Fransa'da hükümet istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Fransada hükümet istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 10:52

Fransa'da Başbakan Manuel Valls, Cumhurbaşkanı François Hollande'a hükümetin istifasını sundu. Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yarın "Hollande'ın Fransa için tanımladığı doğrultuda" yeni bir hükümetin kurulacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

Uyguladığı sosyal politikalar nedeniyle sol kanadın sert eleştirilerine hedef olan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Valls’e, kabine içinden iki bakanın da eleştiri yöneltmesi hükümet krizine yol açtı. Ancak eleştirilere karşı sert durma yolunu seçen Başbakan Valls, bu sabah Cumhurbaşkanı Hollande’a hükümetin istifasını sundu. Valls’in istifasını kabul eden Hollande, Başbakan’ı daha “uyumlu” bir hükümet kurmakla görevlendirdi.

Fransada hükümet istifa etti

Fransız hükümetinin iki popüler bakanı, Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg ve Milli Eğitim Bakanı Benoit Hamon, medyada ve hafta sonu katıldıkları “Gül Bayramı”nda Hollande ve Valls’i sert dille eleştirdi. Hollande’ın “Sorumluluk Paktı “ ile yalnızca işadamlarına destek verdiğini, artık dar gelirliler için de politikalar üretilmesi gerektiğini dile getirdiler. Sosyalist Parti’nin sol kanadının da istediği yeni reform çağrılarına “Yeni reform yok, mevcut reformlarımızı hızlandıracağız” yanıtı veren Hollande ve Valls, iki bakanının sert eleştirisi ile zor duruma düştü. Tam bir hükümet kriz yaşanan Fransa’da muhalefet içinde Hollande ve Valls’in istifasını isteyen sesler yükselmeye başladı.

Haberin Devamı

ASİLERE TAVİZ YOK
Pazar günü boyunca sessizliğini koruyan Başbakan Valls, bu sabah erkenden sürpriz bir jestle Cumhurbaşkanı Hollande’a hükümetin istifasını sundu. Hükümet içindeki asilere karşı daha önce olduğu gibi müsamahalı davranma politikasını terk eden Hollande, yeni bir hükümet kurma yolunu seçti. Bu sabah Valls’i kabul eden Hollande, Valls’ten “daha uyumlu yeni bir hükümet” kurmasını istedi.

POPÜLARİTESİ YERLERDE
Tatil döneminin sona ermesinin ardından Fransa’da dün yapılan ilk ankette Hollande’ın popülaritesinin yüzde 17’ye, Valls’in popülaritesinin ise dokuz puan gerileyerek yüzde 36’ya gerilediği ortaya çıktı.

Yeşiller Partisi’nden daha önce hükümete giren ancak Valls’in gelmesiyle hükümetteki görevinden istifa eden eski Şehircilik Bakanı Cecile Duflot, hükümetteki iki yılını anlattığı bir kitap yazarak, “Hollande herkesin cumhurbaşkanı olmak kaygısıyla, sonuçta kimsenin cumhurbaşkanı olamama durumuna düştü” ifadesiyle eleştirisi yöneltti.

Haberin Devamı

Sol Cephe lideri eski cumhurbaşkanı adayı Jean Luc Melanchon da, “Hollande, Sarkozy’den beter çıktı” diyerek hükümetin sosyal politikalarını eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!