'Kovayı boşaltmadan önce bankaya gidin'

Güncelleme Tarihi:

Kovayı boşaltmadan önce bankaya gidin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 15:33

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan "Bir kova buz kampanyası"nın sadece gösteri boyutunda kalmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, ALS hastalığının halk arasında Fenerbahçeli Sedat ve ünlü fizikçi Stephen Hawking'in yakalandığı hastalık olarak bilindiğini belirtti.

Özellikle orta yaşlarda görülen hastalığın kesin bir tedavi yönteminin henüz bulunamadığını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Eller, kollar ve nadiren ayaklarda, kaslarda erime ve güçsüzlükle başlayıp, daha sonra yutma güçlüğü, nefes alamama neticesinde solunum cihazına bağlanma, yutma güçlülüğü nedeniyle mideden beslenmeye kadar ilerleyen kesin tedavisi olmayan bir hastalık. Nedeni omurilikteki ön boyun sapındaki hücrelerin dejenere olması. Bunu engelleyen herhangi ilaç, ameliyat ve yaklaşım yok. Tedavide kullandığımız molekül, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu hastalarda kas erimeleri, solunum ve yutma güçlüğü nedeniyle infeksiyonlar, nefes durmaları görülüyor."

Haberin Devamı

DERNEKLERE DESTEK ÇAĞRISI

Çelik, çok nadir görülen hastalıkla ilgili farkındalığın, sosyal medya aracılığıyla arttığını söyledi. Son dönemde, küresel olarak devam eden "Bir kova buz kampanyası"nın, ALS hastalığına duyarlılığı arttırmak açısından önemli olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Bir kova buz kampanyasının sosyal medyada yayılması güzel ama bu sadece gösteri boyutunda kalmamalı. ALS derneklerine de maddi yardım yapılması, hasta yakınlarına destek olunması çok önemli. Maddi destek önemli çünkü bu hastalığa kimin yakalanacağı belli olmuyor. Bu hastalığa sahip olan kişilere destek olmak gerekli. Bunun gibi tedavisi problemli hastalıklara yönelik derneklere de küçük meblağlarda olsa yardımlar yapılmalı. Çünkü bizim vakıf, zekat, sadaka verme geleneğimiz var. Bunu devam ettirmeliyiz."

"BİR KOVA BUZ" KAMPANYASI"

ABD'de, ALS hastalığından yaşamını yitiren bir gencin ölümünün ardından başlatılan kampanya kısa sürede küresel bir boyuta taşındı. Orijinal adı "Ice bucket challenge" olan kampanyanın Türkçe'ye bir kova buz olarak çevrilmesi sonrasında, sosyal medyadan da pek çok kişi birbirine meydan okumaya başladı.

BİR KOVA BUZLU SU DÖKMENİN AMACI NEDİR?

Kampanyayla, buz ve soğuk suyla bir an kasları kasılan kişilerin ALS hastalarıyla empati kurması amaçlanıyor. Kampanyanın başlangıcındaki kuralı, buzu dökmeden bankaya 100 dolar bağış yapıp en az 3 kişiye de meydan okumak olarak belirlense de son günlerde kampanya kurallarına uyulmuyor.

Bu kampanyanın yayılmasının ardından da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkat çekmek için "Bir kova kum kampanyası" başlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!