Gıda katkısı teşviği geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gıda katkısı teşviği geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 01:11

Ekonomi yönetimi, 2018 yılı sonuna kadar 40 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak yerli gıda katkı maddesi üretimi için kolları sıvadı. Bu çerçevede doğal renk maddeleri, turunçgillerden pektin elde edilmesi, bitkisel aroma maddeleri, helal katkı maddeleri, tatlandırıcı, modifiye süt ürünlerini Türkiye’de geliştirenler için teşvik verilecek.

Haberin Devamı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK, “Tarım ve Gıda Vizyon 2023” çerçevesinde geliştirilmesi gereken “İşlenmiş ürün çeşitliliği, gıda işleme yöntem ve süreçleri” için harekete geçti. Çalışmalar Ulusal Gıda Ar-Ge ve Yenilik Stratejisi Eylem Planı’ndaki gıda katkı maddelerinin geliştirilmesi ve üretimi konusunda Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin özendirilmesi kararı kapsamında yapılacak.

ÇOĞU İTHAL EDİLİYOR

TÜBİTAK, Ar-Ge desteğiyle gıda endüstrisinde oldukça sık kullanılan ve yurtdışından ithal edilen gıda katkı maddelerinin Türkiye’de üretilmesini sağlayan, kalitesini iyileştiren ve ticarileşme potansiyeli yüksek yaklaşımların geliştirilmesini amaçlıyor. Programla gıda üretiminde proses gereği kullanılan katkı maddelerinin gıda güvenliği açısından risk oluşturmadan, teknolojik açıdan dünyayla rekabet edilebilir şekilde üretilmesi ve bilgi birikiminin (know-how) oluşturulması da hedefler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

OMEGA-3’TE DESTEKTE

Araştırmacılara parasal desteklerin verileceği projeyle hammadde ve atıklardan gıda katkı maddesi, doğal renk maddeleri, şeker pancarından ileri ürünler, turunçgiller, pektin içeriği yüksek bitkilerden pektin, bitkisel doğal aroma maddeleri, süt ve süt ürünlerinin atıklarından laktoz, peynir altı suyu proteini ve kazein fraksiyonları, helal katkı maddeleri, aroma verici olarak kullanılmak üzere enzim modifiye süt ürünleri, baharatlar ve tıbbi aromatik bitkilerden, gıda sanayi için katma değeri yüksek saf ürünler, fonksiyonel gıdalara yönelik fitosterol, fitostanol, omega-3 yağ asitleri, inülin, laktuloz, biyoaktif peptit gibi biyoaktif katkı maddeleri, sodyumun azaltılmasına yönelik katkı maddeleri, koruyucusuz sos formülleri için doğal koruyucuların geliştirilmesi, tatlandırıcılar, dirençli nişasta, kıvam artırıcılar gibi düşük kalorili ürünlere yönelik katkı maddelerinin geliştirilmesi ve ürütelmise amaçlanıyor.

PARASAL DESTEK VAR

Projeler kapsamında yeni elde edilecek katkı maddesi ve yardımcı maddelerin sağlık üzerine etkisinin de tıp, gıda ve beslenme uzmanlarının ortak bilimsel yöntemleriyle değerlendirildiği projelere öncelik verilecek. Araştırmacıların getireceği projeler değerlendirmelerin ardından 3 yıla kadar parasal destek alabilecek.

Haberin Devamı

KAKTI MADDESİ RAF ÖMRÜNÜ ARTIRIYOR

Gıda katkı maddelerinin kullanımı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Gıda katkı maddeleri tüketicilerin en çok yanlış bilgilendirildiği konuların başında geliyor. Katkı maddeleri ve yardımcı maddeler, gıda maddelerinin üretiminde, vasıflarının iyileştirilmesinde ve düzenlenmesinde, endüstriyel üretim tekniklerine adapte edilmesinde, raf ömürlerini uzatarak katma değerinin arttırılmasında ve son gıda ürünlerinin duyusal özelliklerinin korunmasında kullanılıyor. Hayat tarzı, ekonomik sistem, teknolojik ve sosyal yapı nedeniyle işlenmiş gıda ürünleri sıklıkla tüketildiği için bu durum gıda katkı maddelerinin kullanımını zorunlu hale getiriyor. Tüm dünyada gıda katkı maddelerinin 2018 yılına kadar tahmini büyüklüğünün 40 milyar doları aşması öngörülüyor. Gıda endüstrisi oldukça gelişmiş olan Türkiye’nin katkı maddelerinde büyük oranda dışı bağımlılığı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!