Taşeron zinciri

Güncelleme Tarihi:

Taşeron zinciri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 14:44

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nde, çoğu kentin park, bahçe ve yeşil alan bakımında çalışan ve belediye şirketi İZENERJİ’de kadrolu olan 1170 personeli ilgilendiren Ekim-Aralık 2014 tarihleri arası 3 aylık hizmet ihalesini taşeron firma Dermar kazandı. Hak kayıpları olacağı endişesi yaşayan, sözleşme imzalandıktan sonra üç ay taşeronda çalışacak olan işçiler, ellerindeki ekmeklerle belediye önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi, Kamu İhale Yasası kapsamında geçen 22 Temmuz’da Park ve Bahçeler Bakım ve Temizlik ihalesi yaptı. Belediyeye bağlı hizmet veren İZENERJİ dışında ihaleye iki firma katıldı. Toplam bin 170 işçiyi kapsayan ihaleyi Dermar adlı şirket kazandı. Bunun üzerine belediyede örgütlü bazı sendikalar eylem kararı aldı. Konak’taki Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde bugün sabah saatlerinde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, ‘İşimize, ekmeğimize, geleceğimize dokunma, yanarsın’, ‘Taşerona geçit yok’ yazılı pankartlar taşıyıp, ‘Kurtuluş yok, tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’, ‘Ekmeğe uzanan eli kıracağız’, ‘İş, ekmek yoksa barış da yok’ diye slogan attı. Eyleme ellerinde ekmekle gelen işçiler adına ilk olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuştu. İzmir milletvekillerinden destek beklediklerini dile getiren Sarı, “Bin 200 arkadaşımızı taşerona vermeyeceğiz. AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerini aramızda göremiyoruz. O yüzden İzmir milletvekillerine, siyasi ayrım yapmadan sesleniyoruz. Bu insanlar İzmir’de çalışıp, İzmir’de yaşıyor. Taşeronla ilgili güvence adı altında torba yasa çıkartacağız derken sonucu bu muydu. Hepinize bunun hesabını sormak, DİSK’e, Genel-İş’e nasip olacaktır. Taşeron firmaya da bir çift sözüm var, bugün burada 3 bin arkadaşımız var, yarın 10 bin daha sonra 20 bin sonra da 40 bin kişiyle İzmir halkıyla sana geçit vermeyeceğiz. Biz, aşımıza, ekmeğimize göz koyanları bu kapıdan içeriye sokmayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Taşeron zinciri

EYLEMLER SÜRECEK

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Taner Şanlı, taşeron sisteminin, çalışma ilişkilerinde güvencesizlik, hukuksuzluk, düşük ücret ve örgütsüzlük anlamına geldiğini söyledi. Şanlı, “Çalışma haklarının en yaygın ihlal edildiği, iş kazalarının en fazla olduğu yerler taşeron şirketler tarafından yapılan işlerdir. Geçen 22 Temmuz’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Bakım ve Temizlik ihalesine belediyeye bağlı İZENERJİ Şirketi dışında 2 taşeron firma katıldı. Bu hizmet alım ihalesi bin 170 işçiyi kapsamaktadır. Son olarak ihale komisyonunun açıklamasına göre, ihale Dermar Şirketi’ne verilmiştir. Bu da 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle yeşil alanlarda yıllardır alınteri döken biz İZENERJİ işçilerinin, işimizden, ekmeğimizden olacağımız anlamına gelecektir. Belediye yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Kamu İhale Yasası’nda yapılan değişikliklerin buna neden olduğunu öğrendik. Yapılan değişiklik belediye şirketlerinin bundan sonra ihalelerde devre dışı kalması anlamına gelmektedir. Bu da belediyelerde taşeronlaşmanın önünün tamamen açılması demektir. Bizler İZENERJİ işçileri olarak yıllardır taşerona karşı mücadelemiz sonucu elde ettiğimiz haklarımızın, işimizin ve ekmeğimizin taşeronlara teslim edilmesine göz yummayacağız” dedi.

Haberin Devamı

ZİNCİR OLUŞTURDULAR

Konuşmaların ardından işçiler, taşeronlaşmanın belediyeye girmemesi için belediye hizmet binası çevresinde zincir oluşturdu. Ardından binaya giriş önünde yaklaşık 10 dakikalık oturma eylemi yapan işçiler, eylemlerinin süreceğini kaydedip eyleme son verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!