TRT top atışlarını İzmir'den canlı verdi

Güncelleme Tarihi:

TRT top atışlarını İzmirden canlı verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 14:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'deki yemin törenin ardından Ankara, İzmir ve Malatya'nın da aralarında bulunduğu ve farklı şehirlerdeki ordu komutanlık karargahlarında 101'er pare top atışı yapıldı. TRT, bu top atışını İzmir’deki törenden canlı yayınladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreninin ardından, Genel Kurul salonunda bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı çalındı. İstiklal Marşı’nın çalınmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekildi.

İZMİR'DEN CANLI YAYIN

Aynı zamanda makam aracındaki fors açılarak, Ankara’da ve farklı şehirlerdeki ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi. TRT top atışını İzmir'den canlı olarak verdi.

Erdoğan, Meclis’teki törenin ardından Anıtkabir’e geçti.

NEDEN 101 PARE

Cumhurbaşkanlığı yemininin ardında Ankara, İzmir ve Malatya'nın da dahil olduğu ordu komutanlık karargahlarının bulunduğu illerde gerçekleştirilen top atışının 101 pare olmasının nedeni ise geçmişe dayanıyor. Osmanlı’da 19. Yüzyıldan itibaren törenlerde top atışı sık sık yapılırdı. Özel törenlerde yapılan bu top atışları normalde 21 tane topun ateşlenmesi sonucunda törenlerde yer alırdı.

Haberin Devamı

Cülus dağıtımı ve yabancı devlet başkanlarının Osmanlı topraklarına gelmesi törenlerinde 21 pare top ateşlenirdi. Cumhuriyetin ilanından sonra ise 21 pare olarak yapılan top atışları 101 pare olarak değiştirildi. Cumhuriyet’in ilanı da 101 pare top atışıyla yapıldı.

TEK SAYININ UĞURU

Selamlama ve saygı amaçlı top atışlarında bahsi geçen sayılar hep 3, 7, 21, 101 gibi tek sayılardır. Bunun arkasında da antik çağlardan beri gelen tek sayıların uğurlu, çift sayıların uğursuz olduğu batıl inancı yatıyor. Eski zamanlarda limana giren bir gemiden çift sayıda top ateşi yapıldığında, gemi kaptanının veya önemli bir subayının öldüğü anlamına geldiği söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!