Kolesterol düşüren diyet: TLC

Güncelleme Tarihi:

Kolesterol düşüren diyet: TLC
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2014 00:00

US News&World Report’un 2014’ün En İyi Diyetleri listesine en iyi 2’nci olarak giren TLC, kolesterolü düşürüyor. ABD Ulusal Sağlık Kolesterolü Eğitim Programı’nın geliştirdiği TLC diyeti, Amerikan Kalp Derneği tarafından da destekleniyor.

Haberin Devamı

Aldığı oy: 4 (5 üzerinden)
En iyi kilo kaybetme diyeti: 15’inci
En iyi kalbi koruma diyeti: 2’nci
En iyi sağlıklı yeme diyeti: 2’nci
En iyi kuralları kolay uygulanan diyet: 10’uncu
En iyi diyabet diyeti: 12’nci
Amacı: Yüksek kolesterolü kontrol etmek.
İddiası: Diyete başladıktan 8-10 hafta içinde yüksek kolesterolü düşürmek.
Teorisi: Doymuş yağ kesilirse, günlük kolesterol alımı da kısıtlanır.
Nasıl işe yarıyor? Niyetiniz yüksek kolesterolünüzü düşürmekse erkeklerin günde 2500, kadınların ise 1800 kalori alma hakkı var. Üstüne kilo da vermek istiyorsanız erkeklerin 1600, kadınlarınsa 1200 kaloriye kadar düşmesi gerekiyor. Salam, tereyağı tüketmeyin, peyniri azaltın, hatta günde 55 grama düşürün. Aldığınız günlük kalorinin en fazla yüzde 7’si doymuş yağdan olmalı. Özellikle dışarıda yemek yerken, yediklerinizin ne kadarının doymuş yağ olduğuna dikkat edin. Sebze, meyve ve tam tahıllar yiyin, bol yürüyüş ile diyetinizi destekleyin.
Serbest tüketilebilecekler: Meyve, sebze, tam tahıllı, az yağlı veya yağsız süt ürünleri, balık, tavuk, lif, potasyum, kalsiyum, B-12 vitamini, Vitamin D desteği.
Yap: Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ve balık gibi seçenekleri tercih edin. Kırmızı etten uzak durun.
Yapma: Tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçın, tam yağlı süt veya çok yağlı et, kızarmış herhangi bir şey gibi.

Haberin Devamı

DİYETİSYEN GÖZÜYLE
FORMÜL BASİT: AZ YAĞLI BESLEN KOLESTEROLÜ DÜŞÜR

Kolesterol düşüren diyet: TLC

Nil Şahin Gürhan

TLC diyeti kalp hastalığı tedavisi için geliştirilen bir diyet. Ancak uygulayanların kilo verdiği de gözlenince incelmek isteyenlere de önerilmeye başlandı. Uzman Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, TLC’nin olabildiğince az yağ yemeyi önerdiğini belirtiyor.

DOĞRU DİYET AKIMI ÖNEMLİ

Moda diyetlere karşı olduğunu ancak doğru diyet akımını seçmek kaydıyla artık işe yapayabileceklerine inandığını vurgulayan Gürhan, “Güncel öneriler, süslü motivasyon kaynakları başarıya ulaşmamız ve devam etmesinde olumlu yönde fark yaratıyor” diyor.

Haberin Devamı

BEDEN YAŞAMINIZIN AYNASI

TLC’yi büyük oranda onayladığını belirten Gürhan, şunları söylüyor: “TLC sebze, meyve ve tam tahılları yeterli ölçülerde öneriyor. ‘Hayat şeklinizi düzelterek sağlığınızı düzeltin’ mesajı veriyor. Gerçekten de şu anki sağlık ve kilo durumumuz yaşam şeklimizin bir göstergesi. Bedenimiz nasıl yaşadığımızı sergiliyor. TLC agresif ve katı yasaklar içeren bir mesaj vermiyor. Hızlı kilo vermeyi öğütlemiyor. Gerçekten de uygulandığında kolesterolünüz düşüyor. Dolayısıyla kalp damarınızın tıkanması da gecikiyor.” TLC diyet dışında her gün 30 dakika yürüyüş öneriyor. Tahmin edersiniz ki yürüyüş sadece kalbe değil, kilo vermeye de yardımcı. TLC’nin sloganı “Ye+koş”. Gürhan ise bu konuda biraz daha farklı düşünüyor ve diyor ki “Hareket önermesi çok güzel. Ancak koşmak yerine kilo vermede daha etkili olan “Ye+Her gün yürü” önerisi daha gerçekçi ve yararlı. Biliyoruz ki koşmaktan ziyade uzun süre, orta tempoda yürümek daha iyi kilo verdiriyor.” TLC’nin temel besin grubuna katı bir yasak getirmediğini hatırlatan Gürhan, “Yeterli beslenmeyi engellemiyor. Her hangi bir vitamin ve mineral eksikliği problemi de yaratmıyor” diyor.

Haberin Devamı

ÖRNEK MÖNÜ

Kolesterol düşüren diyet: TLC

Kahvaltı
1 su bardağı yulaf ezmesi (1 fincan yağsız süt ve 1/4 fincan kuru üzüm ile)
1 fincan kavun
1 bardak portakal suyu (kalsiyum takviyeli)
1 fincan kahve (2 yemek kaşığı kahve ve yağsız süt ile)


Akşam yemeği
Balık
1 su bardağı pirinç
Yarım fincan brokoli
1 su bardağı çilek
Yarım kâse az yağlı dondurulmuş yoğurt

Ara öğün
Kanola yağında patlatılmış 2 su bardağı mısır
1 şeftali

SEBZE-MEYVE BOL, ET-YAĞ AZ

Kolesterol düşüren diyet: TLC

TLC yağlı etler, salam, tereyağı ve margarin gibi yiyecekleri yedirmiyor. Bol bol meyve, sebze, tam tahıllılar, az yağlı veya yağsız süt ürünü, balık ve derisi alınmış tavuk öneriyor. Eti günde 140 gramdan fazla yememelisiniz. Günde 2 veya 3 porsiyon yağsız veya az yağlı süt ürünü, 6-11 porsiyon ekmek, pirinç, makarna ve diğer tahıl içeren ürünler yediriyor.

Haberin Devamı

ÖNERİLER

Kolesterol düşüren diyet: TLC

Hızlı ve sağlıklı kilo vermek için her gün 30-60 dakika yürüyün.

“İstediğimi yedim, dayanamadım” deyip diyeti sürekli bozarak yavaş kilo vermek hiçbir fayda sağlamaz.

Aç kalmak, hiçbir şey yemeden, çok düşük enerjiyle hızlı kilo vermek de yanlış. Ne yaparsanız yapın bu şekilde verdiğiniz kilo hiçbir şekilde kalıcı olmaz. Ömür boyu aç kalamayacağınıza göre, verdiğiniz kiloları eninde sonunda alırsınız.

Kolesterol düşüren diyet: TLC
Kolesterol düşüren diyet: TLC

Kolesterol düşüren diyet: TLC
Kolesterol düşüren diyet: TLC

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!