Hollanda çekiyor sırada Almanya var

Güncelleme Tarihi:

Hollanda çekiyor sırada Almanya var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 12:57

BBC, Hollanda hükümetinin, Türkiye’de konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemlerini “Suriye’nin Türkiye’ye karşı balistik füze tehdidi azaldı” gerekçesiyle geri çekeceğini bildirdi. Sırada Almanya’nın olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

BBC’nin haberine göre, 2015 Ocak sonunda uygulanacak geri çekme kararı Hollanda Meclisi, NATO, Türkiye, ABD ve Almanya’ya iletildi. Hollanda Savunma ve Dışişleri Bakanları’nın imzasını taşıyan mektupta, Suriye’den Türkiye’ye yönelik füze tehdidinin azaldığı kaydedildi. Hollanda’ya ait bataryalar, 2013 yılının Ocak ayından bu yana Adana’da konuşlandırılmıştı. Bataryalarla birlikte, 200 personel de Türkiye’ye gönderilmişti.

Hollanda hükümetinin Patriot’ları geri çekmesinin bir diğeriyse maliyet… Türkiye’ye yapılan yardımın yıllarca süremeyeceğinin belirtildiği mektupta, 7 gün 24 saat çalışan sistemin maliyetine de dikkat çekildi. Mektupta, sistemin Türkiye’de yeterince bakım göremediği ve çökme tehlikesinin bulunduğuna da yer verildi.

ANKARA DOĞRULADI

Ankara, Hollanda’nın Patriotları 2015 Ocak sonunda çekeceğini doğruladı. Hollanda’dan konuyla ilgili henüz resmi bir yazı gelmediği, ancak NATO’da gayri resmi yollardan çekme kararının Türk tarafına iletildiği bildirildi. Hollanda, Patriotların çekilmesiyle ilgili resmi bir açıklama yaptıktan sonra Türkiye de Dışişleri Bakanlığı kanalıyla buna ilişkin resmi görüşünü açıklayacak. Ankara, Lahey Büyükelçiliği ve NATO’daki Daimi Temsilciliği üzerinden girişim yaparak resmi bir bildirim beklediğini duyurdu. Hollanda’nın resmi bildirimini bugün NATO’ya yapması bekleniyor. Konunun yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı törenine gelecek Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans’la da görüşülmesi planlanıyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hollanda gayri remi yollardan yaptığı bildirimde, Patriotları geri çekmenin “NATO içindeki dayanışma ilkesine” aykırı bir tutum olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Hollanda, gerekçe olarak bazı teknik konular ve asker rotasyonu ile Suriye’den eskisi gibi bir balistik füze tehditinin olmamasını gösterdi.

KULİSLERDE KONUŞULUYOR

Kulislerde, Hollanda’dan sonra Almanya’nın da Kahramanmaraş’taki Patriot bataryaları ve askerlerini çekeceği ileri sürülüyor. Almanya’da Angela Merkel Hükümeti’ne yakın kaynaklar daha önce yaptıkları açıklamalarda Almanya’ya ait Patriotların çekilmesi yönünde görüş belirtmişlerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!