Artık kaçamayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Artık kaçamayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 09:09

Futbol maçlarında sahaların kapanmasına, ailelerin stadyumlardan uzak durmasına neden olan fanatikleri akıllı kameralar yakalayacak. Fanatikler artık meşale dumanı veya kalabalık arasına saklanarak kurtulamayacak.

Haberin Devamı

Futbol keyfini çalan fanatik hırsızların tespit edilmesinde kullanılan kamera sistemleri, etkin bir şekilde kullanılmaya başlanıyor. Spor Toto Süper Lig takımlarının tümünde farklı kamera sistemleriyle fanatik hırsızlar tek tek belirlenecek. Ancak kamera görüntülerinden daha önemlisi sorumluların yakalanarak yargılanmanın hızla yapılması adaletin stadyumlarda uygulanması sağlanacak. Futbol oyununda gol çizgisi teknolojisi, hakemlerin iletişimi konusunda teknolojik yatırımlara devam edilirken, fanatik hırsızlar konusunda önlem alınamıyor. Süper Kupa finalinden sonra önlemler alınacağının altını çizen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in bu konuda sorumluların tespitinden, yakalama ve yargılamaya kadar her safhada bir eylem planı açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı

CEZA YOKSA ÖNLEMLER FAYDASIZ
Şimdiye kadar fanatik hırsızlar, gerçek futbol seyircisinin seyir zevkini, futbolcuların emeğini ve Türk futbolunun marka değerinden çalıyor. Saha kapatmalarının tek başına çözüm olmadığını gördük. Tribün kapatılmasının da gerçek suçlular tespit edilmedikçe çözüm olmayacağı açık. Hırsızlar kolayca diğer tribünlere sızıyor. Suçlular belirlenmesine rağmen cezalandırılmadıkça fanatik hırsızlığın önü alınamayacak. Yani gerçek suçlular cezalandırılmadıkça suçluların tespitinde kullanılan teknolojik yatırımlar atıl durumda kalıyor.

AVRUPA'DA CEZA VAR!
Binlerce kişinin bulunduğu stadyum veya alışveriş merkezi gibi yerlerde kullanılan kameralar, onlarca kamera kullanmak yerine tek kamera ile onlarca metreden geniş açı ile olayları çözmeyi sağlıyor. İspanya'da Real Madrid'in Santiago Bernabeau Stadyumu'nda, İngiltere'de Chelsea'nin Stamford Bridge stadında kameralar uygulandığı gibi sorumlular da anında gözaltına alındığı için bu tür eylemleri görmek mümkün değil.

200 METREDEN BİLE YAKALIYOR
Kartal gözlü kameralar 200 metreden fanatik seyircilerin gölgede veya meşale sisinden bile etkilenmeden suçluların tespitini sağlıyor. Yani kameraların görüntü alma konusunda sıkıntısı yok. Türkiye'de pek çok stadyumda bu kameralar kullanılsa da adli soruşturma ve yargılama aşamasında sonuç alınamadığı için teknolojik destek sonuç almıyor. Yani megapiksel canavarı kameralar olsa da adalet uygulanmadığı için sonuç alınamıyor. "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine" dair kanun gereği artık söz konusu kişilerin yakalanması ve hapis cezası verilmesi zorunlu hale gelmesine rağmen uygulama hayata geçmedi.

Haberin Devamı

SİS VE DUMAN ENGELLEMİYOR
Suçluları tespit etmek istediğinizde teknolojik olanaklar sınırsız. Passolig uygulamasıyla birlikte kimlik belirlenmesinin önünde engel kalmıyor. Kameralar; meşale dumanında bile yüz tanıma sistemleri etkin şekilde kullanılıyor. Ana kumanda ekranından önce seyirciler tespit edilip görevli güvenlik görevlisine bildiriliyor. Görevli taşkınlık yapan seyirciyi uyarıyor. Eğer seyirci sahaya yabancı madde atıyorsa kameralar aracılığıyla suçüstü yapılıp anında gözaltına alınabilecek. (Sabah)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!