Cimbom’a gol atarsa kafaya yine şişeyi yer mi?

Güncelleme Tarihi:

Cimbom’a gol atarsa kafaya yine şişeyi yer mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2014 10:28

Şamipyonlar Ligi’nde Galatasaray’ın rakiplerinden Anderlecht. İki ekip 1976’da Kupa Galipleri Kupası 2. turda da eşleşmişti. İki maçı da Belçikalılar aynı skorla, 5-1 kazanmıştı. İstanbul’daki maça ise ‘rakı şişesi’ damga vurmuştu!. İşte olayın öyküsü...

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLAR Ligi’nde Galatasaray’ın grubu dün belli oldu. Arsenal, Borussia Dortmund ve Anderlecht... Bu üçlü içinden kağıt üstünde en zayıf olana Anderlecht gibi görünüyor ama konumuz bu değil. Galatasaray, Belçika temsilcisiyle 1976’da da eşleşmiş ve iki maçı da 5-1 kaybederek elenmişti.

İstanbul’da 3 Kasım 1976’da oynanan maçta ilginç bir olay yaşanmıştı. Bir sarı kırmızılı taraftarın sahaya attığı rakı şişesi, o günlerde epey bir yankı uyandırır. Hem Belçika hem memleket medyası konuyu safyalarına taşır.
19 Mart 2011’deki Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde de sahaya yine sarı kırmızılı tribünlerden bir rakı şişesi atılmış ve Diego Lugano da şişeyi adeta ‘şerefe’ dercesine havaya kaldırıp hakemee göstermişti.
Bu olayın ardından Radikal gazetesinden Hakkı Özdal, yaşadığı bir tesadüfü hatırlamış ve ortaya güzel bir haber çıkarmıştı. Özdal, Galatasaray-Anderlecht maçında sahaya rakı şişesi atan taraftarı tanıyordu. Taksicilik yapan Namık Kemal Canruh’un aracına Kasım 2010’da

binen Özdal, açılan klasik futbol muhabbetinden Anderlecht maçındaki şişe olaynı öğreniyor. Ve Özdal ‘rakılı derbi’den sonra da Namı Kemal Canruh’u hatırlıyor ve yeniden buluşup bu kez gazeteye yazmak üzere o ‘70’lik Altınbaş’ olayını anlattırıyor. Dilerseniz burada doğrudan Hakkı Özdal’ın yazısına bağlanalım:

Sen misin gol atan Haan!

“Sivas İmranlı’dan, 16 yaşındayken İstanbul’daki akrabalarının yanına gelmiş Namık Kemal Canruh. “O zamanlar TV yok. Memlekette radyodan ve gazetelerden takip ederdik spor olaylarını. Benim idolüm Gökmen’di (Özdenak). Gol atarken resimleri vardı gazetelerde. Çok etkilenmiştim. Galatasaraylı oldum. O vakit Anadolu’dan İstanbul’a gelen erkek çocuklar ya sinemacı ya şarkıcı olmak ister. Benim hayalim gidip Gökmen’i, Yasin’i görmekti. Nişantaşı’ndaki bir apartmanda kapıcılık yapan amcasının yanına yerleşip bir fabrikada, ‘1047 lira 25 kuruş maaşla’ işçi olarak çalışmaya başlar.

Sonra Anderlecht maçı gelir çatar. Gerçi ilk maçı Brüksel’de 5-1 kaybetmiştir bizimkiler, ama o sıralar fırtına gibi esen Anderlecht’i ve ‘onu yendiğimizi görmek’ için hücum eder herkes maça. 15 liralık açık tribün biletleri tükenmiştir. Karaborsadan 40 liraya bilet alır ve Dolmabahçe Stadı’nın deniz tarafındaki kale arkası tribününe süzülür.

‘İyi başlamıştık aslında. Adamlar müthiş ama. İkisi var ki geliyorlar gidiyorlar gol atıyorlar. (Haan ile Rensenbrink’i kast ediyor.) Vay sen misin gol atan! Kendimi kaybetmişim. Nasıl olduysa elime bir rakı şişesi geçti. Bunların
korner atan adamına doğru attım. Sonra baktım adam yerde yatıyor. Birden korktum. Büyük biri, ‘kaybol ortadan’ dedi. Önce yer değiştirdim. Sonra da çıktım.’

‘O şişe’nin yarattığı infiali ertesi gün gazetelerde görmüş. Zamanın en gözde Avrupa takımlarından birinin yıldızına koca bir içki şişesi atmak ona, geçici de olsa, Avrupa çapında bir ‘gizli ün’ kazandırmış: ‘Etrafımdaki herkes bu olayı konuşuyor. Kimi kızıyor, kimi aferin diyor, ama ben korkudan sesimi çıkaramıyorum. ‘Acaba resmimi çekmişler midir’ diye endişe ediyordum. Sonra unutuldu. Ben de maçlara gitmeye hem de sürekli gitmeye devam ettim. Tabii bir daha asla böyle bir şey yapmadan.’

Cimbom’a gol atarsa kafaya yine şişeyi yer mi


3 Kasım 1976'da şişe fırlatma olayı basında böyle yer almıştı

‘Şişe G.Saray’ın beline indi’
Namık Kemal Canruh’un ünlü Hollandalı futbolcu Ariel Haan’a attığı ‘70’lik Altınbaş’ şişesi maçın ertesi günü gazetelerdeki yerini alır. 4 Kasım 1976 tarihli Milliyet’te haber, ‘Şişe Haan’ın değil Galatasaray’ın beline indi’ başlığıyla yer alır. 5 Kasım tarihli Hüriyet’te ise olay Belçika basınındaki yansımasıyla aktarılır. Belçika basını, sahaya atılan şişeyi ‘münferit bir kaçıklık’ olarak görüp rakibini alkışlayan Galatasaraylıları uzun uzun övmüştür nitekim.

Cimbom’a gol atarsa kafaya yine şişeyi yer mi


19 Mart 2011’deki Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde de sahaya yine sarı kırmızılı tribünlerden bir rakı şişesi atılmıştı.


Oğulları Raşit, Fatih ve Burak

Bu davranışı yüzünden pişmanlık duymuş ama Galatasaray’dan hiç vazgeçmemiş Namık Kemal Canruh. Üç oğlunun adları Galatasaraylı futbolculardan geliyor: Raşit (Çetiner), Fatih (Terim), Burak (Dilmen). ‘Toptan çok anlamazlar ama adlarını aldıkları adamlar gibi tutkulu Galatasaraylı oldular’ diyor”.
Hakkı Özdal’ın yazısının orijinal haline ise buradan ulaşabilirsiniz: http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=haberyazdir&articleid=1043707

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!