IŞİD cumaları idam ediyor

Güncelleme Tarihi:

IŞİD cumaları idam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 01:20

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu’nun raporunda IŞİD bir kez daha insanlığa karşı suç işlemekle suçlandı.

Haberin Devamı

Örgüt idam, organ kesme ve kırbaçlama gibi cezaları da özellikle cuma günleri halka açık yerlerde infaz ediyor. Raporda Şam rejimi de kimyasal silah kullanmakla itham edildi.

Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) katliamları ve işkenceleri BM’nin raporuna da girdi. BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, IŞİD’in kontrolündeki Suriye’nin kuzeyi ve kuzeydoğusunda insanlığa karşı suç işlendiğini belirtti. Özellikle cuma günleri Rakka kentinde ve Halep’in bazı bölgelerinde idamların halkın gözü önünde infaz edildiği ifade edildi. İdamların yanı sıra organ kesme ve kırbaç cezalarının da uygulandığı kaydedilen raporda çocuklar dahil sivillerin bunları izlemeye zorlandığı bildirildi.

‘ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR’

İdamların ya mahkûmların başı kesilerek ya da kafalarına ateş edilerek gerçekleştirildiği vurgulandı. BM Komisyonu, bu şekilde öldürülenler arasında 15 yaşında çocukların bile olduğu bilgisini verdi. Raporda, öldürülen insanların bedenlerinin günlerce sergilendiği, kadınların IŞİD’in kıyafet yasağına uymadığı için kırbaçlandığı kaydedildi. Komisyon, IŞİD’in ‘uygunsuz giyinen kadınların’ yanlarındaki erkekleri de bundan sorumlu tutarak aynı cezaya çarptırdığını rapora ekledi. İsviçre’nin Cenevre kentindeki basın toplantısında konuşan Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, “Çatışma hukuka ve vicdana saygı göstermeden sürerken her gün yüzlerce sivil hayatını kaybediyor” dedi.

‘ŞAM KİMYASAL GAZ KULLANDI’

Raporda Beşar Esad rejimi de ağır suçlamalara uğradı. hükümetin nisan ve mayıs aylarında Suriye’nin batısındaki sekiz farklı olayda kimyasal silah kullandığı kaydedildi. Raporda, kullanılan kimyasal maddenin büyük olasılıkla klor gazı olduğu da ifade edildi. Çatışmanın bölgeye yayılma riskine de işaret edildi. 1992 tarihli Kimyasal Silahlar Anlaşması’na göre kimyasal bir silah olarak tanımlanan klor gazı, Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’ne Suriye rejiminin verdiği listede yer almamıştı.

El Kaide İsrail’e komşu oldu

Haberin Devamı

Suriye’de El Kaide’nin kolu El Nusra Cephesi’nin de olduğu muhalif gruplar Suriye ile İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri arasında yer alan Kuneytra Sınır Kapısı’nı ele geçirdi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre çatışmalarda en az 20 Suriye askeri hayatını kaybetti. Bu arada, İsrail ordusu, Suriye’den İsrail’in kontrolündeki Golan Tepeleri’ne 3 havan topu atıldığını ve karşılığında Suriye’deki iki askeri üssü vurduklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!