BM: IŞİD insanlık suçu işliyor

Güncelleme Tarihi:

BM: IŞİD insanlık suçu işliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 00:34

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin Irak’ta yürüttüğü “etnik ve dinsel temizliğin” insanlığa karşı bir suç anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

IŞİD militanlarının ‘soğukkanlılıkla ve sistematik biçimde’ etnik ve dini grupları katlettiğini ifade eden Pillay, örgütün savaş suçu işlediğini de vurguladı. Pillay, Musul’daki Baduş Cezaevi’nde kalan 670 mahkûmun 10 Haziran’da IŞİD militanları tarafından öldürüldüğünü söyledi.

DEMPSEY: IŞİD HENÜZ DOĞRUDAN TEHDİT DEĞİL

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, önceki gün yaptığı açıklamada, IŞİD’in ABD toprakları ya da Avrupa için doğrudan bir tehdit oluşturması hâlinde ABD ordusunun doğrudan IŞİD militanlarının üzerine gideceğini ifade etti. Afganistan’a giden Dempsey, uçakta basına verdiği röportajındaki bu sözleriyle IŞİD’in hâlen ABD tarafından bölgesel bir tehdit olarak algılandığını belirtmiş oldu. Dempsey’nin IŞİD’i Yemen merkezli El Kaide’yle karşılaştırdığı “IŞİD militanlarının ABD topraklarına yöneldiğine dair bir işaret yok, dolayısıyla Yemen’de gördüğümüzden farklı bir tablo var” açıklaması ise, ise ABD ve Avrupa için tehdit oluşturduğu kararıyla El Kaide’ye yönelik düzenlenen terörle mücadele operasyonlarının IŞİD için de uygulanabileceği mesajı olarak yorumlandı. Dempsey geçtiğimiz hafta IŞİD’in Suriye’deki varlığının da hedef alınması gerektiğini söylemişti. Öte yandan eski CIA Başkanı Michael Hayden, Amerikan yayın kuruluşu CNN’e verdiği röportajda, “IŞID’in Batı’ya saldırmaya başlaması an meselesi” dedi.

ABD hava saldırıları sürüyor

Haberin Devamı

ABD ordusunun Erbil ve Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine yönelik iki yeni hava saldırısında örgütün zırhlı araçları tahrip edildi. Öte yandan Şii Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Tuzhumartu kasabasına yönelik örgütün önceki gün başlayan saldırısı durduruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!