Validebağ'da kalıp ve demir hasırlar depoya kalktı

Güncelleme Tarihi:

Validebağda kalıp ve demir hasırlar depoya kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 11:17

Koşuyolu'nda bulunan Hababam Sınıfı filmlerinin çekildiği Adile Sultan Kasrı'nın da içinde bulunduğu 354 dönümlük Validebağ Korusu'nda ağaçların kesilerek otopark için alan açılması çalışmaları sırasında gönüllüler tarafından sökülen kalıp ve demir hasırlar yetkililer tarafından depolara kaldırıldı. Öte yandan öğretmenevi olarak kullanılan Adille Sultan Kasrı çevresinde 2014 yılı başlarında yapılan kot yükseltme ve mermer döşeme çalışmalarıyla ilgili İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bir karar yayınlandı. Kararda izin alınmadan yapılan çalışmalarla ilgili yetkililer hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. maddesine göre yasal soruşturma açılması istendi.

Haberin Devamı

Üsküdar Validebağ Korusu bir hafta önce şu an öğretmeni olarak hizmet veren Hababam Sınıfı filmlerinin çekildiği Adile Sultan Kasrı için otopark alanı açılmasıyla gündeme gelmişti. Yaklaşık 3,5 dönümlük alanda başlayan çalışma Validebağ Gönüllüleri'nin tepkisini çekmişti. 1999 yılında SİT alanı ilan edilen koruda izinsiz inşaat yapıldığını ileri süren Validebağ Gönüllüleri ve onlara destek veren vatandaşlar otopark için döşenen demir hasırları kaldırmışlar ve bölgede nöbet tutmaya başlamışlardı.



Yapılan eylemlerin ardından otopark alında gönüllüler tarafından kaldırılan beton dökme çalışmaları sırasında yere döşenen demir hasırlar ve beton kalıpları depoya kaldırıldı.

Haberin Devamı

Validebağda kalıp ve demir hasırlar depoya kalktı
Validebağ Korusu'nda yapılaşmaya müdahale

Öte yandan 2014 yılının başlarında şu an öğretmenevi olarak kullanılan Adile Sultan Kasrı'nın çevresinde yapılan kot yükseltme ve mermer döşenmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bir karar yayınlandı. Kurul kararında işlemlerin izinsiz yapıldığı ve kültür varlıklarına zarar verdiği belirtilerek bölgenin bu faaliyetlerden arındırılmasına yetkililer hakkında ise soruşturma açılması istendi.

Haberin Devamı

Validebağda kalıp ve demir hasırlar depoya kalktı

KURUL KARARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında şöyle denildi:

“İstanbul ili Üsküdar ilçesi, Validebağ Korusu'nun yer aldığı 165-166 pafta 1313 ada 15 parselde bulunan 08.09.1972 tarih ve 6557 sayılı kurul kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli Adile Sultan Kasrı ve diğer kültür varlığı olarak tescilli yapıların çevresinde, söz konusu kültür varlıklarının kontür ve gabarileri dikkate almadan ve kurulumuzdan izin alınmadan yapılmış olan ağaçlık ve toprak zemine beton dökülerek kot yükseltme gibi, tescilli grup kültür varlığı Adile Sultan Kasrı'nı ve alanın kültürel yapısını da olumsuz etkileyen uygulamalar nedeniyle ilgililer hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. Maddesi'ne göre yasal soruşturma açılmasının istenmesine, alanın bahse konu uygulamalardan arındırılmasına ve kültür varlıkları dikkate alınarak hazırlanacak alternatif çevre düzenleme projesinin kurumuza iletilmesine karar verildi"

Haberin Devamı


Alınan kararın İstanbul Büyükşehir belediyesi, Üsküdar Belediye Başkanlığı, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Validebağ Gönüllüleri Derneği'ne iletilmesine, kararla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne ve İstanbul Valiliği'ne bilgi verilmesine kara verildi.

Validebağda kalıp ve demir hasırlar depoya kalktı


BAKMADAN GEÇME!