Fransa'da inadına liberal hükümet

Güncelleme Tarihi:

Fransada inadına liberal hükümet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 20:49

Fransa’da hafta sonu boyunca yaşanan hükümet krizi yeni hükümet kurularak ‘şimdilik’ aşıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls, hükümetin ekonomik politikalarını eleştirerek ayrılan 3 bakanın yerine yeni isimleri getirerek yola devam etme kararı aldı. Hollande, kendisini liberal ekonomik politikalar izlemekle eleştiren Ekomoni Bakanı Arnaud Montebourg’un yerine, sürpriz bir kararla bu ekonomilerin isim babası olan ekonomi danışmanı Emmanuel Macron’u getirerek sert mesaj verdi.

Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan hükümet krizinin ardından Başbakan Manuel Valls, pazaretsi sabah erkenden, Elysee Sarayı’na gelerek, Cumhurbaşkanı François Hollande’a hükümetin istifasını vermişi. Hollande da, yeniden, hükümetin çizgisini savunacak yeni ve uyumlu bir hükümet kurma görevini yeniden Başbakan Valls’e verdi. Bir tam gün boyunca süren yoğun görüşmelerin ardından, Arnaud Montebourg’dan boşalan Ekonomi Bakanlığı’na Hollande’ın liberal politikalarının isim babası, bankacı kökenli ekonomi danışmanı Emmanuel Macron getirildi. Hollande, 3 bakanın istifasına yol açan “Sorumluluk Paktı” adlı ekonomik politikanın yaratıcısı Macron’u getirerek “daha liberal bir hükümet çizgisinden taviz vermeyeceği” mesajını da yinelemiş oldu.

Haberin Devamı

“İKİ POLEMİK GARANTİ”

Benoit Hamon’dan boşanan Milli Eğitim Bakanlığı’na ise, sürpriz bir isim geldi. Eşcincel evlilik ve “cinsiyet teorisini okullara getirmekle” suçlanarak sağ seçmenin öfkesini çeken 36 yaşındaki Fas kökenli bakan Najat Vallud Belkacem getirildi. Sağ medyada, getidiği yasalarla sağ seçmenin tepkisini çeken Belkacem’in, Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmesini ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi. Medya, “Şimdiden iki polemik garanti ! Macron solda, Belkacem sağda polemik yaratacak” diyerek değişiklikleri duyurdu.

Yeni hükümette yer almayacağını açıklayan Kültür Bakanı Aurelie Filippetti’nin yerine de Kore kökenli Dijital Teknoloji Bakanı Fleur Pelerin atandı.

AĞIR TOPLAR KOLTUKLARINI KORUDU

Hollande’ın yeniden 8 erkek-8 kadın olarak kurduğu hükümette, eski hükümetin ağır topları Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Adalet Bakanı Christiane Taubira, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, Çalışma Bakanı François Rebsamen, Bütçe Bakanı Michel Sapin, Sağlık Bakanı Marisol Turin, Çevre Bakanı Segolene Royal, AB Bakanı Harlem Desir ve Hollande’ın en sadık adamı hükümet sözcüsü ve Tarım Bakanı Stephane Le Foll koltuklarını korudu.

Haberin Devamı

Hükümete dışarıdan destek veren ve Meclis’teki 17 sandalye sayısıyla hükümetin büyük önem verdiği yasaları geçirebilmek için hayati önem taşıyan Radikal Sol (RG) parti, hükümete destek vermeye devam etti. RG Genel Başkanı Jean Michel Baylet hükümete girmeyi reddetti ancak hükümete daha önce giren 3 bakanı yerini korudu. Yeşiller Partisi, PS’e destek vermeyeceğini açıklayarak bakanlık önerilerini reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!