ABD Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı törenine neden maslahatgüzar gönderdiğine açıklama getirdi

Güncelleme Tarihi:

ABD Erdoğanın cumhurbaşkanlığı törenine neden maslahatgüzar gönderdiğine açıklama getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 09:30

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ülkesinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine düşük düzeyde temsilci göndererek "bir mesaj vermesi" gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Birçok ülkenin cumhurbaşkanı ya da başbakan düzeyinde temsil edildiği yemin törenine ABD'nin maslahatgüzar göndermesi tartışmalara yol açmıştı. ABD'nin benzer törenlerde daha üst düzey yetkililerce temsil edilmesi ise tartışmaları daha da alevlendirdi. Örneğin ABD, Ukrayna’da Petro Poroşenko'nun cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Haziran ayında düzenlenen yemin töreninde Başkan Yardımcısı Joe Biden liderliğindeki bir heyetle temsil edilmişti.

Haberin Devamı

Psaki, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine ABD Başkanı Barack Obama'yı temsilen ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jess Baily'nin katılacak olmasına dikkati çekerek, "ABD'nin törende neden düşük düzeyde temsil edildiğine" dair yönelttiği soruyu yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la cumhurbaşkanı olarak yeni görevinde birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden Psaki, Obama'nın Erdoğan'la birkaç hafta önce verimli bir görüşme yaptığını ve kendisini cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı kutladığını belirtti. Psaki, "Türkiye ile ortaklığımızı güçlendirmeyi ve birlikte çalışmayı sürdürmeye olan bağlılığımızı koruyoruz" dedi.

"BÜYÜKELÇİMİZ ONAYLANMIŞ OLSAYDI..."
Beyaz Saray'ın dün açıkladığı, devir teslim törenine katılacak Amerikan delegasyonunun temsil düzeyinin, "ülkelerin, devlet başkanları ya da dışişleri bakanlarının katılamadığı durumlarda Ankara'da yerleşik temsilcileri tarafından temsil edilebileceğini öngören Türkiye'deki devlet protokolüyle uyumlu olduğunu" belirten Psaki, Obama'nın ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği John Bass'ın, adaylığının Senato tarafından hâlâ onaylanmaması nedeniyle Ankara'daki görevine henüz resmen başlayamadığını hatırlatarak, "Eğer Kongre, Türkiye Büyükelçimizi onaylasaydı, (büyükelçimiz) törene memnuniyetle katılırdı" ifadesini kullandı.

Psaki, "ABD'nin temsil düzeyini düşük tutarak bir mesaj mı vermek istediği" şeklindeki bir soruyu, "Kesinlikle hayır" diye yanıtladı.

Haberin Devamı

MASLAHATGÜZARIN GÖREVİ NEDİR?
Maslahatgüzar (Fransızca: Chargé d'affaires) genellikle çeşitli sebeplerden büyükelçi atanmayan veya atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen kişidir. Bir nevi, bir diplomatik elçilikteki büyükelçiden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir. Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin makamına vekalet eder. Bunun yanında, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda misyon başkanı olarak atanabilir. Maslahatgüzarlık statüsü, diplomatik ilişkiler üzerine 1961'de imzalanan Diplomatik İlişkilerde Viyana Konvansiyonu'nda belirlenmiştir. Güven mektubunu görev yapacağı ülkenin devlet başkanına değil, genellikle dışişleri bakanına sunar.


ABD Erdoğanın cumhurbaşkanlığı törenine neden maslahatgüzar gönderdiğine açıklama getirdi

ABD, Poroşenko'nun yemin töreninde Biden başkanlığındaki heyetle temsil edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!