Alman Başkan, Soma’ya 200 milyon dolar yatıracak

ALMAN-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-IHK) kurucu Başkanı Engin Koyuncu, önceki akşam aradı:

Haberin Devamı

- Yarın (dün) Alman tarafı adına başkanlığımızı yapan Rolf Königs, Kuzey Ren Vestfalya Ekonomi Bakanı Gerralt Duin ve Almanya’nın büyük kömür patronları, kömür işçilerinin sendika temsilcileri, madencilikle ilgili önemli akademisyenlerin bulunduğu bir heyetle Soma’da olacağız.
Ardından kısa gezinin önemine değindi:
- Almanya’nın ünlü kömür havzası Ruhr, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yer alıyor. Ruhr’da 100 yıldır hiç ölümlü kaza olmadığı biliniyor. 301 canı yitirdiğimiz facianın en sıcak günlerinde TD-IHK heyeti olarak Soma’ya gitmiştik. Belediye Başkanı Hasan Ergene ve Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, bizden Ruhr bölgesinde uygulanan teknolojiyi Soma’ya götürmemizi istemişti. Şimdi bunun için yeniden Soma’dayız.
İlk günlerdeki gözlemlerini Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft’a aktardıklarını vurguladı:
- Sayın Başbakan’ın da desteğiyle önümüze 3 hedef koyduk. Öncelikle Soma’ya Ruhr’daki teknolojinin aktarılması için elimizden geleni yapacağız. İkincisi, Alman maden şirketlerini teknolojileriyle birlikte Soma’ya yatırıma çekeceğiz. Üçüncüsü, Soma’daki vatandaşlarımıza yeni iş alanları yaratmanın yollarını bulacağız.
Üç hedefte de somut adımların yakın olduğunu kaydetti:
- Öncelikle Ruhr’daki teknolojinin gelmesi, Soma’da kömür işi yapanların Ruhr’dan yönlendirilen bilgi desteğiyle eğitilmesi sağlanacak. Beraberinde Alman şirketlerin Soma’da kömür üretimine girmesine kapı açılacak.
TAT-SO’nun Alman tarafı Başkanı Rolf Königs’in Aunde Group’un patronu olduğunu, ayrıca Borussia Mönchengladbach kulübünün Başkanı olduğunu anımsattı:
- Bay Königs’in Türkiye’de yatırımları var. Soma’da daha önce Fransızlar’ın başlayıp, tamamlayamadığı bir çimento yatırımı söz konusu. Bay Königs, o çimento yatırımı ile ilgilenecek. Bu amaçla ekibini birkaç kez Soma’ya gönderdi. Bu gezide karar verilirse, 200 milyon dolar yatırımla çimento fabrikasını Soma’ya yeni istihdam kapılarından biri olarak kazandıracak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) TD-IHK’nın kurucusu olduğuna işaret etti:
- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da diğer faaliyetlerimizde olduğu gibi Soma’ya dönük çalışmalarımıza da destek veriyor.
TD-IHK’nın Soma’ya para yardımı yapan odalar arasında da yerini aldığını belirtti:
- Para yardımları elbette önemli. Ancak, para bugün var, yarın yok. Önemli olan Soma’ya kalıcı birşeyler yapabilmek. Biz TAT-SO olarak bunun için çaba harcıyoruz.
Koyuncu, dün öğlen saatlerinde arayıp bilgiyi verdi:
- Bay Königs, 200 milyon dolarlık yatırım içim imzayı attı.
Almanya’dan 200 milyon dolarlık çimento yatırımının yönelmesi, Ruhr bölgesinin kömür teknolojisi için destek vermesi, Alman kömür şirketlerinin yatırıma açık tutumları, Soma’da acıları unutturmasa da, yaraların sarılmasına önemli katkı yapacak...

Yazarın Tüm Yazıları