Almanya Türkiye’de 1976’dan beri bilgi topluyormuş

Güncelleme Tarihi:

Almanya Türkiye’de 1976’dan beri bilgi topluyormuş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 16:13

Almanya’nın dış istihbarattan sorumlu Federal İstihbarat Servisi (BND) ile Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra kamuoyuna yeni bilgiler sızıyor. Der Spiegel dergisinin haberinde Almanya’nın Türkiye’yi 2009 yılında BND’nin takip edilecek ülkeler listesine aldığı haberi kaydedilmişti.

Haberin Devamı

Birkaç gün sonra Türkiye’nin BND tarafından Schröder döneminde de dinlendiği haberlerinin çıkmasından sonra şimdi de Focusisimli haber dergisi, Türkiye’nin 1976 yılından beri BND’nin ilgi alanında bulunduğunu haber yaptı. Almanya’nın Türkiye’yi dinlediğine yönelik haberlerin basına yansımasından sonra federal hükümet dinleme haberlerini yalanlamadı.

Başbakan Angela Merkel de sadece gerekli bilginin Federal Meclis’teki istihbarat kuruluşlarını kontrol komisyonuna verileceğini söylemişti. Hükümet çevresinden siyasetçiler ise Türkiye’nin dinlenmesini savunmuşlardı. Alman basını da Türkiye’nin dinlenmesini neredeyse tek sesle savunmuştu.

Türkiye’nin dinlenmesine gerekçe olarak Suriye ve Irak’a sınır bölgedeki belirsizlik, insan ve uyuşturucu ticareti, hükümetin IŞİD terör örgütü karşısındaki tavrı ve devletin Almanya’daki Türk dernek ve kuruluşlarını kendi siyaseti doğrultusunda yönlendirmesi gibi iddialar gösterilmişti.

Haberin Devamı

Olayla ilgili olarak Türkiye’nin oldukça cılız bir tepki vermesi de dikkat çekmişti. Bu arada Almanya’nın bir Batı Balkan ülkesi olan Arnavutluk’u da dinlediği basına yansıdı. Bu haberlere göre Almanya Arnavutluk’u da 2009 yılından beri dinliyor ve bu ülkede bilgi topluyor. Arnavutluk’un dinlenmesi ile ilgili olarak öne sürülen gerekçe olarak ise organize suç örgütlerinin faaliyetleri gösteriliyor.

Önümüzdeki perşembe günü Berlin’de Batı Balkan ülkeleri konferansı düzenlenecek. Başbakan Angela Merkel’in de katılacağı bu konferansa Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!