Suriye'den flaş 'IŞİD' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Suriyeden flaş IŞİD açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 15:24

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, terörle mücadele konusunda uluslararası toplumla işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Muallim, IŞİD'e yönelik Suriye'de düzenlenecek hava saldırılarının kendileri tarafından koordine edilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Muallim, Şam’da düzenlediği basın toplantısında IŞİD'e karşı mücadele etmenin elzem olduğunu fakat bunun sadece hava saldırıları ile mümkün olmayacağını ifade etti. Muallim, IŞİD'le mücadelede komşu devletlerin Suriye ile istihbarat alışverişinde bulunması gerektiğini belirtti.

Muallim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi olmak üzere, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Bakan Muallim, Suriye’de ABD öncülüğünde yabancı askeri müdahale beklemediklerini, BMGK kararı doğrultusunda öncelikle Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerin terörist gruplara verdiği desteği kesmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Muallim, düzenlediği basın toplantısında İngiltere tarafından hazırlanan, Irak ve Suriye'deki terör örgütlerini hedef alan BMGK’da oy birliği ile kısa süre önce kabul edilen 2170 sayılı kararın terörizme karşı siyasi mesaj verdiğini, ülkesindeki yabancı militan gruplara malzeme sağlanmasının önlenmesinin öngörüldüğünü, IŞİD ve El Nusra örgütü başta olmak üzere terörist gruplara destek verenlere yaptırım uygulanmasının ifade edildiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, BMGK kararını kendilerinin de desteklediğini, aşırı dinci grupların sergilediği vahşetin tüm dünyanın gözü önünde olduğunu ifade ederken, son olarak ABD’li gazetecinin nasıl katledildiğine herkesin tanıklık ettiğini ifade ederek, ülkesindeki şiddet ve terör eylemlerine son verilmesi için yapılacak işbirliği tekliflerine açık olduklarını anlattı. Muallim, Suriye’de terörist gruplar bulunduğunu, bunların komşu ülkelerden, özellikle Katar ve Türkiye’den de destek gördüğünü bildiklerini, ayrıca çeşitli ülkelerden gelen silahlı grupların Suriye’de terörist faaliyetlerde bulunduğunu anlatırken, öncelikle bu desteğin kesilmesi gerektiğini ifade etti.

“ABD MÜDAHALESİ ZAYIF İHTİMAL”
Muallim, bir soru üzerine Suriye’ye ABD öncülüğünde bir askeri müdahale ihtimalini zayıf bir olasılık olarak değerlendirdiklerini, alınabilecek yanlış kararın terörist grupları güçlendirebileceğini anlattı. Türkiye ile aralarında 900 kilometreyi aşan bir sınır bulunduğunu, terörist grupların buradan rahatlıkla geçebildiğini savunan Suriye Dışişleri Bakanı, bölge ülkelerinin BMGK’nın aldığı kararlara titizlikle uymasını istedi. Bakan Muallim, bir ülkede yönetim dışında silahlı grupların kabul edilemeyeceğini, bunların terörist olmaktan başka bir sıfatla tanımlanamayacağını ifade ederken, terörist gruplarla mücadele için kendilerine öneri getirebilecek bölge ülkeleri ile işbirliğine gidebileceklerini, öncelikle önerilerine gelmesi gerektiğini söyledi. Muallim, “Siyasi, ekonomik, askeri işbirliği içinde bulunduğumuz Rusya’nın desteği söz konusu bile olsa, bunun için Birleşmiş Milletler kararı gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Suriyeli bakan, neden İsrail-Filistin çatışması yerine Suriye için böyle bir karar alındığı sorusu üzerine, “Bunu anlıyorum. Suriye’nin bölgedeki konumu çok daha önemli. Bölge için hayati bir konuma sahip” diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, bir soru üzerine Irak’ta yeni hükümetin işbaşına geldiğini, Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başbakanlığa Ahmet Davutoğlu’nun geleceğini hatırlattı. Muallim, hem Türk hem de Irak hükümetinin Suriye yönetimi ile ilişkileri düzeltmeleri için adım atmalarını umut etmek istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!