Yargıtay’dan oyçokluğuyla vize: Konuş başkan

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay’dan oyçokluğuyla vize: Konuş başkan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 01:34

Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun 1 Eylül’deki Adli Yıl açılış töreninde konuşması halinde toplantıya katılmayacağını açıklamasının ardından, Yargıtay Başkanlar Kurulu, Feyzioğlu’nun konuşmasına ifade özgürlüğü vurgusu yaparak vize verdi. Feyzioğlu “Yargıtay, talimat almayı reddetmiştir. Gelmek istemeyen siyasiler, gelmeyebilirler” dedi.

Haberin Devamı

YARGITAY Başkanlar Kurulu, 1 Eylül’de yapılacak adli yıl açılış törenine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katılarak bir konuşma yapmasına ilişkin kararını değiştirmedi. Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde, Başbakan Tayyip Erdoğan, Feyzioğlu’nun sözlerine ve konuşmasının uzun sürmesine tepki göstermiş, salonu terk etmişti. 10 Ağustos tarihinde 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, AK Parti’nin kuruluş yıldönümünde gazetecilerin ‘Adli yıl açılış törenine’ ilişkin soruları yanıtlarken, Feyzioğlu’nun çağırılması ve konuşturulması halinde katılmayacağını açıklamıştı. Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Yargıtay Başkanlar Kurulu, dün ‘2014 -2015 yıl adli yıl açılış gündemini’ görüşmek üzere bir kez daha toplandı. Ardından yazılı açıklama yapıldı:

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

“Adli yıl açılış törenleri, 71 yıldır süregelen, yargının güncel sorunlarının kamuoyu ile paylaşıldığı, aynı zamanda kamuoyu huzurunda devletin diğer organlarına görüş ve düşüncelerin aktarıldığı, yargı adına çok önemli bir onur günüdür. Sayın Cumhurbaşkanımızla diğer erk temsilcilerinin törenimize katılımlarına tarafımızca çok büyük önem atfedilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 25. ve 26. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde ifade özgürlüğü hakkı yer almaktadır. Çağdaş demokrasilerde, toplumların ve bireylerin ifade özgürlüğü konusundaki kazanımlarının artarak korunması temel ilke olarak kabul edilmektedir. 1 Temmuz 2014 tarihinde yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında adli yıl açılış konuşmasının içeriği ve gündemi tespit edilmiştir.
Toplantıda ayrıca adli yıl açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Temsilcisinin, savunma makamı adına konuşma yapması şeklinde süregelen Yargıtay geleneği, savunmanın temsili, sorunlarının dile getirilmesi ve ifade özgürlüğünün bir gereği olarak devam etmesi, konuşma süresi konusunda ise törenin amaç ve düzeyi ile Yargıtay Birinci Başkanının konuşma süresi de gözetilerek, devlet nezaketi ve hukukçu nesnelliği çerçevesinde bir imkan verilmesi görüşleri öne çıkmıştır. Bugün (dün) yapılan Başkanlar Kurulu toplantısı sonucunda yargının bileşenlerinden biri olan savunmanın adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklinde süregelen uygulamanın ifade özgürlüğünün de bir gereği olarak devam etmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.”

YARGITAY TALİMATI REDDETMİŞTİR

Feyzioğlu ise Hürriyet’e, Yargıtay’ın kendisine yakışanı yaptığını ifade ederek şunları söyledi:
“Yargıtay, talimat almayı reddemiştir. Biz orada misafir değil ev sahibiyiz. Gelmek istemeyen siyasiler, gelmeyebilirler. Yargıtay aksine bir uygulama yapsaydı, biz yine konuşacak zemin bulurduk, ancak bundan sonra Yargıtay’ın söyleyecek sözü olmazdı. Ben doğru olanı yaptığı için Yargıtay’a teşekkür ediyorum.”

KULİS: GERGİNLİK ÇIKMASIN

Haberin Devamı

Başkanlar Kurulu, 41 üye ile toplandı. Toplantıda 10’a yakın üye, “Yargıtay’ın bir gerginliğin içine çekilmemesi” için Feyzioğlu’nun davet edilmemesi görüşünü savundu. Ancak çoğunluk, Barolar Birliği Başkanı’nın savunma makamını temsil ettiğini dikkat çekerek, Feyzioğlu’nun davet edilmesi görüşünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!