Ankara’ya karşı panoramik tatlar

Yaz döneminde yeşil fonlu açık hava mekanlara kaçan Ankaralılar için sezonun sonu gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Lezzet avcıları, yağmurlu günlerle beraber kent içindeki korunaklı aynı zamanda manzaralı adreslere yöneliyor. Şehir merkezinde bir yanında Ankara panoraması diğer yanında tatil köyü görünümü sunan, mutfağında ise yöresel lezzetlerle dünya mutfağını adapte etmeyi başarabilmiş bir mekan hayal edin. Sözünü ettiğim kombinasyonun Başkent için “imkansız” olduğunu düşünebilirsiniz. Sevinerek belirtmeliyim ki değil... Bu hafta Balgat Türkocağı Caddesi’nde bulunan Türkiye Barolar Birliği’nin Konukevi’ni ziyaret ettim. Dışarıdan bakıldığında sadece yargı mensuplarına hizmet veren bir mekanmış gibi görünse de dileyen herkesin kullanımına açık olduğunu yeni öğrenenler arasındayım. Türkocağı Caddesi’nden geçerken görebileceğiniz terasta “Litai” adlı bir restoran bulunuyor.

Haberin Devamı

MİTOLOJİK İSİM

Mekan adını, mitolojide avukatlığın ilk temsilcileri kabul edilen litailerden alıyor. Geniş terasta yemeğinize eşlik edecek iki farklı manzara seçeneği bulunuyor. Cadde tarafını tercih ederseniz akşam ışıkları ile renklenen keyifli bir Çankaya panoraması sizi bekliyor. Eğer iç tarafta kalmak isterseniz ışıklandırılan yüzme havuzunu izliyorsunuz. Yaz döneminde Ankara dışına çıkamayanlardansanız, kendinizi Akdeniz bölgesindeki bir tatil köyünün restoranındaymış gibi hissedebilirsiniz. Fiziksel özelliklerin ardından sıra Litai’nin mutfak ve sunumuna geliyor.

AKDENİZ TABAKLARI

Mekanda soğuk bir başlangıç yapmak için önereceğim iki seçenek var. Akdeniz meze ya da zeytinyağlı tabağını tercih ederseniz yemeğinizin keyifli başlayacağını söyleyebilirim. Akdeniz meze tabağının ilk üyesi taze fesleğenli ezine peynirinin eşlik ettiği roast beef oluyor. Az pişmiş etten korkup, yurt dışı deneyimlerinde siparişini tabağında bırakanlara bir hatırlatma yapmak gerekiyor. Litai’de roast beef en pişmiş haliyle geliyor. Mekan bu konuda Türkiye’nin genel alışkanlığına ayak uyduruyor. Tabağın diğer unsurları ise vişneli yaprak sarma, közlenmiş patlıcan üzerinde enginar kalbi oluyor. Meze serisine Hatay’dan katılan humus ve babagannuşu unutmamak gerekiyor. Litai’de zeytinyağlı tabağını tercih etmeniz durumunda; imam bayıldı, enginar, yaprak sarma ve şakşuka bulunuyor. Tabaktaki bir üyenin altını çizmek gerekiyor. Şakşukanın üretim sürecinde yapılan şekerli bir işlem ile patlıcanın acısı alınıyor. Bu işlemin şakşukaya verdiği tadı denemeniz gerekiyor. Meze tabağının tüm unsurları başarılı fakat şakşukanın yeri başka...

Haberin Devamı

Ankara’ya karşı panoramik tatlar

TENCEREDE SUNUM

Litai’de başlangıçta ısınmak isteyenlere hitap edecek lezzet, tenceresi ile servis edilen minestrone çorba oluyor. Et suyunda pişen havuç, kabak, renkli biber ve yıldız şehriyeler ile lezzetli olmasının yanı sıra besleyici bir seçenek. Ahşap platformun üzerine yerleştirilen minik kırmızı tencerelerde servis edilen minestrone çorbaya sunumda baharatlı yufka parçaları ekleniyor. Yaklaşan sonbaharın serin akşamlarında içinizi ısıtabilir. Süt ürünlerini sevenlere Litai’nin menüsünde bulunan peynir tabağını öneriyorum. Ahşap platform üzerinde sunulan çeşit çeşit peynire mevsim meyveleri eşlik ediyor. Şık sunumda rokfor, çizgi filmleri hatırlatan İtalyan gravyeri, isli Çerkes, taze kaşar ve Ezine koyun peynirleri sıralanıyor. Papaz eriği, granny smith elma, siyah üzüm, şeftali ve ceviz ise tabağa eşlik eden diğer unsurlar oluyor.

Haberin Devamı

BU SARMA BİR BAŞKA

Ara sıcakta önerim sakatattan yana olacak. Trakya bölgesinin en meşhur yemeklerinden biri olan Edirne yaprak ciğeri Litai’de farklı bir formatta hazırlanıyor. Kalın yapraklar halinde kesilen kuzu ciğeri, kaynar yağda kızartılıyor. Kekik, pul biber, tane karabiber ve tereyağı ile sotelendikten sonra soğan, çeri domates, dere otu eşliğinde servise sunuluyor. Ana yemekte tercih edebileceğiniz ilk seçenek sarma kebap olmalı. Dövülerek bir hayli inceltilen kuzu kaburga etleri, bonfile parçalarının üzerine sarılıyor. Şık baharatlar ile marine edilen kebap, ateşle buluştuğunda ortaya farklı bir kebap çıkıyor. Sarma kebaba sunumda; soğan piyazı, közlenmiş mantar, tereyağlı pilav ve elma dilimli patatesler eşlik ediyor. Eğer kalabalık masada sadece bir kişi sarma sipariş ettiyse, kebabını diğerleri ile paylaşmak zorunda kalabilir.

Haberin Devamı

GÜVEÇTE FENER LEZZETİ

Kırmızı etten uzak duranlar için Litai’de deniz mahsullü seçenekler de bulunuyor. Tadına baktığım fener kavurma, balık severleri mutlu edebilecek bir seçenek. Görüntüsü ile tadı arasında büyük tezat teşkil eden fener balığı, mekanda özenli bir şekilde hazırlanıyor. Tüm çirkinliğine karşın lezzetli eti ile bilinen balıktan elde edilen parçalar tereyağında soteleniyor. Karides parçacıkları, mantar, arpacık, soğan ve domates eklendikten sonra lezzetini kaybetmemesi için piştiği tava içerisinde servis ediliyor. Yeşillikler, domates ve soğan; balığın sunum arkadaşları oluyor. Litai’nin mutfağı, meslek yaşamına “Atatürk’ün lokantası” olarak bilinen, geçtiğimiz yıllarda kapatılan Çiftlik Merkez Lokantası’nda başlayan şef Murat Akbaş tarafından yönetiliyor.

Haberin Devamı

SUNUMUYLA FARKLI

Litai’de tatlı kapanış için damla sakızlı muhallebi, portakallı krem brule ve incirli hurma gibi seçenekler bulabilmek mümkün. Fakat tatlı konusunda hassas biri olarak cheesecake önereceğim. Lezzeti ve sunumu ile başarılı bulduğum cheesecake; papaz eriği, granny smith elma ve şeftali ile birlikte servis ediliyor. Yemeğin sonunda hiç yeriniz kalmamış olsa bile sunumuyla iştahınızı yeniden açabilir. Araçlarıyla gelen konuklar için otoparkı bulunan mekandaki artık yemeklerin çöp yerine hayvan barınaklarına gönderildiğini hatırlatmakta fayda var.

MENÜDE NE VAR

- Zeytinyağlı tabağı 9 TL
- Meze tabağı 25 TL
- Peynir tabağı 15 TL
- Minestrone çorba 4 TL
- Yaprak ciğer 24 TL
- Sarma kebap 31 TL
- Fener kavurma 22 TL
- Cheesecake 7 TL

Yazarın Tüm Yazıları