Mustafa Denizli'den Süper Lig analizi

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Denizliden Süper Lig analizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 16:53

Üç büyükleri şampiyon yapan tek teknik direktör olan Mustafa Denizli, İsmail Kartal’ın F.Bahçe’nin başına geçerek büyük bir şans yakaladığını belirterek, “İlerleyen haftalarda Kartal’ın nasıl bir ikinci adamlık yaptığı hakkında çok önemli veriler ortaya koyacaktır” diyor.

Haberin Devamı

‘Kartal, ikinci adam olmakla birinci adam olmak arasındaki farkı görmeye başlamıştır’

‘Daha bugünden İsmail Kartal’ın başarılı olup olmayacağını söylemek mümkün değildir’

AKIL BAŞA KUZGUN LEŞE

NASIL bir sezonun bizi beklediğini Süper Kupa finalini izleyerek gördük! Böyle devam edilemeyeceğini herkesin bilmesi gereken bir sezon başlıyor...
Transferler yapılıyor, demeçler veriliyor, herkes kendi takımının başarısını sağlayacak ortam yaratmaya çalışıyor... Futbol, iddiasıyla güzel bir oyundur; rekabetiyle güzel bir oyundur. Çirkinleri içinde barındırmayan bir rekabet, rekabettir. Marka değeri saha dışında yükseltilmez! Marka değeri, saha içinde yükseltilir. Marka değerini de ilk koruyacak ve yükseltecek olanlar saha içinde mücadele edenlerdir.

Dolayısıyla, saha içindekileri ülke ve insan adına, ondan sonra da spor adına çok önemli görevler bekliyor.Türkiye derbileri, önemli maçları geceyi stat kapılarında yatarak bekleyen bir ülkeydi. Böyle bir rekabetin olduğu bir ülkede, o günleri arar olduk. O günlerde de derbiler vardı, rekabet vardı, çekişme vardı ve insanlar futbolu yaşantımızın mutlak bir parçası olarak görürlerdi...

Öyle sezonları geri getirin, öyle rekabeti geri getirin, öyle ortamı geri getirin. Sezon başı genel olarak beklediğim bu...

Haberin Devamı

FENERBAHÇE

F.BAHÇE’nin saha içindeki olumlu görüntüsü devam ediyor. Galatasaray karşısındaki görüntüsü iyiydi. Bu görüntünün ne kadar süreceği önemli. Bunu uzattığı müddetçe en etkin takımlardan biri olacak. Fazla transfer yapmadığı için fazla bir arayış içinde olmayacaktır. Dolayısıyla burada sağlanması gereken ortam oluşturulduğu müddetçe, Fenerbahçe, ligin en iddialı ekiplerinden biri haline gelir.

TESPİT YAPMAK ZOR

Ama mutlak bir değerlendirme yapmak için ilerleyen haftaları beklemek lazım. Çünkü sezon başlangıçları yanıltıcıdır. İsmail Kartal, ikinci adamlıkla birinci adamlık arasındaki farkın siyahla beyaz kadar değişik olduğunu yaşamaya başlamıştır. İlerleyen haftalar İsmail Kartal’ın nasıl bir ikinci adamlık yaptığı hakkında çok önemli veriler ortaya koyacaktır. Önünde iyi bir fırsat var. Fırsatı şansa çevirip çevirmemek onun elindedir. Yıllardır bu mesleğin içerisinde ve bugün itibarıyla ‘başarılı olur’ veya ‘başarısız olur’ demek mümkün değildir.

Haberin Devamı

GALATASARAY- BURAK YILMAZ'A ALTERNATİF YARATILMALI

Süper Kupa, bir takımın geleceği için veri olarak kabul edilemez. Ama orada göz ardı edilmemesi gereken yeni bir teknik adam ve kadroya yeni katılan futbolcular var. Galatasaray, senkronize olamıyor. Sahada bir bütün görüntüsü veremiyor. Galatasaray kadrosunun başarılı olması için bir takım arayışları kendi içerisinde başlatması lazım. Bir takım pozisyonlara değişiklik getirmeli. Galatasaray, yerli ve yabancıları nerelerde kullanacağını çok iyi değerlendirip, analiz yapmalı.

TEMPO YÜKSELMELİ

Şu anda hücumda sıkıntılar yaşıyor ve bu görüntüsüyle Burak’ı kullanmakta büyük bir zorluk yaşıyor. İdeal kadrosunu bulması bir hayli zaman alacak. Bu kadro içinde çözüm de var ama transfer stratejisini bana göre iyi kullanmadı. G.Saray, şu anda Burak’ın dışında rakip üzerinde etki yaratacak bir isme sahip değil. Zaman zaman Burak’ı Selçuk etkili kullanabiliyor. Sarı kırmızılıların kanatları Burak için kullanma şansı son derece düşük. Bunu sağ çizgide sol ayakla oynayan Olcan ve onun arkasındaki Veysel’le kullanması mümkün değil. G.Saray’ın en etkili silahı Telles olabilir. G.Saray hücum için mutlaka alternatifler geliştirmeli.

Çünkü Burak çok yönlü bir futbolcu, kanatlardan da araya atılan toplardan da gol yapabiliyor. Ancak bu organizasyonu kim yapacak, belli değil. G.Saray kısaca defansını Türklerden oluşturmaya bakmak zorunda. Hücum zenginliğini de Burak’ın çevresindeki yabancılarla, zaman zaman da Olcan ile oluşturabilir. Takım temposunu yükseltmeli. Hem futbolcunun koşu temposunu hem topun temposunu artırmalı. Topun temposu ağır. G.Saray, Burak’a bir şey olması halinde alternatifini yaratmalı.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ - LİGİ NASIL BİTİRECEĞİ TAKIMIN DEFANS PERFORMANSINA BAĞLI

Avrupa maçları için sezona erken başlaması nedeniyle en hazır görünen takım. Fazla değişime uğramaması da avantajı. Geçen sezon da iyi bir başlangıç yapmıştı. Fakat futbolda dönemler değil, sezonun bütünü önemlidir. Bir takım sadece dışarıdan transfer yaparak kadro zenginliğine kesinlikle ulaşamaz. Mevcut kadroda daha önce yararlanılamayan oyuncuların performansının yükselmesi, öne çıkması da yeni transfer etkisi yaratabilir. Eşik maçları Beşiktaş için son derece enteresan görüntüler ortaya koyuyor. Geçen sene eşik maçlarını iyi değerlendiremedi. Ancak bu bir tecrübedir. Önemli dersler çıkarabilir. Beşiktaş, geçen sene başladığı gibi lige başlayabilirse aynı sıkıntıları yaşamayabilir. Demba Ba olmasa da siyah beyazlıların forvette alternatifleri fazla.

REVİZYONA İHTİYAÇLARI YOK

O bölgede Mustafa Pektemek, Cenk Tosun var. Zaten kenarları kullanan Olcay Şahan, Kerim Frei ve Gökhan Töre gibi hiperaktif isimler de mevcut... Beşiktaş’ın şu haliyle çok fazla revizyona ihtiyacı yok. Şayet Beşiktaş’ın takım savunması iyi olursa başarılı olma şansı yüksek...

Haberin Devamı

TRABZONSPOR- BiR YANI SU DiĞER YANI ATEŞ OLAN KÖPRÜDE

TRABZONSPOR’un şampiyonluk için iddialı olması güzel... Transfer yapmak camiaya heyecan verir fakat ben bu heyecanı Rostov ile oynanan maçta göremedim. Rostov, Rusya Ligi’nin dibine demir atmış bir takım ve dolayısıyla Trabzonspor için bir ölçü olamaz. Bireysel olarak baktığın zaman Trabzon, önemli bir takım. Ancak bu bireyleri birleştirebildiğin ölçüde takım bir değer kazanır. Yoksa kadroda iyi futbolcular var. Malouda ile yaşanan problemler daha sonra diğer futbolcularla da yaşanabilir.

Bazı sorunlar fazla yer kaplarsa sıkıntı olabilir. Trabzonspor bir köprüde gidiyor. Bir tarafı su bir tarafı ateş. Su tarafından yürürlerse bu sezon Süper Lig’e büyük renk katar.

Haberin Devamı

KARABÜK GÜZEL GÖRÜNTÜ VERiYOR

Sonuç olarak Galatasaray ve Trabzon, 8-10 hafta ideal kadrosunu bulamaz. Bu arayışlarda ısrar ederlerse bulamazlar. Trabzonspor, çok transfer yaptığı için çok farklı bir futbolcu grubu ortaya çıktı. Galatasaray’da da yeni hoca var. Hazırlık dönemleri, oyuncuları iyi tanımak için yanıltıcıdır. Hazırlık performanslarına bakıp bir rota çizerseniz yanılabilirsiniz.

F.Bahçe ve Beşiktaş ise geçen sezondan devam eder görünüyor. Süper Lig’in ilk haftasında çok enteresan; beklentilerin tam tersi sonuçlar da ortaya çıkabilir. Büyüklerin dışında Karabük güzel bir görüntü veriyor. F.Bahçe maçında da çok zevkli bir oyun ortaya çıkabilir.

SAHADA ADALETLi HAKEMLER iSTiYORUZ

Sonunda bu söylediğimiz insanları da yönetecek olan da bir grup var, hakem grubu. Futbolu güzelleştiren de çirkinleştiren de en önemli unsur hakemlerdir. Hakemin kafasında sadece kurallar ve adalet duygusu vardır. Kuralları adaletli olarak işleten hakem futbola güzellik katar. Gördüğünü değerlendirmekten, çalmaktan çekinirse yine en fazla konuşma alanlarından biri hakemlerimiz olur. Şunu söyleyeyim. Hakemlerimiz olağanüstü dürüst ve iyi niyetli. Bütün bunların yanına mutlak suretle sevimli bir otorite ve yürek koymaları lazım. Onlardan beklediğimiz bu. Hakem çaldığı veya çalmadığı düdüklerle, uyguladığı veya uygulamadığı avantajla maçın temposunu doğrudan etkiler.
Hakem, sahada adaleti tesis etmezse o zaman onun yerine futbolcular adaleti tesis etmeye başlıyor ki bu durumda işte sözünü ettiğimiz futbolun marka değeri yerlerde sürünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!