Ama bu bankaların teknik ve hukuki hazırlıklarını devam etmesinin önünde bir engel değil” demişti. Babacan, 2015 sonu itibariyle üç katılım bankasının da faaliyete geçeceğini tahmin ettiklerini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!