Para kurulu faiz kararı yine gündem yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Para kurulu faiz kararı yine gündem yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 01:17

ANKARA bugün iki önemli toplantının evsahibi. Bir yanda hükümetin faiz indirimi beklediği Merkez Bankası Para Kurulu, diğer tarafta ise yeni başbakanın oylanacağı AK Parti kongresi. Sürpriz sonuç AK Parti kongresinden değil Merkez Bankası toplantısından çıkabilir. Beklenti en fazla 0.25 puanlık indirim.

Haberin Devamı

AK Parti’nin yeni genel başkanını oylayacağı kongrenin yapıldığı saatlerde Merkez Bankası da faiz kararını verecek. AK Parti’nin kongresi sabah saatlerinde başlayacak, Para Politikası Kurulu (PPK) kongrenin devam ettiği saatlerde, saat 14.00’de faiz ile ilgili aldığı kararı açıklayacak. Merkez Bankası’nın indirim yapmaması ya da 25 baz puanlık bir indirim yapması bekleniyor.

SON İNDİRİM Mİ?

Yılın başında yaptığı faiz artışından sonra başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetin bazı üyelerinin tepkisini çeken Merkez Bankası’nın alacağı karar yeni hükümet öncesinde merakla bekleniyor. Yabancı analistlerin 25 baz puan indirim yapacağı beklentisinde ancak yerli analistlerin herhangi bir indirim yapmayacağı düşüncesinde olduğu piyalarda konuşuluyor. Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, son anketlerde yerli analistlerden çok azının indirim beklentisinde olduğunu belirterek, 25 baz puan indirim yaparsa da “Bu son indirim” diyeceğini ifade etti. Dünyada rüzgarın doların arkasına geçtiğini, Ukrayna, Irak gibi jeopolitik riskler yaşandığını anlatan Özavcı, “Merkez Bankası enflasyon düşerse indirime devam edilir mesajı vermişti. Ayrıca jeopolitik risklere de dikkat çekmişti. Enflasyon yüksek, jeopolotik riskler bir ton düşse de ortadan kalkmadı” dedi.
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, beklentilerinin faizin değişmeyeceği yönünde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ancak son dönemde Merkez Bankası’nın içinde bulunduğu faiz indirim döngüsünün bittiğine dair bir işaret de göremiyoruz. Bu nedenle 25 baz puanlık bir indirim de şaşırtmayacaktır. Bu indirim Merkez Bankası’nın da TL üzerindeki baskının artmasından, global risklerden ve hala çok yüksek seyreden enflasyondan artık tedirgin olmaya başladığını ve şartlar uygun oluncaya dek faiz indirimi için bekleyeceği anlamına gelir. Ancak bu mesaj net olarak verilmez ise, veya Merkez Bankası daha yüksek bir indirim yapar ise TL de değer kaybı kaçınılmaz olur.”

Haberin Devamı

ARA BEKLENTİSİ

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kivci Tokalı, merkez bankalarının gelecek dönemle ilgili kararlarına ilişkin daha az öngörülebilir bir dönemin beklendiğini belirterek, “Bir taraftan para politikalarının normalleşme süreci yürütülmeye çalışılırken, diğer taraftan ekonomilerden kalıcı ve sürdürülebilir büyümeye dönük güven ortamını sağlayıcı yeterli sinyalin gelmemesi, gelecek dönemde ani söylem ve politika değişiklikleri olasılığını gündemde tutuyor. Biz de, enflasyon ve para politikası etkileşimi ile cari açıktaki endişeler nedeniyle, kırılgan gelişen ekonomiler arasında yer almaya devam ediyoruz” dedi. Bu ayın enflasyonunda gıda fiyatlarının ılımlı sinyaller verdiğini ancak çekirdek enflasyondaki yüksek seyrin korunacağını düşündüğünü ifade eden Tokalı, “Bu koşullar altında da, özellikle enflasyon görünümü ve küresel belirsizlikler ortadan kalkana kadar, Merkez’in indirime ara vermesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE MERKEZ'İN AÇMAZI

Niye indirmez?
Enflasyonda hazirandan itibaren düşüş bekleniyordu ancak yüzde 9.32’ye çıktı.
Jeopolitik riskler devam ediyor.
ABD’de faiz yükselişi beklenenden önce olabilir.
Niye indirir?
Süreci “son bir indirimle” bitirmeyi tercih edebilir.
Normalleşmenin devamı için küçük bir adım daha atabilir.
Yeni hükümet kurulacak. Baskıları azaltmak için indirim yapabilir.

3 Eylül’de ne olacak?

PİYASALARDA Merkez Bankası’nın indirim yapması beklenmiyor ama indirim olursa da “şaşırılmaz” yorumu yapılıyor. İndirim oranının 50 baz puana kadar çıkabileceği tahminleri yapılsa da çok ihtimal verilmiyor. Yapılacak indirim kararının bir hafta sonra açıklanacak ağustos enflasyonu ile test edileceği belirtiliyor. Merkez Bankası’nın zaten enflasyonla ilgili elinde bir veri seti olduğunu dile getiren uzmanlar, “Merkez Bankası’nın alacağı karar 3 Eylül’de yani ağustos enflasyonun açıklandığı gün test edilecek. Uyumlu olup olmadığı anlaşılacak” dediler.

Dolar ne olacak?

Uzmanlara göre 25 baz puanlık indirim faiz koridorunun üst bandında değişiklik olmadığı sürece kur üzerinde sınırlı bir etki yaratacak. Faiz indirimi yapılmaması olumlu yansır ancak 25’in üzerinde 50 baz puanlık bir indirim gelirse bunun da negatif etkisini görülebilir. Ancak geçen hafta beş ayın en yüksek seviyesi olan 2.1892’ye kadar çıkan dolar dün 2.1639 seviyelerine kadar inse de uzmanlara göre ABD Merkez Bankası’nın faiz artışına ilişkin riskler ortadan kalkmadığı sürece 2.15’in altına inmesi muhtemal görünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!