Bırakın o düşünsün

Güncelleme Tarihi:

Bırakın o düşünsün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 02:10

“Zamane çocukları başka”... Cümleleri büyümüş de küçülmüş gibi, özgüvenleri tavanda, ikna edilmeleri zor. Dün başladığımız yazı dizisini sürdürüyoruz. İşte, uzman görüşleriyle, “Zamane çocuklarını tanımanın ve onlarla başa çıkmanın yolları”nda ikinci gün önerileri...

Haberin Devamı

21- İngiliz New Statesman dergisi yazarı Jane Stilling’e göre zamane çocuklarının tek bir sorunu var: Ebeveynleri. Çocukların başarıları ya da başarısızlıklarının onları kendi başarı ya da başarısızlıklarından daha fazla temsil ettiğine inanıyorlar.

22- İnsanın hem kişilik hem de bilişsel özelliklerinin yüzde 80’i 7 yaşından önce tamamlanıyor.

AKTİF OLUN

23- Prof. Dr. Haluk Yavuzer, “Çocuklar chatleşerek girlfriend buluyor” diyor ve ekliyor: “Yüzü kızararak girlfriend bulsun, arkadaşıyla sinemaya gitsin. Bizim aktif, ebeveyn sorumluluğu taşıyan anne-babalara...”

24- Psikolog Serap Duygulu, anne-babanın aşırı koruyucu ve kollayıcı olduğu bir aile içinde başkalarına bağımlı ve kendine güvensiz çocuklar yetiştiğini söylüyor. “Her tür doğru ya da yanlış davranışında kayıtsız şartsız hoşgörüyle cevap alan bir çocuk bencil olacak ve herkesin her ortamda dikkatini çekmeye, bütün ilgiyi üzerinde toplamaya çalışacaktır. Çocuğun mutlak egemenliğinin olduğu aile yapısında yetişen çocuklar, çevrelerindeki diğer insanlar üzerinde de üstünlük kurmaya çalışırlar.”

Haberin Devamı

BIRAKIN BÜYÜSÜN

25- Klinik Psikolog Çiğdem Çalkılıç Taylor ise, bunu Batılılaşma serüvenine bağlıyor: “Pek çok evde ebeveynlerle çocuk arasındaki sınırlar ve roller iyice şaştı. Bazı evlerde ‘çocuk imparatorlukları’ hüküm sürüyor. Çocuk bir yetişkin kadar kıymetlidir, fakat bir yetişkin değildir. Bir çocuğun anne ve baba adında iki yetişkine ihtiyacı vardır.”

26- Anne ve babaların genellikle yaptıkları “çocukları yerine” düşünmek, hissetmek ve harekete geçmek. Bu durum çocuğun kendi kendisiyle ilgili düşünme, muhakeme etme ve harekete geçmesini engeller. Sorumlulukları anne ve babaya devreder, büyüme süreci aksar.

SOSYALLEŞSİN

27- Çocuklara ailelerin örnek olması gerektiğini belirten Pedagog Elif İpek de şu önerilerde bulunuyor: “Bilgisayar eğlence aracı olarak kullanılabilse de oyuncakların yerini tutmasına izin vermeyin. Aile oyunları oynayın ve çocuğunuzu oyuncaklı, oyuncaksız oyunlara özendirin. Oynarken yanında olun ve çözüm üretmesine teşvik edin. Sosyal gelişimini gerçek dünyada doyurmasına zemin hazırlayın. Parka götürün, bahçeye çıkarın, spor aktivitelerine yönlendirin, arkadaşları ile oyun oynaması için ev ziyaretleri düzenleyin.”

Haberin Devamı

28- Prof. Dr. Yavuzer’in önerileri de şöyle: “Çocuk her şeyi internet ortamında yapar hale geldi. Sosyalleşmesi için kendi gücünü kıyaslayabileceği akran grubuyla bütünleşmesi gerekir. Yardımlaşma, işbirliği ve dayanışma, çocuğa olgunluk bağlamında çok şey kazandırır.”

29- Çocuk, Ergen ve Aile Psikologu Sevil Yavuz, 0-3 yaş arası dönemde çocuğa televizyon seyrettirilmesine tamamen karşı. Bazen anne, baba ve bakıcıların çocuklara yemek yedirmek için televizyonu bir araç olarak kullandıklarını hatırlatıyor ve “Bu yaş döneminde gelişim geriliğine neden olur” diyor.

30- 3-6 yaş arası çocuklar ise hayalle gerçeği ayırt edemiyor. Süperman gibi uçmaya kalkışabilir, Tom ve Jerry gibi kavgaya tutuşabilirler. Sevil Yavuz uyarıyor: “Çocukların yaşına uygun çizgi filmler de olsa çocukların çizgi film fanatiği olmasına izin verilmemelidir. Özellikle Pepee, Kayu gibi masum görülen çizgi filmlerinde olumsuz etkileri olduğu unutulmasın.”

Haberin Devamı

Yarın: 31.-40. Maddeler: Çocukların cinsellikle tanışmaları ve hareketsizliğin etkileri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!