Kan stokları alarm veriyor

Güncelleme Tarihi:

Kan stokları alarm veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 01:23

TÜRK Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, yaz aylarındaki bağışların azalmasıyla kan stoklarının tükenme noktasına geldiğini, durum böyle devam ederse sadece acil ihtiyaçları karşılamak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi'ndeki hastanelerin günlük bin 300 ile bin 500 ünite arasında değişen kan ihtiyacını karşılayan Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi, bugünlerde bağışçıların azalmasından dolayı hasta ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. Ege Bölgesi'nde; kendi kan merkezleri bulunan Ege Üniversitesi Hastanesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi dışında kalan 155 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını belirten Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, "Stoklar iyice azaldığından, bu gidişle sadece acil durumlarda kan ihtiyacını karşılayabileceğiz. Hemen şu an kan bağışında bulunulsa bile kanın alınması, hazırlanması, etiketlenmesi zaman alıyor. Bu yüzden ne kadar çabuk bağışta bulunulursa o kadar iyi. Kanları 42 günden fazla bekletemiyoruz. Bu sebeple sürekli taze kana ihtiyaç oluyor. Özellikle bu mevsimde, bağışlarda azalma oluyor. Tatilciler, kan vermeyi kış aylarına erteliyor. Ancak eylül ayında kan bağışlarında bir artış bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi'nde il ve ilçelerde 85 mobil kan alım aracıyla bağış kan topladıklarını belirten Gök, 18-65 yaş arasında, önemli sağlık problemi bulunmayan, 50 kilogramın üzerinde herkesin kan bağışında bulunabileceğini söyledi. Herkesi kan bağışında bulunup hayat kurtarmaya davet eden Gökay Gök, "Unutmayın, her bağış üç can kurtarıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!