Çin füzesinde 5’inci raunt

Güncelleme Tarihi:

Çin füzesinde 5’inci raunt
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 01:17

TÜRKİYE ile Çin arasında süren uzun menzilli hava savunma füzesinde karar süreci 31 Aralık’a kadar uzatıldı. Böylece, füze ihalesinde 3.4 milyar dolarla birinci sırayı alan Çin ile görüşmeler beşinci defa uzatılmış oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, uzun menzilli hava savunma füzesinde karar sürecini 31 Aralık’a kadar uzattı. Buna göre, Çin ile yapılan görüşmeler devam ederken, diğer tekliflerin de geçerliliği sürecek. Türkiye dev savunma ihalesinde Çin ile “ortak üretim” için görüşmeleri sürdürüyordu. Füze ihalesinde 3.4 milyar dolarla birinci sırayı alan Çin’in, FD-2000 sisteminin ardından ikinci sırada Avrupa’nın Eurosam SAMP/T, üçüncü sırada ise ABD’nin Patriot füzeleri yer alıyor. Çin ile yapılan sözleşme görüşmeleri beşinci defa uzatılmış oldu.

DAVUTOĞLU KARAR VERECEK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan olmasının ardından Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin de (SSİK) başkanı olarak 31 Aralık’ta dev ihalenin kararını verecek. “Çok detaylı süreç” olarak tanımlanan teknoloji transferi konusunda Türkiye, füzeyle ilgili parçaların ve yazılımların ne kadarının Türkiye’de ne kadarının Çin’de üretileceği konusunda anlaşmaya çalışıyor. Ortak üretimin ve teknoloji transferinin koşulları belirlenerek sözleşme oluşturulup imzalanacak. Türkiye, Çin füzesini “yüzde 50 yerli katkı” şartıyla kabul etmişti. Eğer Türkiye’nin maddeler üzerinden müzakere ettiği sözleşmeden sonuç çıkmazsa diğer tekliflere geçilecek. Edinilen bilgiye göre füze sistemi parçalarının ne kadarının yerli olacağı müzakere ediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Çin füzesi kararının ardından NATO, ABD ve Avrupa çevrelerinden Türkiye’ye eleştiri içeren açıklamalar geldi. En son Çin’in rakibi olan savunma şirketleri, askeri ve diplomatik temaslarının yanında Türkiye’nin büyük savunma firmalarıyla da görüşerek “Devleti bu karardan vazgeçirin” telkininde bulunmuştu. Çin füzesine karşı NATO’daki en büyük çekince ise “Askeri casusluk riski” olarak gösteriliyor. Çin füzesindeki radarların Türkiye’de konuşlandırılmasıyla NATO ve ABD’nin kritik bilgilerinin Çin’e geçmesinden korkuluyor.

Kalkansız Türkiye

Türkiye alacağı bu füze sistemi ile uzun menzilden ve yüksek irtifadan gelen füzelere karşı koruma sağlayacak.
Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde çoğunlukla ABD menşeili kısa ve orta irtifa savunma füzeleri bulunurken uzun menzilli füzelere karşı bir kalkan sistemi bulunmuyor.
Türkiye şu anda ise Suriye’den gelecek uzun menzilli hava tehditlerine karşı NATO ülkelerinden temin ettiği ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin firmalarının üretimi Patriot füze sistemlerini kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!