Borçlar dağ gibi

Merhaba, eşimle evliyken ondan habersiz kredi çektim ve 15 bin TL dolandırıldım.

Haberin Devamı

Şu an boşanma davam sonuçlandı ve yeni bir evlilik düşünüyorum ama bu kredi borcu yeni müstakbel eşimi etkiler mi, ona yansıması ne olur? Ayrıca bankanın o sırada evli olduğum eşime danışmadan bana kredi vermesi kanuni mi, bu konularda bana yardımcı olabilirseniz inanın çok mutlu olacağım. Saygılarımla İlknur A.

İlknur Hanım, alacaklılar tarafından, borçlarınız nedeniyle oturduğunuz evinize ve sizin şahsi malvarlığınıza karşı icra takibi yapılabilir. Bu halde, 2. eşiniz önceki borcunuzdan sorumlu olmasa bile hacizler nedeniyle etkilenmesi söz konusu olabilir. Öte yandan bankanın eşinizin onayını almadan size kredi kullandırmış olmasında hukuki bir problem yoktur. Borçlar Kanunu 584. Maddeye göre, eşlerden biri ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir, görüldüğü üzere eşin kendisi için borçlanması sınırlanmamıştır.

Haberin Devamı

- Merhaba, benim şu an ödeyemeyeceğim kadar çok borcum var. Haciz işlemleri de devam ediyor. Memurum ve maaşımın 4/1 ine haciz konmuş durumda. Fakat ben evlenmek üzereyim. Evlendiğimde evimize haciz gelir mi ya da eşimin üzerindeki mallara haciz konulabilir mi ya da maaşına yani eşim bu durumdan zarar görür mü? Evlendikten önce ya da sonra eşim üzerine bir şeyler alsa her hangi bir şey olur mu? Levent Y.

Levent Bey, bu durumda size ve müstakbel eşinize tavsiye edeceğim ilk husus evlenmeden önce mal ayrılığı sözleşmesi yapmanız ve her iki tarafın evlilik birliğine getirdiğiniz eşyaların bir envanterini hazırlamak olacaktır. Bu şekilde eşinizin kişisel malvarlığı ile getirdiği eşyanın haczedilmesini önlemiş olursunuz. Evliliğinizde mutluluklar dilerim.

- Ben öğrenci, personel taşımacılığı yapmaktayım. 2 farklı bankaya bir miktar borcum var. 2 tane minibüs alıp, bunları hanımımın üzerine yapıp, onun üzerine şahıs firması açmak istiyorum. İlerleyen zamanlarda da kendimi toparlayabilirsem borcumu ödeyeceğim. Acaba eşimin üzerine firmayı açtığımız zaman, banka tarafından eşimin firmasına herhangi bir haciz filan gelir mi, minibüsleri elimizde alırlar mı? Ozan Ş.

Haberin Devamı

Ozan Bey, evlilik birliği içerisinde eşlerin karşılığını vererek edindikleri mal varlığı değerinin yarısı diğer eşe ait olur. Alacaklıların bu mal rejimi sebebiyle bir takım hakları bulunmaktadır. Eşinizin kişisel malvarlığı ile edinmediği malvarlığı alacaklılarınız tarafından takip edilebilir görüşündeyim.

- Eşim adına bir şahıs firması varken ve devam ederken kendi adıma 1 ev satın aldım. Daha sonra 2 ortaklı bir limited şirket kurduk. Zaman geçti işler kötü gitmeye başladı önce şahıs firmasının çekleri yazıldı sonra limited şirketinin çekleri yazıldı ödeyemedik. Çekler yazılmaya başladıktan sonra borcumuzu azaltmak için evimi akrabalık bağı olmayan bir kişiye sattım. Ödemenin yarısını elden diğer yarısını bankadan ve bankaya verilmiş senet olarak tahsil ettim. Sattığım evde de 1 sene oturmak için kira kontratı yaptım. Sorum şu: Eşimin çek borcundan dolayı sattığım ev için hileli satış diye dava açabilir mi? Açarsa durum ne çıkar? Murat B.

Haberin Devamı

Murat bey, eşinizin çek borcundan dolayı hileli satış şeklinde bir dava açamayacağı düşüncesindeyim. Çünkü çek borçlarının ödenme tarihleriyle evi satış ve parasını tahsil ediş tarihleriniz birbirini tutuyordur. Diğer yandan çek borçları da eşinizin şahıs şirketine ait. Bu nedenle böyle bir davadan sonuç almak zor olur.

- 2000 yılında babama verdiğim vekâletname ile babam benim adıma bir firma açmış. Ben bu firmanın varlığını yıllar sonra öğrendim. Vergi ve SGK ile ilgili hiçbir ödeme yapılmamış ve şu anda tüm banka hesaplarımda vergi borcumdan dolayı bloke var. Sanırım yurtdışı çıkma yasağım da vardır. Babam geçtiğimiz nisan ayında vefat etti ve ben bu borçların tamamını yeni öğreniyorum. Benim olmayan bu borçlar ile ilgili ne yapabilirim? Sezen M.

Haberin Devamı

Sezen hanım, babanıza Allah rahmet eylesin. Ancak, babanıza verdiğiniz vekaletnamenin sonucuna katlanmanız gerekiyor. Bu borçlar, sizin haberiniz olsa da olmasa da adınıza doğmuş durumda.

- Merhaba Yasin Bey, eşimin, öğrenim kredi borcu var ve haciz durumunda. Bu borç nedeniyle benim bankadaki parama el konabilir mi? Cemhan K.

Cemhan bey, eşinizin evlilik birliğini temsilen yapmadığı borçlanmalardan siz sorumlu olmazsınız. Sizin bankadaki hesabınız üzerine haciz konmaz.

- Telefonum dinleniyor mu? C.Uygun

Sayın C.Uygun, telefonunuzun dinlenip dinlenmediğini Cumhuriyet Savcılığına vereceğiniz bir dilekçe ile öğrenebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları