Genç hanıma ne kadar miras kalır?

Haberin Devamı

SORU: Annem 1,5 sene önce vefat etti. Babamın mali durumu ve sıhhati çok iyi. Babamın yaşı 75. Annemin vefatından 1 sene sonra babam, kendinden 38 yaş küçük bir bayanla evlendi. Biz 4 kardeşiz. Hepimiz sağız ve aynı anne ve babadanız. Allah gecinden versin, eğer babam vefat ederse, ikinci hanımına ne kadar miras kalır?
Y. AKSOY - Almanya
YANIT: Arada 38 yaş fark var. 30 yaşın üzerinde fark olduğu durumlarda, Emekli Sandığı maaşın sadece yüzde 25’ini “dul maaşı” olarak bağlıyor (Md. 71). Çocuk olursa karısına (çalışmıyorsa) yüzde 75 dul aylığı bağlanıyor. Anayasa Mahkemesi de bu uygulamayı Anayasa’ya uygun buldu (Bkz. 28.4.2011 T. ve E.2009/93, K. 2011/73). SSK ve Bağ-Kur’da böyle bir uygulama yok. Normal mirasa gelince (gayrimenkul, para, otomobil, şirket hissesi vs.), babanızın genç eşi mirasın 1/4’ünü alır. Babanız, vasiyetname ile bu hisseyi değiştirip, eşine daha az miras bırakamaz.

Haberin Devamı

Kullandırılmayan yıllık İzne 2 kat ücret

SORU: Çalıştığım işyerinde son 5 yıldır, yıllık izinlerim kullandırılmadı. İşyerinden ayrılırken kullanmadığım izinlerin ücretini neye göre alacağım?
Nuray GÜNGÖR - İstanbul
YANIT: Size kullandırılmayan izinlerin ücreti, iş sözleşmesi sona erdiğinde, en son brüt ücretiniz esas alınarak ödenir (4857 sayılı İş Kanunu Madde 59). Basınla ilgili 5953 sayılı İş Kanunu’nda en son ücretin esas alınacağı yönünde hüküm yok ama aksine hüküm de yok. Ayrıca basında çalışanlara, kullandırılmayan yıllık izin ücretleri 2 kat olarak ödenir (Md. 29).

ENGELLİ ARACININ KAZA YAPMASI VE SİGORTA TAZMİNATI

SORU: Yüzde 100 zihinsel özürlü oğlum adına ÖTV muafiyetinden faydalanarak aldığım ve full kasko yaptırdığım araçla kaza yaptım. Sigorta firması aracın hurdaya ayrılmasına karar verdi. Ancak aracın rayiç değerini 82.500 TL olarak belirlemelerine rağmen bana ÖTV hariç bedel olan 61.000 TL ödedi. Verdikleri para ile aracımı yerine koyamıyorum. Sigortanın uygulaması doğru mu?
Mehmet ÇÖMEZ- İstanbul
YANIT: ÖTV Kanunu’nun 7/2. maddesinde, ÖTV’den istisna tutulan engelli aracının kaza sonucu hurdaya çıkarılması halinde, 5 yıllık süre dolmadan tekrar araç alınabiliyor. Burada devlet, kaza yapan engelliyi korumak için 5 yıl dolmadan önce de ÖTV’den vazgeçmektedir.
Sigorta, hurdaya çıkan aracın rayiç bedelini size öderken, ÖTV bedelini düşmesi söz konusu olamaz. Aksi halde devlete ödenmeyen ÖTV sebebiyle doğrudan doğruya sigorta şirketi sebepsiz zenginleşmiş olur. Aracın kaskosu rayiç bedel üzerinden yapılıyor. Yasa ile engelliye verilen bir hakkın sebepsiz zenginleşme sayılması mümkün değildir. Sigortacılığın temel mantığı, riskin gerçekleşmesinden sonra, sigortalının durumunu riskin gerçekleşmesi öncesindeki durumuna eşitlemektir. Bu durumda Sigorta Tahkim Kurulu’na veya mahkemeye başvurmanızda fayda var.

Haberin Devamı

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA YARDIMININ VERGİSİ

SORU: Kentsel dönüşüm projesi kapsamında gecekondum yıkıldı ve bana da kira yardımı yapılıyor. Aldığım kira yardımını gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edip, vergi ödeyecek miyim?
Yalçın COŞKUN - Ankara
YANIT:Aldığınız kira yardımını gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan etmeniz gerekmiyor.

ALINAN KİRADAN EŞİN LOJMAN KİRASI DÜŞÜLEBİLİR

SORU: Konut kira gelirimden, eşimin ödediği lojman kirasını düşebilir miyim?
Yıldız EMİR - Mersin
YANIT: Lojman kira bedeli, evlilik birliği içinde yapılan müşterek gider kabul edilir. Gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde, lojman kirasını, aldığınız kiradan düşebilirsiniz yani gider olarak indirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları