İşte Fransa'nın yeni kabinesi

Güncelleme Tarihi:

İşte Fransanın yeni kabinesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 14:53

Fransa’da hafta sonu boyunca yaşanan hükümet krizinin ardından kurulan yeni 'sosyal-liberal' hükümet bugün ilk toplantısını yaptı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan hükümet krizinin ardından Başbakan Manuel Valls, Cumhurbaşkanı François Hollande’a hükümetin istifasını vermiş, Hollande da yeni ve uyumlu bir hükümet kurmak için yeniden Başbakan Valls’i görevlendirmişti. Bir gün içinde beş yeni ismin kabineye alınmasıyla tamamlanan ikinci Valls hükümeti bu sabah ilk toplantısını yaptı.

Hollande, üç bakanın istifasına yol açan 'Sorumluluk Paktı' adlı ekonomi politikasının yaratıcısı Emmanuel Macron’u Ekonomi ve Sanayi Bakanı yaparak, “daha liberal bir hükümet çizgisinden taviz vermeyeceği” mesajını da yinelemiş oldu. Ünlü Rotschild ailesinin bankasında görev yapan 36 yaşındaki genç ekonomist Macron, Elysee kulislerinde “Cumhurbaşkanı’nın kulağına fısıldayan adam” diye anılıyor. Hollande’ı partisinin sol kanadıyla ayıran 'Sorumluluk Paktı' nın da isim babası olan genç ekonomist 2012’den bu yana Hollande’ın ekonomi baş danışmanlığını yürüttü. Hollande ile aynı okulu (ENA) bitiren Macron, nisan ayında Elysee’den istifa ederek kendi şirketini kurmayı ya da akademik hayata atılmayı planlarken, krizden geçen ülkenin en önemli ve en zor bakanlığına getirildi.

Haberin Devamı

İşte Fransanın yeni kabinesi

Ekonomi ve Sanayi Bakanı Macron ile Maliye Bakanı Michel Sapin

EĞİTİME İLK KADIN BAKAN
Benoit Hamon’dan boşanan Milli Eğitim Bakanlığı’na ise sürpriz bir isim geldi. Eşcinsel evlilik ve 'cinsiyet teorisini okullara getirmekle' suçlanarak sağ seçmenin öfkesini toplayan 36 yaşındaki Fas kökenli Kadın Hakları ve Eşitlik Bakanı Najat Vallaud Belkacem, ilk kadın Milli Eğitim Bakanı oldu. Jean Marie Le Pen’in 2002’de ikinci tura kalma başarısının ardından siyasete atılmaya karar veren Belkacem, Sosyalist Parti'ye girdikten sonra Segolene Royal’in, ardından da François Hollande’ın cumhurbaşkanılığı adaylığı sırasında kampanya sözcülüğünü yaptı. Hükümette önce Kadın ve Eşitlik Bakanı, ardından Spor Bakanı olarak görev alan Belkacem, sadakati sayesinde kabinenin dördüncü önemli bakanlığına kadar yükseldi. Ancak Kadın ve Eşitlik Bakanı iken getirdiği yasalarla sağ seçmenin tepkisini çeken Belkacem’in Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmesi, sağ medyada ‘provokasyon’ olarak nitelendirildi. Medya bu iki atamayı, “Şimdiden iki polemik garanti! Macron solda, Belkacem sağda polemik yaratacak” diyerek duyurdu.

Haberin Devamı

İşte Fransanın yeni kabinesi

Milli Eğitim Bakanı Belkacem

İşte Fransanın yeni kabinesi

'HOLLANDE'IN ÜÇ YAVRU KURDU'
Yeni hükümette yer almayacağını açıklayan Kültür Bakanı Aurelie Filippetti’nin yerine de Kore kökenli Dış Ticaret Bakanı Fleur Pellerin atandı. Kore’de doğan ancak annesi ve babası tarafından kimsesizler yurduna bırakılan Pellerin, bir Fransız aile tarafından altı aylıkken evlat edinildi. Pellerin, altı aylıkken geldiği Fransa’da ülkenin en önemli bakanlıklarından birisine, Kültür Bakanlığı’na kadar yükseldi.

İşte Fransanın yeni kabinesi

Dış Ticaret Bakanı Pellerin

Haberin Devamı

AĞIR TOPLAR KOLTUKLARINI KORUDU
Hollande’ın yeniden sekiz erkek-sekiz kadın (devlet sekreterleriyle beraber 16 kadın, 17 erkek) olarak kurduğu hükümette, eski hükümetin ağır topları Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Adalet Bakanı Christiane Taubira, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, Çevre Bakanı Segolene Royal ve Tarım Bakanı Stephane Le Foll koltuklarını korudu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!