Mesleki eğitimde, "uzman okul" modeli

Güncelleme Tarihi:

Mesleki eğitimde, uzman okul modeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 10:29

Milli Eğitim Bakanlığı, endüstri, ticaret, kız, sağlık gibi çeşitli adlar altında eğitim veren tüm meslek liselerini "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" adını vererek sadeleştirmeye giderken, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de yeni bir proje geliştirdi. Çalışmayla meslek liselerinin uzmanlaştırılmasını hedeflediklerini belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Melih Ağzıbüyük, "Meslek liselerimiz bulundukları ilçenin özelliklerine, alt yapılarına göre hizmet, imalat, endüstriyel- otomasyon, sağlık gibi alanlarda uzmanlaşacak. Bu proje Türkiye’de ilk olacak" dedi.

Haberin Devamı

Yeni öğretim yılına hazırlanan İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, yeni bir projeyi gündeme getiriyor. Projenin hedefinin meslek liselerini uzmanlaştırmak olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Melih Ağzıbüyük, uzmanlaşmış meslek liselerinin her türlü kaynağın verimli kullanılmasını, eğitim kadrolarından daha fazla yararlanılmasını, sektörlerin desteğine; yardımlarına daha kolay ulaşılmasını sağlayacağını söyledi. Projenin, Bakanlığın mesleki teknik eğitimde okul çeşitliliğini azaltma projesini hayata geçirmesinin ardından geliştiğini belirten Ağzıbüyük, şöyle konuştu:

"Bu projenin amacı, meslek eğitimi veren liselerinin, belirli meslek alanlarında öğretmen, atölye, teknik donanım, sektörden gelecek destekleri ve kamu yatırımlarını en üst düzeyde sağlayarak ihtiyaç olan iş gücünü yetiştirmek. Örneğin meslek liselerimiz kendileri imkanları çerçevesinde özel sektörle iletişime geçiyor ve protokollerle destek alıyor. Bunun son örneği Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nin Samsung firmasıyla yaptığı işbirliği. Biz bu işbirliklerin okul ve alan bazında alıp okullarımızı sektörün ihtiyaç duyduğu ve gelişen alanlarda uzmanlaştırmayı hedefliyoruz. Bu çalışmaya esas teşkil edecek verileri ilimizdeki sanayi odası, ticaret odası, organize sanayi bölgeleri, İZKA, çalışma ve iş-kur müdürlüğünden alacağız. Bu veriler doğrultusunda sektörel ihtiyaca göre hangi okulun hangi alanda uzmanlaştırılacağını belirleyeceğiz."

Haberin Devamı

Hizmet sektöründe turizm ve otelcilik bölümünün bir uzmanlık alanı olacağını belirten Ağzıbüyük, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çeşme, Foça, Selçuk birer turizm beldesi olarak, mevcut okullarının alt yapısı olarak turizm alanında uzmanlaşacak. Endüstriyel otomasyonda, yeni terminolojiyle robot teknolojisinde örnek Çiğli, Bornova ve Buca’da üç okulumuz uzmanlaşacak. Bir okul birkaç alanı barındıracak. Örneğin Dikili- Çandarlı’ya liman yapılacak. Buradaki liselerin sadece lojistik bölümü değil, konaklama, finansman, muhasebe gibi bölümleri de olacak. Okulları uzmanlaştırırken, her yönüyle değerlendirilecek. Bergama’da yan yana eski adlarıyla endüstri ve kız meslek liseleri var. İkisinde de bilişim teknolojileri bölümü var, aralarında da bir duvar. İkisi de meslek lisesi, bu durumdaki okullarda birindeki bölüm kademeli olarak kapatılacak, bölümün donanımı güçlenecek. Bu mesleki ve teknik Anadolu liselerinde yeni bir yapılanmayı getirecek. Ders yılı 15 Eylül’de başlayacak, okullar açıldıktan sonra da projeye start vereceğiz."

Haberin Devamı

Devlet katkı veriyor

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Melih Ağzıbüyük, mesleki ve teknik liselerde il genelinde örgün eğitimde 94 bin öğrencinin okuduğunu söyledi. Öğrencilerin daha çok hizmet sektörüne, sağlık sektörüne ait olan alanları tercih ettiğini belirten Ağzıbüyük, mesleki eğitime ilgili şu bilgileri verdi:

"İmalat sektörüne ait alanlardan ise yoğunluk Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Makina Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme bölümleri ağırlık kazanıyor. Çeşitli firmalar okul yaptırıp, milli eğitime bağışlıyorlar, sektörlerinin ihtiyacı olan elemanların yetiştirilmesini istiyorlar. Biz de o ihtiyaca yönelik bölümler açıyor, firmaların istediği beceriye sahip iş gücü yetiştiriyoruz. Ayrıca Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında ilimizdeki organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik liselere devlet tarafından öğrenci başına okulun alanlarına bağlı olarak 3 bin 500- 5 bin lira arası katkı sağlanıyor. Bundan amaçlanan organize sanayi bölgelerindeki firmaların kendi sektörünün personel ihtiyacını belirleyip bu ihtiyaca göre istediği becerilere sahip işgücü yetiştirmelerine fırsat veriliyor. Bu kapsamda Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bir özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılacak."

Haberin Devamı

İzmir’deki meslek liseleri

İzmir’de 34 endüstri meslek, 28 kız meslek, 28 ticaret meslek, 18 çok programlı lise, 3 METEM (Mesleki ve Teknik eğitim Merkezi), 6 otelcilik, 12 de sağlık olmak üzere toplam 129 meslek lisesi var. Arkas’ın lojistik alanında Narlıdere’de, Zeki Şairoğlu’nun da Karşıyaka’da elektrik-elektronik alanında yaptırıp Milli Eğitim’e bağışlayacağı iki meslek lisesi yeni ders yılında kapılarını öğrencilerine açacak. Böylece mesleki ve teknik anadolu lisesi sayısı 131’e yükselecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!